– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
29 Sankarit esille – Innovation hall of fame!
Aineeton palkitseminen (= ei rahallinen) ruokkii innovatiivisten työntekijöiden sisäistä paloa ja innovaatiokulttuuria. Innovatiivisten suoritusten huomiointi on yksi tehokas keino. Eräs suomalainen organisaatio piti yllä vuosittaista ”Innovation hall of famea”. Vuoden aikana syntyneistä innovatiivisimmasta ratkaisuista (tuotteet, palvelut, toimintatavat) koottiin posterinäyttely. Postereissa esitettiin ongelmat ja syntyneet ratkaisut sekä kehitystiimi ratkaisujen takana. Näyttely pystytettiin pääkonttorin aulaan, jossa se oli kaikkien vierailijoiden (oma henkilöstö, asiakkaat, kumppanit) nähtävillä. Konkreettinen huomionosoitus innovatiivisille henkilöille, jotka olivat antaneet energiansa ja osaamisensa innovatiivisten ratkaisujen toteuttamiseen.
30 Paras arvostus tulee kollegoilta – nouse esiin vertaistesi joukosta!
Järjestimme suomalaisille yrityksille benchmarking-tapahtuman, jonka aiheena oli keinot, joilla organisaatiot pyrkivät edistämään innovaatiokulttuuria aineettoman palkitsemisen avulla. Keskeisemmäksi asiaksi nousi innovatiivisten työsuoritusten ja lopputulosten huomiointi. Innovatiivista ajattelua ruokkii se, että kollegat huomioivat henkilön esittämän innovatiivisen ratkaisun. Ehdotuksen esittänyt henkilö saa suoraa kiitosta ja positiivista palautetta ratkaisustaan. Henkilö kokee, että hänet on nostettu esiin vertaistensa joukossa. Joissakin tapauksissa kollegoilta tullut palaute saattaa olla jopa arvokkaampaa kuin esimieheltä tullut. Luokaa siis tiiminne sisään tapa, jossa innovatiiviset ratkaisut huomioidaan ja niistä annetaan kiitosta.
31 Innovoi aikaa luovalle ajattelulle!
Organisaatiosi on täynnä innovatiivisia ihmisiä joilla tarve käyttää enemmän aikaa uusien asioiden kehittämiseen. Kerää innovatiiviset ihmiset ympärillesi ja fokusoi heidän luovuuspotentiaalinsa ajan järjestämiseksi innovointityölle. Innovoikaa yhdessä ratkaisuja – Miten tehdä lisää aikaa uusien asioiden kehittämiselle? Katso tämä lyhyt video, joka hienosti havainnollistaa miten annettu aika vaikuttaa ratkaisujen innovatiivisuuteen.
32 Hyödynnä konkretisoijia ja toteuttajia – MBTI!
Konkreettisten tulosten näkeminen ruokkii innovaatiokulttuuria ja päinvastoin, jos ideoista ei synny konkreettisia tuloksia niin into uuden kehittämiseen sammuu. Tämä kannattaa huomioida kehitysryhmiä kasattaessa ja huomioida ihmisten erilaisuus myös luontaisten taipumusten näkökulmasta. Konkretisoijien (SP) ja toteuttajien (SJ), MBTI-mallin (Myers-Briggs Type Indicator) mukaan, luontaiset vahvuudet ovat uusien ideoiden konkretisoinnissa ja eteenpäinviemisessä. Heillä on luontainen kyky ja motivaatio ratkaista eteen tulevia käytännön ongelmia ja tehdä lennokkaista ideoista toteuttamiskelpoisia. Sen takia S-taipumuksen omaavat henkilöt hyvin täydentävät N-taipumuksen omaavien henkilöiden visionäärisiä ideoita. Pidä siis huoli, että kehitysryhmästä löytyy riittävästi myös S-taipumuksen omaavia henkilöitä. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, katso lyhyt esittelyvideo täältä.
33 Järjestä avointen ovien päivä työpisteillä!
Oletko koskaan ajatellut, kuinka vähän kollegat tietävät mitä asioita toinen itse asiassa tekee ja osaa – siis sen kuuluisan 30 metrin säännön ulkopuolella? Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely – todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Eräs organisaatio järjesti avoimet ovet työpisteillä -tapahtuman, jonka tavoitteena oli lisätä ymmärrystä eri funktioiden ja asiantuntijoiden toiminnasta. Viikon ajan päivä kerrallaan, jokainen funktio toivotti tervetulleeksi organisaation muut osaajat tutustumaan siihen, mitä ja miten osastolla työskennellään.
34 Unohda uuden luominen – luovuus on luopumista
Luovan ajattelun unohdettu ulottuvuus on luopuminen, vaikka se on hienosti suomen kielen sanaan sisällytettykin: LUOVUuus. Innovatiivinen organisaation uudistaja on valmentanut omat aivonsa tietoisesti luopumaan olemassa olevista ratkaisuista ja ajattelumaaleista tehdäkseen tilaa uusille innovatiivisimmille ratkaisuille. Opeta siis aivoisi kyseenalaistamaan ja luopumaan kysymällä itseltäsi: Miten tekisin asian, jos en saisi enää käyttää nykyistä ratkaisumallia? Miten ratkaisisin toiminallisuuden, jos nykyinen teknologia kiellettäisiin? Millaisen toimintamallin rakentaisin, jos en saisi käyttää mitään osaa nykyisestä toiminnasta? Vanhasta luopuminen on monesti tärkeämpää kuin uuden luominen!
35 Johtaja, ohjaa innovointisessio ja heittäydy peliin mukaan!
Olimme kehittämässä erään palveluorganisaation innovaatiokyvykkyyttä ja yhtenä osa-alueena halusimme muuttaa kulttuuria innovaatiomyönteisempään suuntaan. Yhdessä kehitystyöpajassa haastoimme johtajia miettimään, miten he voisivat omilla teoillaan näyttää esimerkkiä käytännön muutoksista organisaation toiminnasta. Yksi johtajista sanoi seuraavaa: ”Meidän pitää saada porukka ideoimaan ja kehittämään asioita enemmän yhdessä. Meidän pitää itse näyttää esimerkkiä, muuten meidän on turha puhua tästä. Minä en tiedä mitään kehitystyöpajojen vetämisestä, mutta ymmärrän esimerkin mahtavan voiman. Minä alan vetämään työpajoja säännöllisesti, esimerkki kantaa varmasti, vaikka tulokset eivät olisikaan loistavia.”
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.