insights
Hyvä virtuaalinen vuorovaikutus ei synny itsestään
Etätöiden lisääntynyt määrä ja palaverien pitäminen virtuaalisesti aiheuttavat erilaisia haasteita vuorovaikutukselle. Pieneltä tuntuvat mutta sitäkin tärkeämmät asiat, kuten nonverbaalinen viestintä, jäävät vähemmälle tai kokonaan puuttumaan. Haasteita aiheuttavat myös erilaiset kommunikointityylit, eivätkä käytännötkään ole selvät. Kun tiedostat haasteet, mahdollisuudet ja ratkaisut on helpompi löytää.
Kuulostaako seuraava kuvaus tutulta: “Virtuaalisessa kokouksessamme on hiljaista ja videot ovat pimeinä. Kukaan ei ole sanonut mitään vähään aikaan. Ovatko he edes kuulolla? Mitäköhän he ajattelevat esityksestäni? Olenko nyt mokaamassa pahasti? Uskallanko esittää ajatukseni loppuun, vai tyydynkö vain varmisteluun? Voi kun joku antaisi vinkkiä.” Tässä blogissa jaamme niitä.
Tiedosta haasteet ja virtuaalisen vuorovaikutuksen tärkeys
Viestinnästämme ja erityisesti sen vaikutuksesta suuri osa perustuu nonverbaaliseen viestintään. Nämä kasvon ilmeet, nyökkäykset, kannustavat ja hyväksyvät tai epäilystä osoittavat olankohautukset muodostavat ison osan keskinäisestä kommunikaatiostamme. Virtuaalisessa yhteistyössä ne jäävät väkisinkin vähemmälle.
Etenemistä ja asioita valmistellaan toimistolla ovensuu palavereissa ja epämuodollisissa, sattumalta tapahtuvissa keskusteluissa ihmisten välillä. Virtuaalisessa yhteistyössä nämä harvenevat tai puuttuvat kokonaan. Meidän täytyy tietoisesti yhdessä ponnistella, jotta näitä arvokkaita hyötyjä ei hukata, ja keksiä uudenlaisia tapoja toimia.
Eri ajatus- ja kommunikointityylien huomioiminen tasapuolistaa tiimiläisiä ja rikastuttaa ideointia sekä keskustelua. Yhteinen ymmärrys virtuaalisen vuorovaikutuksen tärkeydestä ja tiimin yhteisistä käytänteistä helpottaa yksilöitä toiminaan etänä työskentelevässä tiimissä. Asioita on helpompi ottaa esille, kannustus ja sopiva haastaminen kuuluvat asiaan ja auttavat tiimiä suoriutumaan paremmin. Miettimisen arvoisia asioita ovat mm.:
- Missä välissä on minun mielipiteeni vuoro?
- Mikä on hyvä tapa peukuttaa ideaa?
- Miten nostan epäilykseni esiin?
Rakenna käytännöt yhdessä tiimin kanssa
Ihminen ei ole psykofyysisesti tai sosiaalisesti muuttunut tänä aikana kuten ei ole yhteistyön peruslähtökohdatkaan, vaikkakin teknologia on tuonut uusia mahdollisuuksia yhteiseen tekemiseen. Osaatteko ottaa kaiken irti etätyöskentelyn mahdollisuuksista vai tyydyttekö sahaamaan moottorisahalla käynnistämättä sitä?
Vitsi: ”Mikä ääni tuo on?”, kysyi suomalainen metsuri 1950-luvulla amerikkalaiselta metsätyönjohtajalta tämän käynnistettyä metsurin käytössä jo kahden viikon ajan olleen moottorisahan.
Organisaation johto luo mallin toiminnalle, mutta sen käytännöt kannattaa rakentaa yhdessä tiimiläisten kanssa. Millaiset talon tavat teillä vallitsevat? Miten sinä haluat auttaa organisaatiotasi tai tiimiäsi kehittymään tehokkaammaksi, rohkeammaksi ja tuloksekkaammaksi samalla tukien työhyvinvointia ja tiimihenkeä?
Kaipaatko tukea etätyöskentelyn kehittämiseen? Ota meihin yhteyttä ja mietitään teille toimivin ratkaisu.