– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
22 Ammattitaitoa on ammatin taitojen kehittäminen
Ammattitaito ja ammattiylpeys ovat yhtä tärkeitä kuin ennenkin. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuosikymmenen takainen ammattitaito ei välttämättä ole enää nykyisin se paras mahdollinen osaaminen. Jopa perustavanlaatuiset periaatteet, joilla ammattikunta ylpeilee, muuttuvat ajan mittaan. Vilkaise huviksesi niitä oppikirjoja, joita pänttäsit ennen tenttejä -perusopinnoissasi. Mitä olet oppinut niiden lukemisen jälkeen? Huomaatko, ovatko jotkut perusasiat muuttuneet vuosien varrella? Mistä asioista pidät kiinni kynsin ja hampain, vaikka ne eivät enää olekaan kuuminta hottia?
23 Tee luovasta ajattelusta toivottua ja hyväksyttyä – aloita itsestäsi
Usein tuntuu siltä, että innovoinnille ja luovalle ajattelulle ei ole aikaa. Sen sijaan on paljon muita töitä, jotka ovat tärkeämpiä, kiireisempiä tai selvempiä toteutettavia. Ajattelu ja ideointi sen sijaan tuntuu hieman joutavalta, liian helpolta, mukavalta tai tuottamattomalta. Ajattelemme siis arjen kiireiden olevan tärkeämpiä ja hyväksytympiä kuin innovoinnin, vaikka muuta sanoisimme. Ensimmäinen askel tämän asian muuttamisessa on oman ajattelun tunnistaminen – mitä oikeasti ajattelet kehittämisestä. Tunnista omat ajattelumallisi muutostoimijuus.fi -sivuston työkalujen avulla.
24 Pidä ”uudet kehitysideat” viikkopalaverin asialistalla
Mistä aikaa ideoinnille? Ja vielä sellaista aikaa, että niitä ideoita syntyisi relevanteista aiheista. Meillä jokaisella on kokemuksia ideointityöpajoista, joissa ideointi on tuntunut kovin vaikealta. Ja toisaalta arkityötä tehdessä ideoita tulee mieleen suorastaan häiritsevällä tahdilla. Mitä jos varaisit viikkopalaverin alkuun vartin aikaa ideoiden keräämiseen? Silloin voitte jakaa viikon aikana mieleen tulleet ideat muille, ja tarvittaessa myös tehdä niille jotakin. Tai sitten voit varata aikaa palaverin loppuun. Kerätkää palaverin aikana kehkeytyneet ideat käsitellyistä asioista fläppitaululle, ja jatkakaa niiden kehittelyä kahvitauolla. Pääasia on, että ette anna ideoiden kadota unholaan, vaan kirjaatte ne muistiin.
25 Käsittele aloitteet säännöllisesti – älä anna ideakasan kasvaa liian suureksi
Jos aloitetoiminta pyörii hyvin organisaatiossasi, niin ideoita kertyy mukavalla tahdilla. Se tarkoittaa, että niitä pitää myös käsitellä jatkuvasti. Jos annat ideoiden kertyä isoiksi kasoiksi, on niiden käsittely työlästä. Myös ideoiden esittäjät turhautuvat, koska esitetyille ideoille ei näytä tapahtuvan mitään siellä kasassa. Ota siis käytännöksi käsitellä kertyneet ideat vaikka viikottain.
26 Järjestä projektitiimillesi yhteinen innovaatiovalmennus
Koulutuksista ja valmennuksista sovitaan usein kehityskeskusteluissa – jokainen pääsee vuosittain yhdelle tai kahdelle kurssille. Tärkein peruste kurssitukselle on työntekijän mielenkiinto ja urasuunnittelu. Kannattaa harkita myös projektikohtaisia valmennuksia. Järjestä vaikka innovaatiotyökalujen kertauskurssi projektitiimillesi. Näin kannattaa tehdä, vaikka tiimisi jäsenet jo tuntisivat työkalut ja menetelmät. Uuden tiimin pitää löytää yhteinen sävel ja rytmi työskentelyyn, ja sen voi löytää myös yhteisen valmennuksen avulla. Löydät täältä Innotiimi-ICG:n suosittuja valmennuksia mm. innovaatiomenetelmistä, innovaatiojohtamisesta ja kokeilevasta kehittämisestä.
27 Korvaa osa projektin hallinnosta innovoinnilla
Projektinhallinnassa hallinnolliset työt ovat usein merkittäviä. Onpa joku sanonut, että projektipäälliköiden luonteeseen ja työnkuvaan kuuluu ”ylikehittynyt vastuuntunto” ja se taas näkyy usein pakonomaisena seurantana, raportointina ja hallinnollisten rutiinien moninaisuutena. Harkitse seuraavassa projektissa hallinnollisten rutiinien keventämistä, ja tuo tilalle innovointia. Käytä projektikokouksissa aikaa uudenlaisten ratkaisujen etsimiseen menneiden tehtävien seurannan sijaan. Näin saat projektien kautta tuotua innovaatiokulttuurin myös hallinnollisten toimintamallien rinnalle.
28 Osallistu muiden toteuttamien projektien arviointeihin
Hyviin projektikäytäntöihin kuuluvat projektien arvioinnit. Tarkoitti se sitten syvällistä projektin ruumiinavausta tai kevyempää palautekeskustelua, on projekteista oppiminen suunniteltava ja aikataulutettava. Projektin arviointeihin kannattaa ottaa mukaan luonnollisesti projektin toteuttajat, omistaja ja mahdollinen ohjausryhmä. Lisäksi mukaan kannattaa pyytää ulkopuolisia. Ja jos olet ulkopuolinen, kannattaa kysyä, pääsisikö mukaan toisten toteuttaminen projektien arviointeihin – niin pääsee oppimaan toisten tekemistä projekteista.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.