insights
Kaikkeen tottuu, vaikka ei pitäisi
Etätyöskentelyn perusta on se paikka ja teknologia, josta ja jolla työskentely tapahtuu. Jokaisella meillä on erilaiset lähtökohdat työrauhaan ja -ergonomiaan sekä teknologiaan ja sen hallintaan. Pidemmässä juoksussa ei ole aivan yhdentekevää missä, miten ja millä etätyötä tehdään.
Tämän vuoden maaliskuussa moni löysi itsensä yhtäkkiä työskentelemästä sohvan uumenista, keittiön pöydän nurkalta tai talon ainoasta hiljaisesta sopesta, oli se sitten sauna tai pimeä kellari. Tähänkin tottuu, mutta työhyvinvointi ja -tehokkuus eivät pääse kukoistamaan, kun ergonomia on vinksallaan tai teknologia ei palvele tarkoitustaan. Organisaatiosi ei todennäköisesti varusta jokaisen etätyöpistettä viimeisimmillä laitteilla ja kalusteilla. Miten voisit auttaa tiimiäsi rakentamaan jokaisen lähtökohdista parhaan mahdollisen etätyöskentely-ympäristön?
Kaksin aina kaunihimpi: ergonomia ja tekniset ratkaisut
Työskentely-ympäristössä ergonomia ja tekniset ratkaisut ovat jaetulla ykkössijalla. Vaaditaan kumpaakin, jotta työskentely voi olla pidemmällä aikavälillä hyvinvoivaa ja tehokasta.
Ergonomiasta huolehtiminen on toisaalta viitseliäisyys-, toisaalta itsestään huolenpitoasia. Kannusta tiimiäsi hyviin työskentelyasentoihin ja näkemään vaivaa nyt. Palkkio – säryttömät hartiat ja selkä sekä työkykyisyys – odottaa tulevaisuudessa. Jos toimistolla ei ole katsottu ergonomian perusasioita porukalla kuntoon, voisi sen tehdä nyt, jotta opit voi ottaa käyttöön myös kotikonttorilla.
Esimerkiksi valaistus liittyy sekä ergonomiaan että palaverointimukavuuteen. Kannustamme pitämään tapaamisissa kameroita päällä viestinnän lisäämiseksi, tällöin on hyvä tuunata valaistusta suhteessa esimerkiksi päivänvalon suuntaan ja määrään. Näin kanssakokoustavatkin näkevät siristelemättä.
Kaksikon toisella osapuolella, teknologisilla ratkaisuilla tarkoitetaan läppäriä, näyttöjä, kuulokkeita, valoja… Varmista, että tiimilläsi on pääsy järjestelmiin ja ohjelmiin sekä laitteiden ja ohjelmien päivitykset tulee hoidettua myös etäoloissa. Tietoturvallisuuden näkökulmasta suojattu nettiyhteys ja tarvittava näkö- ja kuulemissuoja ovat tärkeitä huomioida. Palavereihin riittää läppäri ja mikilliset kuulokkeet. Työskentelyä kuitenkin sujuvoittaa kahden koneen käyttö: toisella ollaan tapaamisissa ja toisella voi pitää auki esimerkiksi muistiinpanoja. Järjestelmiä ja ohjelmien käyttöä tulee harjoitella optimin löytymiseksi, varatkaa aikaa säätämiselle ja oppikaa yhdessä huomioita ja onnistumisia toisillenne jakaen!
Lue Tiimin etätyöskentelyn kehittämisen juttusarjan ensimmäinen osa täältä