– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
1 Älä pyydä lupaa – kokeile ja pyydä anteeksi!
Meidät on aivopesty suunnittelemaan asiat huolellisesti ja pyytämään lupa ylempää organisaatiosta asian toteuttamiseen. Mitä jos kokeilisit itse ja pyytäisit anteeksi jos epäonnistut. Maailman johtavan muotoilutoimiston, IDEO:n yksi keskeinen motto on ”Do not ask permission – ask forgiveness”. Tällä yritys haluaa kannustaa työntekijöitä oma-aloitteisuuteen ja testaamaan asioiden toimivuutta käytännössä. Monille ihmisille innovatiiviset ajatukset syntyvät käytännön tekemisen kautta – rohkeiden kokeilujen avulla. Katso IDEO:n kuuluisa ”Shopping chart video” ja kurkista yrityksen innovaatiokulttuuriin.
2 Anna aikaa luovalle ajattelulle
Luovuuden suurimmaksi esteeksi mainitaan usein ajan puute. Varaa itsellesi aika miettiä omia kehitysideoitasi ja työstää niitä eteenpäin. Laita kalenteriisi esim. joka toiselle viikolle merkintä ”Tapaaminen Innotiimi-ICG:n kanssa”. Käytä tämä aika omien kehitysideoidesi edistämiseen – kukaan ei vie tätä aikaa sinulta pois.
3 Toteuta työntekijän TET-jakso
Kaikki varmaan muistamme kouluajoilta TET (TyöElämään Tutustuminen) -jakson. Mikset soveltaisi tätä tuttua ja turvallista tapaa omassa organisaatiossasi. Seuraavan vuoden aikana jokainen työntekijä kiertää viikon tutustumassa, johonkin vieraaseen toimenkuvaan (esim. tuotekehittäjä vierailee logistiikkasuunnittelussa). Viikon irtiotto omasta arjesta avaa silmiä ja antaa uusia ajatuksia toiminnan kehittämiseen.
4 Mitä ihmettä – täysin uusi naama kehityspalaverissa?
Olemme vetäneet tuhansia kehitystyöpajoja erilaisissa organisaatioissa. Työpaja on tehokas keino rakentaa innovaatiokulttuuria käytännön tekemisen kautta. Työpajojen valmistelussa tyypillisesti haastamme asianomistajia miettimään millaista ulkopuolista näkemystä kehityspalaveriin voisi tuoda – naapuritiimeistä, toisesta yksiköstä tai ulkopuolisilta kumppaneilta. Niissä tapauksissa, kun olemme onnistuneet vakuuttamaan asianomistajan tämän tärkeydestä, lopputulos on lähes aina ollut positiivinen yllätys. Ulkopuolinen näkemys kyseenalaistaa vanhoja malleja ja tuo ajatteluun tuoretta raikkautta. Seuraavan kehityspalaverin lähestyessä pyydä naapuriyksikön tai kumppaniyrityksen idealinkoa osallistujaksi – mitä voit tällä kokeilulla hävitä – tuskin mitään, mutta pian SINÄ saatat saada kutsun toisen tiimin tilaisuuteen. Nyt on sinun vuorosi auttaa!
5 Joukkoja johdetaan edestä – näytä esimerkkiä!
Suomalainen työntekijä uskoo esimieheen, joka ei pelkästään puhu vaan myös tekee. Näytä siis esimerkkiä innovatiivisesta ajattelusta ja tekemisestä. Aktivoidu uusien kehitysideoiden esittäjänä, järjestä innovointityöpaja tai raivaa byrokratiaa pois ketterän toiminnan tieltä. Voit myös ottaa esimerkkiä näistä 365 tavasta innovaatiokulttuurin kehittämiseen – valitse paras ja laita toimeksi. Puske asia läpi omassa tiimissäsi, yksikössäsi tai organisaatiossasi. Porukkasi seuraa kyllä ja siirrätte yhdessä organisaationne kulttuuria innovatiivisempaan suuntaan.
6 Innovatiiviset johtajat keskeisiin rooleihin
Johtaja tai esimies luo aina omannäköisensä ”mikrokulttuurin” omaan yksikköönsä tai tiimiinsä. Tämä mikrokulttuuri voi olla uudistamiseen kannustavaa huolimatta organisaation keskimääräisestä kulttuurista. Hyvä tapaa edistää innovaatiokulttuuria on siis siirtää keskeisiin rooleihin sellaisia henkilöitä, jotka näkevät seuraavaa kvartaalia pidemmälle ja miettivät yrityksen kilpailukykyä pidemmällä tähtäimellä.
7 Hyödynnä ”idealinkoja” – MBTI!
Innovatiiviset ratkaisut syntyvät, kun erilainen osaaminen ja erilainen ajattelu törmäävät. Yksi varma tapa parantaa innovaatiokulttuuria on saada erilaiset ihmiset, myös luontaisilta taipumuksiltaan, työskentelemään yhdessä. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään. Ideoijan, MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) tyypiltään N ja P, suurin luontainen vahvuus on kyky löytää helposti uudenlaisia ideoita ja mahdollisuuksia ympäröivästä maailmasta. Hän pystyy poimimaan ideoita muilta ihmisiltä, lukemistaan kirjoista, näkemistään asioista Internetistä jne. Tällä tyypillä intuitio (N) on suuntautunut ulospäin ja ajattelu on luonteeltaan joustavaa ja täydentyvää (P). Ideointityöpajoissa NP-taipumuksen omaava henkilö on idealinko, joka pystyy heittelemään ideoita asiaan kuin asiaan. Pidä siis huoli että tiimistä löytyy ainakin yksi NP-taipumuksen omaava henkilö. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, katso lyhyt esittelyvideo.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.