
Customer
Mantsinen Group
Consultants
Anna Vaihinen
Juha Kontiainen
Anssi Juutilainen
Mantsinen Group halusi kehittää turvallisuuskulttuuriaan ja kannustaa henkilöstöään aktiiviseen puuttumiseen turvallisuusasioissa. ICG Innotiimin kanssa toteutettu ”Uskalla puuttua” -valmennusohjelma antoi henkilöstölle konkreettisia työkaluja palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen, sekä turvallisuushavaintojen tekemiseen. Kehitystyöllä saavutettiin merkittäviä muutoksia: turvallisuushavainnot lisääntyivät, tapaturmat vähenivät ja turvallisuusajattelu juurtui osaksi arkea.
Haaste
Miten varmistaa, että turvallisuusajattelu kehittyy organisaatiossa ja työntekijät ovat sitoutuneita työturvallisuuden kehittämiseen?
Ratkaisu
Mantsinen toteutti kattavan ”Uskalla puuttua” -valmennusohjelman, jossa koko Ylämyllyn toimipisteen henkilöstöä valmennettiin turvallisuusjohtamisen, palautteenannon ja puuttumisen teemoissa. Valmennukset sisälsivät johtoryhmän, ohjausryhmän ja kaikkien esihenkilöiden koulutusta sekä esi- ja avainhenkilöiden vetämät tiimikohtaiset valmennukset.
Vaikutukset
Turvallisuushavaintojen määrä ja kattavuus kasvoivat merkittävästi, tapaturmat vähenivät ja organisaatioon syntyi uusi, avoimempi palautekulttuuri. Työturvallisuusasiat nousivat vahvemmin osaksi päivittäistä tekemistä, ja henkilöstö sitoutui yhteisiin pelisääntöihin.
Turvallisuuskulttuurin kehittäminen vaatii koko organisaation sitoutumista
Mantsinen Group on kansainvälinen materiaalinkäsittelyratkaisujen edelläkävijä, jonka toiminnan keskiössä on työntekijöiden turvallisuus. Yrityksessä oli jo ennen tätä valmennusohjelmaa kattavat turvallisuusohjeistukset ja paljon toimivia käytäntöjä, mutta haasteena oli koko henkilöstönjohdonmukainen sitoutuminen työturvallisuuteen. Tavoitteena oli nostaa turvallisuuskulttuurin tasoa niin ajattelun, kuin toiminnan saralla. Haluttiin antaa työkaluja muuttuvaan yöarkeen ja harjoittaa palautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja.
”Meillä oli paljon hyviä käytäntöjä, mutta niiden toteutuminen arjessa ei ollut aina systemaattista. Halusimme vahvistaa turvallisuuskulttuuria ja lisätä avointa keskustelua työturvallisuudesta”, kertoo Mantsisen työsuojelupäällikkö Jani Hujanen.
Valmennusohjelman lähtökohtana oli koko henkilöstön osallistaminen. Ohjelma alkoi johto- ja ohjausryhmän yhteisellä työpajalla, jossa käsiteltiin lähtötilanne, selkeytettiin kehitystavoitteet sekä johto- ja ohjausryhmän rooli onnistumisen varmistamisessa. Varsinaiset Uskalla puuttua -valmennukset alkoivat esi- ja avainhenkilöiden valmentajavalmennuksilla, minkä jälkeen he vetivät valmennukset kaikille Ylämyllyn toimipisteessä työskenteleville.
”Kun koko organisaatio saadaan mukaan, nousee usein esiin yllättäviäkin vahvuuksia ja kehitystarpeita. Eivätkä ne aina liity pelkästään turvallisuuteen. Keskustelu ja osallistaminen auttoi näkemään, että turvallisuuskulttuurin kehittäminen on kaikkien vastuulla”, kertoo ICG Innotiimin konsultti Anna Vaihinen.
Esi- ja avainhenkilöt saivat työkaluja ja tukea puuttumisen ja palautteenannon kehittämiseen, ja heidän kanssaan syvennyttiin osallistavan johtamisen teemoihin. Valmennukset sisälsivät runsaasti käytännön harjoituksia, joiden avulla osallistujat saivat uusia eväitä arjen johtamistilanteisiin ja pääsivät myös reflektoimaan oppimaansa.
Osallistaminen ja käytännön harjoitukset ohjelman keskiössä
”Uskalla puuttua” -valmennusohjelma perustuu vahvasti yhteiseen arviointiin ja jatkuvaan kehittämiseen. Koko henkilöstö osallistuu arvioimaan, mitkä turvallisuuskäytännöt toimivat hyvin ja missä on parannettavaa. Osallistaminen mahdollistaa sen, että roolista riippumatta jokainen saa äänensä kuuluviin, ja tämä tekee valmennuksesta aidosti vaikuttavan. Kaikki saavat mahdollisuuden tuoda esiin havaintojaan ja siten vaikuttaa yhteisten toimintatapojen kehittämiseen.
”Valmennuksessa oli hyödyllinen ja johdonmukainen koulutusmateriaali, ja palautteenantoa harjoiteltiin myös käytännössä. Jokainen sai kokea, miltä tuntuu sekä antaa että vastaanottaa palautetta”, kertoo työsuojeluvaltuutettu Joona Simonen, joka työturvallisuuden avainhenkilönä toimi myös yhtenä valmentajista.
Valmennus sai kiitosta osallistamisesta ja avasi uusia näkökulmia turvallisuuskulttuuriin. Osallistujat huomasivat, että myös toimivat käytännöt voivat kaivata kehittämistä. Konkreettinen palaute ja työntekijöiden kuuleminen vahvistivat osallistujien sitoutumista. Valmennus oli osa laajempaa oppimisprosessia, jossa tiimit tunnistivat tarpeellisia kehityskohteita ja veivät niitä eteenpäin, osan laajentuessa koko toimipisteen hankkeiksi.
Merkittäviä muutoksia turvallisuuskulttuuriin ja -ajatteluun
Projektin konkreettiset tulokset puhuvat puolestaan. Valmennusohjelman myötä turvallisuushavaintojen määrä kasvoi, ja havaintojen kattavuus laajeni. Myös tapaturmien määrä väheni huomattavasti, ja vakavammat työtapaturmat ovat lähes kadonneet. Turvallisuushavaintojen lisäksi positiivisen palautteen kulttuuri on vahvistunut. Nyt organisaatiossa osataan paremmin huomioida myös onnistumiset, eikä turvallisuusasioihin liittyvä palaute ole vain negatiivista. Vaikutus henkilöstön turvallisuusajatteluun oli merkittävä. Myös turvallisuuteen aiemmin kriittisesti suhtautuneet työntekijät alkoivat ymmärtää turvallisuuden kehittämisen merkitystä ja omaa rooliaan siinä.
”Tällainen muutos kertoo, että olemme onnistuneet muuttamaan ajattelua ja toimintatapoja pysyvästi. Meillä on selkeästi turvallisempi työpaikka verrattuna mitä se oli vaikka 3 vuotta sitten, toteaa Simonen”
Tiimivalmennuksista nousseista kehityskohteista jo 80% on tehty, mikä on valtavan hyvä tulos. Loput kehityskohteista ovat edelleen työn alla.
Johdon sitoutuminen loi pohjan onnistumiselle
Mantsisen johto oli vahvasti mukana projektissa alusta alkaen. Toimitusjohtaja ja muu johtoryhmä osallistuivat aktiivisesti valmennukseen ja näyttivät omalla toiminnallaan esimerkkiä. Johto onnistui luomaan kuvan projektin tärkeydestä ja koko henkilöstön osallisuudesta.
”Johdon mukanaolo oli todella tärkeää. Se loi uskottavuutta ja näytti, että tämä ei ole pelkkä projekti, vaan uusi tapa toimia”, toteaa ICG Innotiimin konsultti Anna Vaihinen, joka veti valmennuksia yhdessä Juha Kontiaisen ja Anssi Juutilaisen kanssa.
Valmennuksen myötä turvallisuuteen laitettiin enemmän resursseja, ja havaintoihin reagoidaan nyt aiempaa systemaattisemmin. Enää turvallisuusasioita ei nähdä erillisenä pakollisena pahana, vaan olennaisena osana koko organisaation päivittäistä tekemistä.
Mantsinen suosittelee valmennusohjelmaa muille organisaatioille
Mantsisella ollaan tyytyväisiä projektin tuloksiin ja valmennuksen toteutukseen.
”Jos halutaan aidosti vaikuttaa turvallisuuskulttuuriin ja ollaan itse valmiita hyppäämään rohkeasti mukaan, niin suosittelen vahvasti Uskalla puuttua -valmennusohjelmaa. Onnistumisen kannalta ratkaisevaa on saada koko henkilöstö mukaan kehitystyöhön, ja tässä suhteessa voin lämpimästi suositella ICG Innotiimia yhteistyökumppanina, summaa Hujanen”
”Valmennusohjelma oli helppo toteuttaa ja vei koko organisaatiota oikeaan suuntaan, lisää Joona Simonen.”
Mantsinen kiittää myös mukana olleita konsultteja ammattimaisesta ja välittävästä otteesta.
”Anna ja Juha veivät koulutuksen läpi ammattitaitoisesti ja positiivisella otteella. He kuuntelivat tarkasti organisaation tarpeita ja tukivat prosessia joustavasti sen mukaan. Yhteistyö heidän kanssaan oli sujuvaa ja miellyttävää, ja heidän aito sitoutumisensa turvallisuuskulttuurin kehittämiseen näkyi kaikessa tekemisessä, kehuu Simonen ”
Mantsisella tiedetään, että turvallisuuskulttuurin kehittäminen ei lopu tähän. Se on jatkuvaa työtä, johon koko organisaatio on nyt sitoutunut.