– Hyödyntämätön voimavara – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 28/52 – keinot 189-195. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
189 Innovaatioprosessin alkupää – hyödyntämätön voimavara
Innovaatioprosessin alkupäässä (front end of innovation) on tyypillisesti suurimmat hyödyntämättömät voimavarat lisätä organisaation innovaatiokyvykkyyttä. Suomalaisista suurista- ja keskisuurista yrityksistä vain joka kymmenennellä on käytössään ”maailmanluokan” toimintatapa. Tutkimusten mukaan menestyvät organisaatiot panostavat innovaatioprosessin alkupäähän yli kaksi kertaa enemmän resursseja kuin heikommin menestyvät ja pystyvät tehokkaan prosessin avulla jalostamaan suuresta ideamassasta oleellisimmat – tukehtumatta ideaähkyyn. Menestyvät organisaatiot ovat myös kehittäneet omalle organisaatiolleen soveltuvat tehokkaat toimintatavat ja työkalut kriittisiin innovaatioprosessin alkupään aktiviteetteihin. Ruoki innovaatiokulttuuria ja ota kaikki hyöty irti innovaatioprosessin alkupäästä.
190 Sido jaettavat bonukset innovatiivisuuteen!
Ideatoiminnan aktiivisuutta ja innovatiivisuutta voidaan käyttää bonuksia määräävinä mittareina. Pipelife Finland aloitti innovaatiokulttuurin kehittämisen käynnistämällä oivallustoiminnan. Ensimmäisenä vuonna 75% prosenttia bonuksista sidottiin siihen, että henkilöstö aloitti systemaattisesti innovoimaan ja kehittämään organisaation toimintaa parantavia uudistuksia. Määrälliset mittarit antoivat selkeän tavoitteen henkilöstölle ja ruokkivat innovaatiokulttuuria uudelle tasolle. Katso toimitusjohtaja Kimmo Kedonpään vauhdikas puheenvuoro täältä (oivallustoiminnasta ja bonuksista n. 21.50 kohdalla).
191 Pysähdy ennen ideointia ja tee Ongelmahierarkia-analyysi!
Hyvään ongelmanratkaisuprosessiin kuuluu ongelman analysointi. Monesti meillä on niin kova kiire siirtyä ideoimaan ratkaisua, että unohdamme pysähtyä ongelman äärelle, analysoida sitä ja varmistaa, että olemme ratkaisemassa oikeaa kysymystä. Katso humoristinen video siitä, mitä voi tapahtua jos et ymmärrä ongelmaa. Ongelmahierarkia-analyysi on, nimestään huolimatta, yksinkertainen ja tehokas menetelmä, joka auttaa analysoimaan ongelmaa ja määrittelemään oikean kysymyksen ideointia varten. Tästä työkalusta ja muista tehokkaista ongelmanratkaisutyökaluista kuulet lisää TRIZ-valmennuksessamme. Tule hakemaan oma työkalupakkisi ja ruoki innovaatiokulttuuria ratkomalla tehokkaasti käytännön ongelmia.
192 Kokeile Kuvitteellista ideointia!
Mikään ei vie innovaatiokulttuuria paremmin eteenpäin kuin onnistunut ongelman tai ideointihaasteen ratkaisu. Nämä haasteet voivat olla kuitenkin hyvin haasteellisia ja välillä voi tulla vastaan tilanne, että toimivia ja tyydyttäviä ratkaisuideoita ei tahdo löytyä ollenkaan. Kuvitteellinen ideointi on hyvä menetelmä kokeiltavaksi juuri tällaisiin haasteisiin. Kuvitteellinen ideointi on menetelmä, joka pyrkii siirtämään käsiteltävän ideointihaasteen kokonaan toisenlaiseen kontekstiin, ideoimaan ratkaisuja kuvitteelliseen haasteeseen ja siirtämään kuvitteellisen haasteen ideat takaisin varsinaiseen ideointihaasteeseen. Nämä Kuvitteellinen ideoinnin askeleet auttavat aivojamme irtautumaan käsiteltävän haasteen synnyttämistä rajoitteista ja synnyttämään uusia radikaaleja näkökulmia ideointihaasteeseen. Tästä työkalusta ja muista innovointimenetelmistä kuulet halutessasi lisää erilaisissa valmennustyöpajoissamme!
193 Konkretisoi konsepteiksi asti ja käytä Koseptiriiheä!
Olen monesti kuullut ideointisessioista, jotka tuottavat kyllä paljon ideoita mutteivat mitään konkreettisempaa. Tällaisten tilaisuuksien toistuessa useasti, se voi alkaa nakertaa motivaatiota osallistua kehitystyöpajoihin. Hyvässä innovointitilaisuudessa mennään ideoita paljon pidemmälle kohti konsepteja. Konseptiriihi on nopea innovointityöpajamalli sisältäen perinteisen ideoinnin lisäksi myös niiden jalostamisen konkreettisimmiksi ratkaisuiksi tai suunnitelmiksi. Työtavan sisällä voidaan hyödyntää erilaisia ideointimenetelmiä käsiteltävän haasteen avaamiseen (divergoimiseen). Osallistujat näkevät työpajojen tuottavan konkreettisia ratkaisuja ja motivoituvat yhteisistä kehittämistilaisuuksista.
194 Rekrytoi innovatiivinen johtaja
Kun uusi johtaja astuu taloon, niin yleensä muutoksia tapahtuu. Monesti puhutaan siitä kuuluisasta 100 päivästä, jonka aikana johtaja näyttää tulevien tarpeellisten muutosten suunnan. Valjasta tämä potentiaali innovaatiokulttuurin radikaalin muutokseen. Rekrytoi johtaja, joka on näyttänyt kyntensä innovatiivisen työkulttuurin synnyttämisessä ja innovatiivisten tulosten aikaansaamisessa. Anna hänelle vapaat kädet myllyttää johtamansa yksikkö uuteen uskoon ja vaadi häneltä kokonaan uutta tasoa organisaation innovaatiotoiminnassa.
195 Innovoi kokeiluideoita!
Joskus meillä on taipumus analysoida kehitysideamme kuoliaaksi. Teemme erilaisia analyyseja ja suunnitelmia mutta idean käytännön testaaminen ei koskaan lähde liikkeelle. Pikkuhiljaa idea unohtuu ja hautautuu muiden asioiden alle. Innovaatiotoiminnassa tarvitaan nopeita ja ketteriä kokeiluja kehitysideoiden toimivuuden varmistamiseksi. Tämän vuoksi innovointia tarvitaan varsinaisen ratkaisun kehittämisen lisäksi myös siinä, miten kehitysidean toimivuutta voisi nopeasti kokeilla mahdollisimman aidossa käyttöympäristössä – raakileena, nopeasti, yksinkertaisesti ja kustannustehokkaasti. Tällaisten kokeiluideoiden löytäminen auttaa varmistamaan kehittämisentyön oikean suunnan ja voi viedä ratkaisua eteenpäin isoin harppauksin.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.