Organisaatiot hakevat itseohjautuvuudella ketteryyttä maailmassa, jossa muutokset tapahtuvat kiihtyvällä vauhdilla. Kun hierarkian tasoja karsitaan, ihmiset johtavat yhä enemmän omaa työtään. Tästä seuraa, että johtamisen on muututtava perinteisestä esimiehisyydestä palvelurooliin.
Aika, jolloin esimies hallitsisi alaistensa tehtävät, on historiaa. Asiantuntijuus menee organisaation kaikilla tasoilla jo niin syvälle ja laajalle, että esimiehen on mahdotonta olla kaiken ekspertti. Sen takia tulevaisuuden johtamisessa korostuu yhä enemmän esimiehen kyky ohjata yhteisiä kehitys- ja ongelmanratkaisuprosesseja. Painopiste siirtyy asioiden johtamisesta ihmisten, heidän osaamisensa ja innostuksensa johtamiseen.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimiehen työnkuva muuttuu tavoitteiden asettamisesta ja tehtävien jakamisesta yhteisten suunnittelu- ja ajatteluprosessien ohjaamiseksi. Esimiehen tehtävä on miettiä, miten hän voi auttaa organisaatiota ratkaisemaan ongelmia. Hän ei voi poistaa niitä itse.
Esimiehen vuorovaikutustaidot korostuvat
Tulevaisuudessa esimiehen tärkeimmät taidot liittyvät ihmisten kyvykkyyden valjastamiseen ja alaistensa onnistumisen tukemiseen. Esimiestyö on mitä suurimmassa määrin palvelutehtävä, jonka keskiössä ovat vuorovaikutustaidot.
Digimurroksessa kuvitellaan helposti, että vuorovaikutus hoituu pelkkien alustojen kautta. Yksinkertaiset asiat voidaan kyllä kommunikoida verkossa, mutta luottamuksen rakentuminen vaatii jatkossakin kasvokkaisia kohtaamisia.
Johdolta vaaditaan tukea työssä onnistumiseen
Tällä hetkellä itseohjautuvuutta peräänkuulutetaan äänekkäästi monessa paikassa. Siihen siirtyminen on koko organisaation läpileikkaava muutos, mikä ei tapahdu sormia napsauttamalla. Esimiehet tarvitsevat johdon tuen. Ja johdon on syytä pohtia, miten se mahdollistaa itseohjautuvuuteen siirtymisen.
Miten itseohjautuvasti esimiesten annetaan toimia omissa tehtävissään? Millaisia muutoksia johto tekee omiin käytäntöihinsä ja käyttäytymiseensä?
Johdon on arvioitava omaa tekemistään, ettei se omalla toiminnallaan tukahduta muutosta.
Asiakastyytyväisyys esimiestyön mittarina
Organisaation jäsenet ovat esimiehen tärkein asiakaskunta, jonka tyytyväisyydestä hänen pitää kantaa huolta. Esimiehen on hyvä säännöllisesti pysähtyä muutaman kysymyksen äärelle.
- Jos alaiseni saisivat päättää, keneltä he ostaisivat tarvitsemansa johtamispalvelut? Ostaisivatko he niitä minulta?
- Miten olen tällä viikolla luonut lisäarvoa tärkeimmälle asiakaskunnalleni, omille alaisilleni?
- Mitä olen tehnyt auttaakseni omaa organisaatiotani onnistumaan?
- Kuinka laadukkaiksi organisaationi arvioi tuottamani johtamispalvelut?
Kirjoittaja on Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Juha Kontiainen