case_studies
Ruukki Building Systemsillä jokaisella on vastuu puuttua
Ruukki Building Systemsin toimitusjohtaja Petri Nieminen toimii kirjaimellisesti raskaalla alalla. SSAB-konserniin kuuluva yhtiö suunnittelee, valmistaa ja asentaa teräsrakenteita muun muassa kauppakeskuksia, jäähalleja, logistiikkavarastoja, lentokenttiä, kulttuurirakennuksia ja siltoja varten. Työturvallisuuden kannalta kriittisiä kohtia löytyy paljon. Nieminen ei syystä tinkinyt tavoitteestaan, kun hän halusi työturvallisuusajattelun osaksi yhtiön jokaisen työntekijän päivittäistä suoritusta.
Haaste
Yhtiössä oli perinteisesti tehty työturvallisuustyötä pitkälti esimiesvetoisesti. Mittarit ja saavutettu perustaso olivat olemassa, mutta jatkuvaa parantamista ei tapahtunut eivätkä tulokset kehittyneet. Haluttiin, että vastuu jakautuisi tasaisemmin organisaation kaikille tasoille.
Ratkaisu
Muutos ajattelu- ja toimintamalliin. Viidestä maasta koulutettiin yhteensä noin 200 toimihenkilöä Train the trainer -menetelmällä. Kukin heistä valmensi samoilla materiaaleilla omat tiiminsä. Työturvallisuus nostettiin pysyvästi pääagendalle.
Vaikutukset
Kaikissa toimintamaissa omaksuttiin yhteinen Dare to Stop – Uskalla puuttua -käytäntö. Jokaisen vastuulla on antaa palautetta ja puuttua vaaralliseen tilanteeseen. Eri henkilöstöryhmät ovat oppineet antamaan ja saamaan palautetta, mikä on vaikuttanut positiivisesti myös muuhun sisäiseen viestintään ja kehittämiseen.
Tehtävä
Asiakas
Ruukki Building Systems
Konsultti
Juha Kontiainen
Petri Nieminen, toimitusjohtaja, Ruukki Building Systems Oy
”Minulle kuuluu vastuu varmistaa, että jokaisen on turvallista tehdä työtä. Valtaosa työtapaturmista johtuu ihmisten toiminnasta. Meilläkin oli vallalla perinteistä ajattelua, että työturvallisuus on enemmän esimiesten asia ja sieltä tulee tarvittavia ohjeita.”
Toiminnan projektimaisesta luonteesta johtuen kriittisiä pisteitä on paljon. Tehtailla käsitellään raskaita kappaleita ja tehdään tulivaarallisia töitä. Kuormien lastaaminen ja purkaminen ovat myös onnettomuusalttiita toimenpiteitä. Samoin rakennustyömaiden asennusprojektien eri vaiheet ja korkealla työskentely lisäävät onnettomuusriskiä.
”Asia oli korkealla omalla prioriteettilistalla, kun osallistuin Nolla tapaturmaa -seminaariin. Siellä syntyi innotiimiläisten kanssa hyvää keskustelua ja yhteistyö lähti saman tien liikkeelle. Aloitimme keväällä 2018, jolloin valmennettiin ensiksi esimiehet. He valmensivat omat tiiminsä kesän ja alkusyksyn aikana. Käytännössä kaikki työntekijät ja toimihenkilöt koulutettiin.”
Päätavoite oli vaikuttaa ajatteluun, eli miten voidaan ja osataan puuttua tilanteeseen, jossa huomataan vaarallista tekemistä. Ennen valmennusta ei kaikilla ollut yhtenäistä käsitystä siitä, miten läheltä piti -tilanteet käsitellään ja miten niistä opitaan.
”Esimiehet saivat paljon eväitä. Vertaisryhmään osallistumisen lisäksi he pitivät saman koulutuksen yhdessä toisen esimiehen kanssa omille tiimeilleen, mikä toimi samalla johtamisvalmennuksena. Kaikkeen kytkettiin palaute. Näin saatiin täydellinen jatkuvan parantamisen ympyrä”.
Valmennukset ja niissä syntynyt vilkas vuoropuhelu poikivat myös muita tärkeitä parannuksia. Havaittiin muun muassa, että lomalle lähtö ja töihin paluu altistavat muita aikoja enemmän onnettomuuksille. Tämä osataan huomioida nyt paremmin. Lisäksi työmaille lisättiin työturvallisuusosuus joka–aamuiseen läpikäyntikeskusteluun. Samalla tuli uudistettua myös perehdytyksen sisältöjä.
”Valmennuksen jälkeen tehtiin vaikuttavuusmittaus, josta saatiin hyvät tulokset. Työntekijät ovat sitoutuneita aivan uudella tavalla ja tilanteita on opittu ennakoimaan paremmin. Yleinen avoimuus on lisääntynyt, kun ihmiset osaavat aidosti vastaanottaa ja antaa rakentavaa palautetta. Jos työtapaturma kaikesta huolimatta tapahtuu, se käsitellään yhdessä kaikkien osapuolten kanssa. Koko organisaatioketju, minä mukaan lukien, osallistuu live-keskusteluun ja selvitämme, miten tilanteen toistuminen voidaan estää”.
”Innotiimillä on erittäin hyvä konsepti ja se sopii kaikkeen turvallisuustyöhön. Meillä he kouluttivat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Osallistujien palaute on ollut kiittävää ja voin lämpimästi suositella valmennusta”.
Valmennuksesta vastasi Innotiimiltä Juha Kontiainen ja tiimissä olivat mukana Anssi Juutilainen, Hannamari Koivuniemi, Pia Rotko ja Rolf Lysell.
Kiwa Inspeca on myöntänyt Ruukki Building Systems Oy:lle ISO 45001:2018 -standardin mukaisen työterveys- ja työturvallisuussertifikaatin.