– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 27/52 – keinot 182-188. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
182 Älä päätä heti, jos kaikki ovat yksimielisiä
Olipa helppo palaveri, kaikki olivat kaikesta samaa mielstä – ei muuta kuin päätöksiä toteuttamaan. Hyvä juttu, jos tavoitteena on vakioratkaisun tehokas toteuttaminen. Kun olet kehittämässä uutta, tai haluat edistää innovatiivista kulttuuria, yksimielisyys on merkki vaihtoehtoisten ajatusten puutteesta. Luovat ratkaisut syntyvät erilaisten näkökulmien ja mielipiteiden yhdistelystä, ja se tarkoittaa erimielisyyksiä kokouksissa. Jos siis haet jotain uutta, niin yksimielisyys on vinkki siitä, että pitäisi hakea vielä vähän lisää.
183 Älä anna inhorealismin latistaa ideointia – käytä WISH-mallia
Ideoinnissa lähdemme yleensä liikkeelle ongelmasta tai nykyisestä ratkaisusta. Tavoitteena on kehittää ongelmaan ratkaisu, tai nykyisestä ratkaisusta vähän parempi vaihtoehto. WISH-lähestymistavalla saat aikaan hyviä, pieniä parannuksia. Jos olet hakemassa radikaalimpia ideoita, unohda nykytila ja realismi hetkeksi. Lähde liikkeelle toiveista – millainen olisi ideaaliratkaisu, jos et joutuisi välittämään mistään rajoitteista. Raha ei olisi este, eikä aika tai osaaminen. Painovoima olisi peruutettu eikä valon nopeuskaan enää rajoitettu. Kun saat koottua tällaisia idealistisia toiveita, jatka ideoinnilla. Miten voisit kehittää ideaaliratkaisun, tai ainakin melkein ideaaliratkaisun? Tällä WISH-menetelmällä pääset irti tämän hetken ratkaisuista radikaalimpiin ideoihin.
184 Kehitä kaikkiin ongelmiin useita vaihtoehtoisia ratkaisuja
Oletko joskus päättänyt palaverin toteamalla: ”Ja sehän riittää!”? Siis tyytynyt ensimmäiseen vaihtoehtoon, joka suunnilleen ratkaisee käsissä olevan ongelman. Ideoiden tuottaminen ja jalostaminen on sillä tavalla jännä juttu, että aika nopeasti saadaan kursittua kasaan ratkaisu, joka suunnilleen ratkaisee käsissä olevan ongelman. Panostamalla vähän enemmän aikaa ideoiden tuottamiseen ja jalostamiseen, vaihtoehtoisten ratkaisujen kehittämiseen, saadaan kokoon jo paljon parempia ja erilaisempia ratkaisuja. Ensimmäiset ideat ovat yleensä tavanomaisia, sitä seuraavat jo omaperäisempiä. Kun jaksat kehitellä muutamia vaihtoehtoisia ratkaisuja, pääset yleensä melko nopeasti paljon parempiin ratkaisuihin.
185 Arvioi ideat rakentavasti kehittäen – HOPE
Ratkaisujen arviointi on tärkeä osa luovaa työskentelyä. Kun teet sen rakentavasti kehittäen, muuttuu arviointikin kehittämiseksi pelkän kritiikin sijaan. Tee seuraavasti: 1. Esittele arvioitava ratkaisu Pyydä ennen esittelyä kuulijoita kirjaamaan muistiin kuulemastaan ratkaisusta hyviä juttuja ja ongelmallisia juttuja. 2. Esittelyn jälkeen keskustelkaa huomioista pienryhmissä ja nostakaa esille keskeiset kehityskohteet. 3. Tuottakaa pareittain tai pienryhmissä parannusehdotuksia haasteisiin ja ehdotuksia etenemisestä . 4. Käsitelkää parannusehdotukset yhdessä ja sopikaa toimenpiteistä. Näin saat arvioitua ratkaisun rakentavasti osallistamalla porukan. Samalla saat osallistujat sitoutumaan ratkaisuun paremmin, kuin vain esittämällä ratkaisun toteutusta varten. HOPE – Hyvät jutut, Ongelmat, Parannusehdotukset ja Etenemisehdotukset
186 Innovoinnin fifty-fifty sääntö
Muista innovoinnin fifty-fifty -nyrkkisääntö. Pelkkä luovuus ei riitä, tarvitset myös aimo annoksen toteutuskykyä. Varaa puolet innovointiajastasi luovaan ideoiden tuottamiseen ja jalostamiseen, puolet jalostettujen ideoiden määrätietoiseen toteuttamiseen. Tämä nyrkkisääntö unohtuu usein, kun kehittäminen annetaan henkilöstölle tehtäväksi oman toimen ohessa. Raakaideoiden tuottaminen onnistuu usein hyvin, ideoiden jalostamisessa alkaa jo aika loppua kesken – toimeenpanoon ei sitten löydykään enää vapaaehtoisia.
187 Kouluta henkilöstölle ideointitekniikoita
Järjestä laajasti valmennusta ideointitekniikoiden ja innovointityökalujen käytöstä organisaatiossasi. Tavoitteenasi ei tarvitse olla massiivinen innovointifasilitaattoreiden armeija, vaan näiden työkalujen ja menetelmien tekeminen tunnetuiksi organisaatiossasi. Innovointityöpajaan on helpompi osallistua, kun suunnilleen tietää, mitä on luvassa, ja miksi työpajassa toimitaan niin kuin toimitaan. Tällainen tutuksi tekeminen onnistuu pienemmilläkin koulutuskokonaisuuksilla, kunhan saat niihin osallistujia riittävän laajasti organisaatiostasi. Ota yhteyttä ja tutustu Innotiimi-ICG:n innovointityökaluihin.
188 Anna läppäreille selvä rooli kokouksessa
Tuntuuko tutulta? Vedät palaveria tiimillesi. Jokainen lymyilee läppärin takana, klikkailee jotakin, naputtelee välillä jotakin. Toivottavasti muistiinpanoja. Läppärit ovat nykyään mukana kaikkialla, varsinkin kokouksissa. Palaverin alusta menee vartti, kun etsitään latureille pistokkeita ja asetellaan hiirimattoja ahtaalle pöydälle. kahvikuppien ja johtojen sekaan. Jos et voi niitä voittaa (et muuten voi), niin ota ne mukaan palaverisi prosessiin. Suunnittele siis läppäreille selvä rooli kokoukseen. Kirjatkaa ideoita palaverin aikana yhteiseen dokumenttiin. Tehkää muistiinpanot jaettuun dokumenttiin yhdessä. Täyttäkää yhteinen excel-taulukko. Jakakaa vastuut uusien asioiden googlaamisesta. Kokeile Orchidea-järjestelmää pienryhmätyöskentelyyn ideoiden tuottamisessa ja jalostamisessa.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.