– ja harvemmin katajaan kapsahtaa
Rutiinit ovat tärkeitä liiketoiminnalle, mutta niistä on usein liian vaikeaa päästää irti. Kokeile uutta toimintamallia edes kerran. Jos se toimii, ota se suoraan käyttöön. Jos se ei toimi, voit palata suosiolla vanhaan.
Yksi käytännön tapa nopeuttaa uuden oppimista radikaalisti on siirtää kehittämistä kokeilevampaan suuntaan perinteisen suunnitelmallisen kehittämisen sijaan. Kokeilevassa kehittämisessä uusia asioita kehitetään vaiheittain, nopeiden kokeilujen kautta.
Monet hyvät kehitysideat jäävät ideoiksi, koska niitä ei osata tai jakseta konkretisoida riittävästi. Keskity siis myös protoilemaan – nopeasti ja yksinkertaisesti. Prototyypin tekeminen pakottaa konkretisoimaan kehitysideoita, vaikka ne olisivat kuinka abstrakteja.
Kokosimme sinulle parhaat Kokeilevan Kehittämisen vinkit blogisarjassamme 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria:
Kokeile liiallisen suunnittelun sijaan!
Joskus uudistumisen suurin este on liika suunnittelu – analysoimme uuden idean kuoliaaksi jo lähtöviivoilla. Kokeile uutta ideaa mahdollisimman nopeasti aidon käyttäjäpalautteen saamiseksi. Kokeileminen on erityisen hyödyllistä tilanteissa, joissa organisaatio kehittää jotakin täysin uutta ja radikaalia tai kun asiakkaan käyttäytyminen palvelun onnistumisessa keskiössä. Tällaisissa tilanteissa suunnittelemalla ei välttämättä pääse pitkälle. Kokeile kokeilevaa kehittämistä! Katso lyhyt videokiteytys ”kokeilevan kehittämisen” periaatteista.
Kehitä kokeilukulttuuria organisaatiossasi
Kokeilukulttuurista puhutaan paljon – erityisesti julkisella sektorilla. Muista ainakin kolme näkökulmaa, kun ryhdyt edistämään kokeilukulttuuria organisaatiossasi. 1. Ajattelumallit, rohkeus kokeilla ja halu oppia kokeiluista. 2. Rakenteet ja prosessit, nopeiden kokeilujen kautta etenevä kehitysprosessi vaatii sopivat puitteet. 3. Työkalut, ketterä kehittäminen onnistuu asianmukaisilla työkaluilla ja menetelmillä.
Luo ketteristä kokeiluista vaihtoehtoinen kehitysmalli organisaatioosi
Kaikkea ei kannata kehittää perinteisellä tuotekehitysprojektin toteutusmallilla. Kaikkea ei kannata myöskään kehittää kokeilemalla. Tarvitaan vaihtoehtoiset toimintamallit erilaisille kehityshankkeille. Kehitä siis perinteisen innovaatioprosessin ja projektin toteutusmallin rinnalle ketterämpi kokeilevan kehittämisen malli. Arvioi uuden kehitysaihion luonne alkuvaiheessa ja valitse toteutukseen tarkoituksenmukaisin toimintamalli.
Kehitä kokeilukulttuurin rakenteita ja prosesseja
Kokeilukulttuurissa toimitaan ketterästi nopeiden kokeilujen kautta kehittämisessä edeten. Jos pienen kokeiluprojektin käynnistämiseen menee puoli vuotta, on käsissä hitonmoinen ongelma. Jos kokeilun toteuttajat joutuvat jokaisesta satasen hankinnasta tekemään hankintapyynnön, on käsissä jo toinen hitonmoinen ongelma. Luo siis yksinkertainen toimintamalli kokeilevan kehittämisen projekteille. Poista ylimääräinen hallinnollinen kuorma, mutta vaadi myös nopeita tuloksia. Muista, että kokeilut ovat nopeita, yksinkertaisia ja halpoja – et ole altistamassa organisaatiotasi suurille kustannuksille.
Käytä sopivia työkaluja kokeilukulttuurin tukemiseen
Asiakastarpeiden selvittäminen, ratkaisujen ideointi, kokeilujen kehittely ja toteuttaminen, kokeiluista oppiminen ja ratkaisujen jatkokehittely – siinä kokeilevan kehittämisen vaiheita. Käyttämällä sopivia työkaluja näissä vaiheissa tuo ketteryyttä prosessiin. Älä siis keksi pyörää uudelleen joka vaiheessa ja jokaisessa projektissa – opettele yksinkertaiset työkalut ja menetelmät, joita voit soveltaa nopeasti tilanteen mukaan.
Luo aika ja paikka luovalle työskentelylle
John Cleese on kiteyttänyt luovan työskentelyn edellytyksistä erinomaisen viiden kohdan listan. Päästäksesi luovaan, avoimeen työmoodiin arjen suljetusta työmoodista näin. 1. Tarvitset paikan, josta saat suljettua arjen huolet pois. 2. Tarvitset aikaa luovan työn tekemiseen, vaikka pari tuntia kerrallaan. 3. Se aika sinun täytyy käyttää luovan työn tekemiseen – sinnittele ongelmasi ja ideoidesi kanssa niin pitkään, kuin pystyt. 4. Tarvitset luottamusta siihen, että ideasi eivät voi sinua vahingoittaa – ryhmässä sinun täytyy luottaa myös muihin, ja olla muiden luottamuksen arvoinen. Ei siis kritiikkiä ideoiden tuottamisessa. 5. Huumori auttaa pääsemään luovaan, avoimeen työmoodiin. Bonuksena tähän listaan: tarvitset tavoitteen, jonka toteuttamiseen ohjaat luovan työsi.