Puhe työturvallisuuden johtamisesta keskittyy yleensä ihmisten toiminnan eli näkyvän tekemisen johtamiseen. Taustalla vaikuttavat aina kuitenkin arvot, mielikuvat ja uskomukset, jotka heijastuvat suoraan ajatteluumme ja toimintaamme. Kun koemme asian tärkeäksi, ohjeita ja sovittuja toimintamalleja on helppo noudattaa, mutta jos esimerkiksi aikataulut ja raha ajavat kaiken muun edelle, ohitamme turvallisuusnäkökohdat ja otamme sekä tietoisia että tiedostamattomia riskejä.
Hyvä työturvallisuus syntyy kulttuurissa, jossa jokainen työntekijä kokee sen tärkeäksi. Sen takia työturvallisuuden johtamisen ytimessä on juuri ajattelun johtaminen.
Miten työturvallisuusajattelua voi johtaa?
Ajattelun johtaminen on haastavaa eikä se tapahdu top-down periaatteella sanelemalla, ohjeistamalla ja kontrolloimalla. Eikä se tapahdu pelkästään järjestelmien avulla, vaikka ne ovatkin oiva apuväline kokonaisuuden hallinnassa. Työturvallisuusajattelun johtamisessa on oleellista, että pysäytät porukan tärkeiden kysymysten äärelle ja saat kaikki mukaan pohdintaan. Tässä sinun tulee uskaltaa olla avoin ja vastaanottaa asiat, joita ihmiset nostavat esille.
Turvallisuuden tärkeys tunnistetaan, kun viet asian riittävän henkilökohtaiselle tasolle. Jokaisen on hyvä esimerkiksi pohtia, miten eri asiat vaikuttavat omaan, läheisen tai työkaverin elämään. Myös johdon ja esimiesten oma käyttäytyminen ja sitoutuminen muokkaavat käsityksiä. Työturvallisuuden tärkeys punnitaan lopulta arjen valinnoissa, varsinkin erilaisissa kiire- ja poikkeustilanteissa. Toimitaanko myös silloin turvallisesti? Ja huomioidaanko turvallisuusasiat myös työn ulkopuolella, työmatkoilla, kotona ja vapaa-ajalla?
Tarvitaan ymmärrys riskeistä ja rohkeutta puuttua
Yksi haaste turvallisuusajattelun johtamisessa on kohottaa jokaisen mielikuvaa hyvästä turvallisuustoiminnasta. Mitä kehittyneempi mielikuva ja käsitys riskeistä, vaaroista, muutoksista, poikkeamista, olosuhteista ja ympäristöstä, sitä tietoisempaa on havaintojen teko. Osallistavalla tavalla toteutetut turvavartit, safety walkit ja muut turvallisuusasioiden käsittelyfoorumit vahvistavat kaikkien mielikuvaa hyvästä toiminnasta ja pitävät samalla tuntosarvet herkkinä parannuskohtien havainnoinnille.
Tavoitteellisen havainnoinnin ohella tarvitaan myös puuttumisen kulttuuri. Kaikkien on ymmärrettävä, miksi on tärkeää puuttua ja ottaa asiat puheeksi ja kaikkien on uskallettava ja osattava puuttua epäkohtiin. Olennaista on myös, että kaikki osaavat antaa ja vastaanottaa palautetta, kenelle tahansa ja keneltä tahansa. Yhdessä pitää oppia ja kehittyä, sillä useampi silmä- ja korvapari näkee ja kuulee enemmän.
Kun ajattelu kehittyy, myös suhtautuminen ja asenne työturvallisuuteen muuttuvat. Toimin turvallisesti, koska haluan, en siksi, että on pakko. Ja välitän itseni lisäksi myös toisista, samalla hekin välittävät minusta.