– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 37/52 – keinot 253-259. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
253 Alä haudo ideoitasi!
Tämä on lyhyt vinkki. Kerro ideoistasi pomollesi, kollegallesi tai alaisellesi. Tiedät kyllä miksi.
254 Etsi projektiisi parhaat ja innostuneimmat asiantuntijat joko talon sisältä tai ulkopuolelta
Projekti pitäisi käynnistää ja kasata hyvä toteutustiimi. Kenelläköhän olisi aikaa? Kenet saisi irrotettua kiireisestä päivätyöstä pariksi kuukaudeksi? Ketäköhän tämä homma oikeastaan edes kiinnostaa? Jos projektin resursointi tuntuu mahdottomalta, eikä innostuneita asiantuntijoita tunnu löytyvän oman organisaation piiristä, joudut laajentamaan etsintäaluettasi. Hae projektiisi parhaat ja innostuneimmat asiantuntijat joko talon sisältä tai tarvittaessa rohkeasti sen ulkopuolelta. Kannattaa muistaa, että jos projekti on tärkeä ja hyödyllinen, ei uuden ihmisen palkkaaminen sen toteutukseen ole taloudellisesti huono päätös – varsinkin, jos muulla tavalla projektia ei saa järkevästi toteutettua. Huono päätös on yrittää kitkutella tiimillä, jolla ei ole aikaa eikä kiinnostusta projektin toteuttamiseen. Ottamalla projektiin uusia ihmisiä, tuot organisaatioosi samalla uusia ajatuksia ja osaamista, myös innovaatiokulttuurisi saa parhaassa tapauksessa piristysruiskeen.
255 Perusta kokeiluryhmä suunnittelemaan ja toteuttamaan kokeiluja yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa
Innovaatiotiimi on hyvä keino edistää innovaatiotoimintaa ja innovaatio-osaamista organisaatiosta. Uudet ketterän kehittämisen mallit, kokeileva kehittäminen ja kokeilukulttuuri istuvat luontevasti innovaatiotiimin tontille. Jos haluat korostaa ja edistää kokeiluja ja kokeilevaa kehittämistä organisaatiossasi, perusta kokeiluryhmä. Kokeiluryhmä on pieni tiimi, joka tuntee kokeilevan kehittämisen periaatteet, prosessit ja työkalut, ja pystyy tukemaan henkilöstöä kokeilujen toteuttamisessa yhdessä asiakkaidesi kanssa. Kokeiluryhmä osaa myös vaatia kokeilujen toteuttamisessa kurinalaisuutta ja tavoitteellisuutta – he eivät anna kokeilujen muuttua satunnaiseksi koheltamiseksi, vaan kytkevät kokeilemisen tavoitteelliseen ja tulokselliseen kehittämiseen.
256 Rekrytoi itsesi uudelleen, kehittäjäksi
Tuntuuko siltä, että tässä työssä pitäisi vähän kehittää jotakin. Ei kuitenkaan tule tartuttua oikein mihinkään, päivät kuluvat arjen rutiinien pyörittelyssä. Tee pieni mielikuvaharjoitus: rekrytoi itsesi seuraavaan työhösi, johon kuuluukin olennaisena osana kehittäminen. Kuvittele, kuinka työpaikkahaastattelussa sinulta kysytään, millaisia kehitystehtäviä olet tehnyt. Vastaile kuvitteellisele rekrytointikonsultille, mitä muutoksia olet tehnyt nykyisessä työssäsi. Kerro, miten olet kollegojesi kanssa ideoineet uusia toimintamalleja, ja kehitelleen erilaisia asiakkaille suunnattuja pieniä parannuksia. Listaa nämä kuvitteelliset vastauksesi paperille. Kun seuraavan kerran tulee mieleen, että jotakin pitäisi ehkä kehittää, niin paperillasi on muutamia ideoita, joihin voit tarttua – mieluiten työkavereiden kanssa yhdessä.
257 Käytä yhteisiä tiloja muiden yritysten kanssa
Kahvihuoneiden ja tupakkapaikkojen maine ideahautomoina on verraton. Juttu lentää, ja kupit kilisevät. Samalla parannetaan organisaatiota, yleensä ongelmien kautta. Mitä jos kahvipöydässä ja käytävillä vastaan tulisi uusia ihmisiä. Niitä, joita ei ole vielä vihitty organisaationne ongelmakenttään. Heidän kanssaan voisi jutella vähän eri tavalla, kehitellä ajatuksia ja jutella asioista, joista ei omalla porukalla oikein tule juteltua. Yhteistoimistot ja jaetut työtilat ovat parhaimmillaan tällaisia paikkoja. Erilaiset ongelmat ja ideat lentävät ja törmäävät erilaisiin ihimisiin. Syntyy uusia ideoita, ajatuksia ja innovaatiokulttuuri pöhisee.
258 Istuta henkilöstökyselyyn innovatiivisuuselementit
Organisaatiossasi tehdään varmasti vuosittain jonkinlainen henkilöstökysely, työtyytyväisyyskysely tai joku muu vastaava. Onko kyselyssä mukana kehittämiseen, ideointiin ja innovointiin liittyvät mittarit? Onko kyselyssä selvitetty luovan työn ja innovaatioiden tuottamisen edellytyksiä? Ota tällaiset elementit mukaan jo seuraavaan kyselyyn, ja seuraa tuloksia tarkasti. Vertaa näitä tuloksia organisaatiosi strategiaan – siinä varmasti sanotaan, että tavoitteena on kehittää uusia, asiakasarvoa luovia ratkaisuja. Kyselyn avulla voit arvioida, onko henkilöstösi mukana tämän strategisen tavoitteen toteuttamisessa, ja onko heillä siihen riittävät mahdollisuudet. Innotiimin Dolphin Index -mittaus on hyvä työkalu innovaatioilmaston ja innovaatiotyön puitteiden arviointiin.
259 Kokeile uusia toimintamalleja nopeasti – päätä kokeilun jälkeen jatkosta ja jatkokehityksestä
Rutiinit tuovat tehokkuutta työntekoon. Toimiva rutiini sementoituu nopeasti osaksi työyhteistön toimintaa, ja muuttuu tiedostamattomaksi osaksi arkipäivää. Siksi jää usein huomaamatta, että se nykyinen rutiini ei ole välttämättä se tehokkain mahdollinen. Kun oman työn tai tiimi rutiineja havahtuu tarkastelemaan, keksii usein pieniä muutoksia, jotka saattaisivat olla hyvästä. Varmaksi ei tiedä, mutta kuitenkin. Rutiineista on kuitenkin vaikea päästää irti. Ajattele kuitenkin näin: Jos teemme näitä juttuja joka viikko tai joka kuukausi, ympäri vuoden, ei liene iso riski, jos teemme asian yhden kerran eri tavalla. Ei tässä kuitenkaan mitään ydinvoimalaa pyöritetä. Kokeile uutta toimintamallia kerran. Jos se toimii, ota käyttöön. Jos ei toimi, palaa vanhaan. Lue esimerkki Verohallinnosta: Työntekijältä tulleen idean nopea kokeilu. Toteuta toimintamallien muutokset nopeasti Innotiimi-ICG:n Nopeat Tulokset -mallin avulla.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Lataa täältä ekirjamme sadasta ensimmäisestä vinkistä innovaatiokulttuurin kehittämiseen.