insights
Haluatko kehittää toiminta- kulttuurianne itseohjautuvaksi? Tarkista nämä asiat
Organisaatioiden tavat toimia elävät tänä päivänä kovassa murroksessa. Ketterämpien toimintatapojen hakemisesta omaan tekemiseen on tullut monelle tärkeä kehittämisen alue, johon itseohjautuvuudesta on alettu hakea vastauksia. Tästä blogista saat apua siihen, että lähdet oikeaan suuntaan itseohjautuvan toimintakulttuurin kehittämisessä.
Ketteryyttä, nopeampaa reagointia ja uudistumiskykyä. Nämä asiat ovat saavutettavissa itseohjautuvalla toimintakulttuurilla. Näiden piirteiden ytimessä ovat nopeus, joustavuus ja pro-aktiivisuus – se miten onnistutaan yhdistämään kannattavasti muunneltavia resursseja, parhaita käytäntöjä ja osaamista laadukkaaseen tekemiseen.
Itseohjautuvuuteen liitetään helposti paljon väärinkäsityksiä. Jos lähdet kehittämään organisaation toimintakulttuuria itseohjautuvaan suuntaan väärillä pohjatiedoilla, kehityshankkeesi lähtee jo alusta asti väärille urille ja seuraukset ovat sen mukaiset.
Varmista, että ymmärrät mitä itseohjautuvuus oikeasti tarkoittaa
Itseohjautuvuudessa on kyse organisoitumisen ja tekemisen tavoista: kyvystä toimia työtehtävissä oma-aloitteisesti ilman ulkopuolista ohjausta ja kontrollin tarvetta. Itseohjautuvuus ei tarkoita yksin pärjäämistä, päinvastoin. Jotta itseohjautuva työyhteisö voi ylipäänsä toimia, pääpaino on oltava yhdessä tekemisessä ja keskinäisessä vuorovaikutuksessa.
Itseohjautuvuudessa on kyse myös organisaation kyvystä ohjata ja tukea itseohjautuvaa toimintakulttuuria. Itseohjautuvuus luo tarpeen järjestää organisaation tapoja tehdä asioita uudelleen. Se haastaa niin organisaatiorakenteita, vallitsevia käytänteitä kuin ajattelutapoja.
Tarkista omat peruskäsityksesi vuorovaikuttamisesta ja toisten kanssa toimimisesta
Kehittämistyö kohti itseohjautuvuutta vaatii omien peruskäsitysten tarkistamista. Uskomuksesi toisista ihmisistä heijastuu suoraan siihen, miten vuorovaikutat ja toimit heidän kanssaan. Mieti hetki seuraavia kysymyksiä ja omaa toimintaasi:
- Osaatko luoda luottamuksen ilmapiirin, jossa asioita uskalletaan kehittää?
- Oletko halukas luomaan ihmisille todellisia motivoitumisen paikkoja?
- Kykenetkö ohjaamaan ihmisiä ottamaan vastuuta itsestään ja omasta tekemisestään?
- Pystytkö jakamaan kehittämistyötä tiimin kesken etkä vain tee sitä itse?
- Oletko valmis ottamaan kokeilukulttuurin osaksi toimintaa?
Nämä kysymykset auttavat sinua hahmottamaan, kuinka valmis olet ohjaamaan itseohjautuvan toimintakulttuurin kehittämistä. Ne nimittäin kuvaavat keskeisiä itseohjautuvuuteen ja sen kehittämiseen liittyviä periaatteita. Jotta voit kehittää itseohjautuvaa toimintakulttuuria, sinun on voitava seistä niiden takana ja edistää niitä aktiivisesti.
Tiedosta, mitä ja miksi olette jotain tekemässä
Lähtökohtaisesti ei ole olemassa täydellistä itseohjautuvuuden mallia, jonka voisi monistaa jokaisen organisaation käyttöön. Jotta voitte siirtyä itseohjautuvaan toimintatapaan, sinulla on oltava ymmärrys siitä, mitä ja miksi olette jotain tekemässä. Aloita pohtimalla, minkälainen itseohjautuvuuden tapa soveltuu juuri oman organisaatiosi tarpeisiin. Sen pohjalta voit miettiä minkälaisten rakenteiden ja toimintatapojen kautta voit lähteä vahvistamaan haluttua itseohjautuvuutta.
Vie muutosta eteenpäin riittävän tehokkaasti
Muutoksen eteenpäin vieminen riittävän tehokkaasti on tyypillinen haaste itseohjautuvan toimintakulttuurin kehittämisessä. Olosuhteet luovat paineita nopeille muutoksille ja samalla on tiedostettava, ettei organisaatio ole kuin teknisesti korjattavissa oleva kone.
Muutostyö on hyvin inhimillistä toimintaa. Uudet toimintamallit ja tavat eivät synny itsestään, vaan niitä tekevät ja toteuttavat ihmiset. Toimintakulttuurin muuttaminen itseohjautuvuutta tukevaksi edellyttääkin konkreetista muutosta niin ajattelussa kuin tekemisessä.
Haluatko oppia lisää, miten voit esimiehenä ohjata työntekijöiden itseohjautuvuutta ja kehittää itseohjautuvaa toimintakulttuuria? Lataa ilmainen e-kirja itseohjautuvuuden kehittämisen johtamisesta!