Vuoden 2021 syksyllä Sitowisen vesipalveluiden hulevesiryhmä oli kaksiosaisen haasteen edessä: henkilöstökyselyn tulokset pitäisi käsitellä ja samalla perehdyttää uudet esihenkilöt tiimin toimintaan. Avuksi otettiin Innotiimin Pia Rotko, joka pääsi yhdistämään ympäristöalan tietämyksensä ja tiiminkehityksen fasilitointiosaamisensa mielenkiintoisella tavalla: viemällä tiimin metsään!
Yhteishengen kehittäminen oli päivän pääasia
Sitowisen pandemian ja etätyön koettelema tiimi kaipasi yhdessäoloa, jolle turvalliset puitteet löytyivät Sipoonkorven kansallispuistosta. Sää suosi, läheisen ravintolan tarjoama muonitus piti mielen ja kehon virkeänä, ja metsä tarjosi materiaalia toiminnallisiin tehtäviin.
Päivän tärkein anti oli kuitenkin ryhmän yhteishengen kehittäminen. Uudet esihenkilöt halusivat tutustua tiimiin ja selvittää, miten ryhmä haluaa jatkossa toimia. Tärkeää oli, että kaikkien äänet saatiin kuuluville.
”Ryhmä halusi tietää toisistaan ammatillisesti enemmän. Pian avulla ideoimme osaamiskartoituksen, joka ottaa huomioon ihmisten taidot ja kiinnostuksen kohteet. Siitä on ollut meille esihenkilöille suuri hyöty”, kertoo Sitowisen Vesipalvelut-osaston osastopäällikkö Eeva-Riikka Rautarinta.
Toimivakin tiimi tarvitsee huoltoa ja huolenpitoa
Sitowisen tiimin tarkoituksena oli käydä läpi henkilöstökyselyn tulokset ja jalostaa kyselystä nousseita ideoita osallistamalla kaikki tiiminjäsenet työstöön.
”Olemme Innotiimin johtamisen kehittämisen tiimissä todenneet, että organisaatioissa on tärkeää harjoitella, miten ihmiset voivat ottaa vastuuta omasta tekemisestään. Näissä kehittämispäivissä mietimme yhdessä, millaisia taitoja ryhmän pitää harjoitella, jotta näin voidaan toimia. Toimivakin tiimi kaipaa vuosittaista huoltoa, jotta hyvä työskentelytapa säilyy”, Pia kertoo.
Hulevesiryhmän kehityspäivässä opeteltiin antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Se todettiin haastavaksi tehtäväksi, vaikka ryhmä onkin jo lähtökohtaisesti keskusteleva ja innostava.
”Tiimissä uskalletaan nyt antaa palautetta entistä paremmin. Otimme myös käyttöön virtuaalisen kehuseinän, jonka avulla on helppo antaa palautetta myös eri paikkakunnilla työskennellessämme”, Eeva-Riikka paljastaa.
Osaava fasilitaattori pitää keskustelun käynnissä ja osallistaa oivaltamaan
Sitowisen tiimi totesi palautteissaan, että asiantuntevasta fasilitoijasta on iso hyöty keskustelevan ilmapiirin luojana ja asioiden oivalluttajana.
”Kun ihminen itse oivaltaa asian, se vie muutosta paljon pidemmälle. Pian toiminta edesauttoi keskustelun syntymistä ja piti sitä yllä. Jäyhempikin ihminen lähtee helpommin keskustelemaan, kun ammattilainen ohjaa tilannetta”, Eeva-Riikka kertaa.
Olisiko teidänkin tiimissänne vuosihuollon paikka? Toiminnallinen tiimipäivä onnistuu myös tavallisessa toimistoympäristössä!