“Don’t pick a job. Pick a Boss. Your first boss is the biggest factor in your career success. A boss who doesn’t trust you won’t give you opportunities to grow.” – William Raduchel
Mahdollisuus valita työ pomon perusteella on harvojen herkkua, mutta kehoituksessa on vinha perä. Jokainen ansaitsisi uransa alkuvaiheessa esimiehen, joka luottaa ja vie elämässä eteenpäin. Ensimmäisen esimiehen vaikutus tulevaan työuraan on melkoinen joko innostajana tai lannistajana, ja vaikuttaa yksilön tasolla enemmän kuin opettajien hieman etäiset esimerkit työelämästä. Miten uskot ensimmäisen esimiehesi vaikuttaneen omaan työuraasi?
Aihe on itselleni ajankohtainen, sillä omat lapseni ovat pian työelämän kynnyksellä. Olen kuvaillut heille, että kiva pomo saa alaisensa kukoistamaan, oppimaan itsestään, tuntemaan vahvuutensa, hyväksymään epätäydellisyytensä ja yrittämään parastaan epäonnistumisen uhalla. Loistava pomo kestää sen, että joku muu on häntä parempi jossain.
Hyvän esimiehen voi tunnistaa työhaastattelussa siitä, miten hän kesätyöntekijään tai vastavalmistuneeseen suhtautuu. Kohteleeko kuin vertaistaan, vai haastatteleeko alentuen ja ylimalkaisesti? Entä milllaiselta yrityksen ilmapiiri kuulostaa? Puhuuko potentiaalinen pomokandidaatti vain suorittamisesta ja tuloksista, vai kertooko myös siitä kuinka tiimi kokoontuu usein yhteen, miten yhdessä innostutaan ja töissä viihdytään?
Kun sitten nuori saa kovasti toivomansa työpaikan ja esimiehekseen juuri sinut, olethan hänelle esimies isolla E:llä.
- Asetu nuoren työntekijä asemaan. Esimiehen ydintaitoihin kuuluu kyky nähdä maailma toisen ihmisen silmin. Kun hahmotat kysymyksestä, prosessista tai tilanteesta laajemman kuvan, auta muita näkemään se yhtä lailla. Avaintaito on aito kuuntelu. Ethän täydennä mielessäsi toisen lauseita ja esitä valmiita ratkaisuja, vaan kysy toiselta, miten hän tilanteen kokee ja näkee. Vuorovaikutus lähtee kuuntelusta.
- Tarjoa nuorelle luottamusta ja rajoja. Nuoren ihmisen johtamisessa on tärkeintä, että häneen luotetaan heti alusta alkaen. Selkeät rajat auttavat toimimaan vapaasti niiden sisällä. Jos jokin menee eri tavalla kuin esimies alkuun ajatteli, lopputulos voikin olla jopa parempi. Ainakin se on erilainen, ja siitä voi oppia.
- Hyväksy virheet. Suunnitelmia ei kannata hinkata hamaan loppuun asti, eikä epäonnistuminen kaada maailmaa. Päästä nuoret vauhtiin toteuttamaan visiotaan. Esimiehenä sinulta vaaditaan itsetuntoa antaa nuoren olla itseäsi askeleen edellä. Mutta se kannattaa. Matkan varrella tulet huomanneeksi, että opit itsekin samalla uutta. Sekä nuorten onnistumisista että virheistä.
- Opeta kysymään ja antamaan palautetta. Kun menee ensimmäiseen työhönsä, on kova tarve pärjätä. Miten tukea sitä, että nuori uskaltaa kysyä tai tarttua epäkohtiin? Kenenkään ei tarvitse tietää kaikkea, ja kysymällä kehittää itseään. Toimi tässä esimerkkinä johdettaville. Kysele miten toinen asian näkee ja kokee. Ja rohkene pyytää toiminnastasi palautetta: miten minä mielestäsi pärjäsin tänä kesänä esimiehenäsi? Anna myös itse säännöllisesti palautetta, kysymättäkin. Kehut saavat työntekijäsi kukoistamaan. Jos on parannettavaa kerro asiallisesti faktat tilanteesta ja omista tunteistasi, älä esitä arveluja. Lahjoita nuorelle jatkoelämää varten kysymisen ja kehumisen taito.
- Luottamusta tarvitaan puolin jos toisin. Minun sukupolven esimiehillä voi olla kokemuksia ja huolia siitä, etteivät nuoret osaa sitoutua. Nuori kyky on juuri perehdytetty tehtäväänsä, kun hän ilmoittaakin lähtevänsä puoleksi vuodeksi Australiaan poimimaan viinirypäleitä. Harmista huolimatta hyvä esimies hyväksyy nuorten poikkeavat maailmankuvat ja kärsimättömyyden ja kannustaa oppimaan maailmasta. Ehkäpä Australiasta myöhemmin palaakin alaiseksesi entistä motivoituneempi, joustava ja kokonaisuuksia hahmottava nuori.
- Näytä, että maailmassa on järkeä. Reaaliajassa elävälle nuorelle vakituinen työpaikka ja kahdeksasta neljään -päivät vuosilomineen eivät ole välttämättä mikään tavoite. Mutta esimies voi omalla luottamuksellaan ja uskollaan nuorta kohtaan auttaa rakentamaan maailmankuvan, jossa työnteko tuntuu innostavalta ja hyödylliseltä. Tarjoa tettiläisille ja harjoittelijoillekin mielekästä puuhaa ja kerro selkeästi iso kuva, mihin työtä tarvitaan.
Millainen sitten oli minun ensimmäinen oma esimieheni? Oli kesä 1986 ja sain töitä Mikkelistä uimavalvojana. Esimiehen tehtäviin kuului antaa hyvin perusteellinen koulutus, ja sitten yksinkertaisesti luottaa sataprosenttisesti meihin kaikkiin. Koulutuksen jälkeen työ oli hyvin itsenäistä: meille kerrottiin mille rannoille mennä, ja siellähän me kykimme vaikkei kaatosateessa olisi näkynyt ristin sielua kahteen päivään. Meidän käsiimme uskottin ihmishengistä huolehtiminen.
Siinä hommassa ei voinut sooloilla, ja vastuu tuntui hienolta. Valvoimme silmä kovana sitä lapsijoukkoa, joka pilvien raotuttua uskalsi ensimmäisenä rantaan. Huomasin vielä töiden päätyttyäkin laskevani päitä vedessä. Innostuin niin, että sen seurauksena toimin joitakin vuosia uimaopettajanakin koulun ja opiskelujen ohessa. Niillä taidoilla olen opettanut omat ja naapurienkin lapset uimaan.
Lukuisat nuoret raapustavat parhaillaan elämänsä ensimmäisiä työpaikkahakemuksia. Kunhan saisi töitä, he toivovat. Esimies, lupaathan tarjota enemmän? Sinulla on suurempi vaikutus monen nuoren elämään kuin arvaatkaan. Luottamalla rakennat nuorelle itsetunnon, joka auttaa menestymään elämän kaikilla osa-alueilla ja olemaan hyvä esimies omalla vuorollaan.