…jatka vasta sitten arkisiin rutiineihin – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
8 Innovoi ja ideoi aamulla, jatka vasta sitten arkisiin rutiineihin.
Kirjailijat ja tutkijat ovat luovan työn tekijöitä. He tuskailevat usein kirjoittamisen kanssa. Sille ei koskaan tunnu olevan riittävästi aikaa, ja silloin kun sitä aikaa olisi, ei ole enää energiaa päivän muiden töiden jälkeen. Monet menestyneet kirjoittajat sanovat, että he kirjoittavat aina ensimmäiseksi aamulla. Kirjoittaminen on niin tärkeä asia, että se pitää tehdä ennen mitään muuta työtä. Osa kirjoittaa ensimmäiset asiat jo ennen aamiaista. Ota siis kirjoittajien ohje käyttöösi. Jos innovointi on sinulle tärkeä tehtävä, niin tee se ennen arjen rutiinitöitä, sähköposteja, palavereita. Lue lisää: Leo Babauta, How to Write First Thing in the Morning
9 Aikatauluta suunnitelmien kyseenalaistaminen projektiisi
Tavoitteiden ja suunnitelmien seuranta ja arviointi kuuluvat hyviin projektikäytäntöihin. Tämä tarkoittaa usein tavoitteiden toteutumisen seurantaa. Jos kaikki etenee suunnitelman mukaan, ei yleensä nähdä tarvetta toimenpiteisiin. Jos taas havaitaan ongelmia, tehdään projektin loppupuolen suunnitelmaan muutoksia, jotta alkuperäiset tavoitteet saavutettaisiin. Luovuudessa ja innovoinnissa kyseenalaistaminen on tärkeä osa työtä. Aikatauluta siis myös tavoitteiden kyseenalaistaminen mukaan projektiin. Pelkän etenemisen ja tavoitteiden toteutumisen arvioinnin lisäksi arvioi myös tavoitteiden mielekkyys, järkevyys ja innovatiivisuus projektin aikana.
10 Terästä projektisi hulluilla ideoilla
Projektien luonteeseen kuuluu perinteisesti riskien välttäminen, ja siksi ne suunnitellaan varman päälle. Tämä on ongelma luovuuden ja innovatiivisuuden näkökulmasta – varman päälle suunnitellut projektit tuottavat varsin tavanomaisia ratkaisuja ja korkeintaan inkrementaalisia innovaatioita. Jos haluat tuottaa radikaalimpia ratkaisuja, ota tavoitteeksi sisällyttää sopiva määrä hulluja ideoita toteutukseen. Nostamalla hulluja ideoita projekteihin tuet innovaatiokulttuuria osoittamalla, että rohkea ajattelu on toivottua ja hyväksyttyä.
11 Rakenna työpaikallesi innovaatiotila
Toimistollasi on varmasti neukkareita, tyhjiä toimistoja ja varastohuoneita. Ne ovat helposti suuren osan ajasta tyhjillään – nykyään kun on muotia sanoa, että ”palavereiden lisäksi pitäisi tehdä töitäkin”. Palaveeraamista ei enää koeta työnteoksi. Mitä jos valjastaisit jonkun tyhjän panttina seisovan tilan luovaa työtä varten? Varaa neukkariin erilaisia tarpeita, tarralappuja, tusseja, fläppejä, legoja sun muuta. Ehkä tällaisen tilan voisi tehdä ensin vaikka jollekin projektille projektihuoneeksi. Kun tulee tarve ideoida, voi mennä ideointihuoneeseen ja napata kollegan mukaan puoleksi tunniksi. Kaikki tarpeelliset materiaalit ja työkalut löytyvät valmiina omilta paikoiltaan.
12 Palkitse ryhmien yhteistyöstä – älä luo kilpailua tulospalkkauksella
Palkitseeko yrityksesti yksilöitä hyvästä suorituksesta? Pakottaako palkkiojärjestelmä laittamaan työntekijät järjestykseen suoriutumisen perusteella? Onko tulospalkkaus nollasummapeliä? Jos vastasit kyllä, on hyvin mahdollista, että palkkausjärjestelmäsi luo tarpeetonta kilpailua organisaatiosi sisälle. Tämä rapauttaa yhteistyön perustaa, tiedon avointa jakamista ja ideoiden yhteistä kehittelyä. Nämä kolme asiaa ovat kuitenkin hyvin tärkeitä innovoinnissa ja innovatiivisen kulttuurin ylläpitämisessä. Harkitse siis palkkausjärjestelmän kehittämistä kollektiivisen palkitsemisen suuntaan yksilöllisen järjestelmän sijaan.
13 Hyödynnä kaikki projektitiimisi osaaminen
Ota projektin käyttöön projektitiimisi kaikki osaaminen harrastuksista alkaen – älä keskity kehityskeskusteluissa ja urajärjestelmissä tunnistettuihin virallisiin osaamisalueisiin. Työn ulkopuoliset taidot ja osaaminen voivat olla merkittäviä projektisi kannalta. Hyödynnä myös tiimiläisten menneiden työpaikkojen tuoma kokemus ennakkoluulottomasti – törmäytä tiimisi sisäinen osaaminen luovassa työskentelyssä. Esimerkki Hämeenlinnan kaupungilta: Innostunut työntekijä vanhusten päivätoimintaa kehittämässä.
14 Nuku riittävästi – ideoit enemmän
Neljän tunnin yöunet takana ja vuoden tärkein innovaatiotyöpaja edessä. Mitä luulet, tuleeko loistavaa jälkeä ja järisyttäviä innovaatioita? Lisätään vielä pari vuosikymmentä ikää mittariin, ja valvominen ei enää tunnukaan luovuutta ruokkivalta toimintamallilta. Riittävä uni on tietysti tärkeää joka päivä, mutta erityisen tärkeää se on silloin, kun pitää tehdä jotakin henkisesti kuormittavaa ja keskittymistä vaativaa. Ideointi, innovointi ja kehittäminen ovat tällaista vaativaa tekemistä, ja silloin hyvät yöunet ovat paras valmistautuminen, jonka voit vielä viime hetkellä tehdä.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.