Työturvallisuus pettää ja johtaa Suomessa tapaturmaan noin 130 000 kertaa vuodessa. Jokainen niistä on yksi liikaa. Puhumattakaan kuolemaan johtaneista työtapaturmista, joita sattuu vuosittain 20–30. Vaikka työturvallisuuden ylläpidosta ja kehittämisestä puhutaan paljon, on vielä valtavasti työtä tehtävänä.
Työtapaturmien inhimillinen hinta on mittaamaton. Myös taloudelliset kustannukset huimaavat – yhden työtapaturman on arvioitu maksavan organisaatiolle keskimäärin 7 000 euroa. Yhteiskunnalle aiheutuu menetetystä työpanoksesta noin kahden miljardin euron kustannukset joka vuosi.
Kaikesta arvokkaasta kehittämistyöstä huolimatta työturvallisuus vaarantuu joka päivä huonoilla valinnoilla. Kun olen kysynyt: ”Kuka edelleen vaarantaa omaa tai toisten turvallisuutta töissä tai työmatkoilla?”, kaikkien kädet ovat nousseet. Kun olen kysynyt: ”Kenellä on parannettavaa kännykän käytössä liikenteessä?”, kolme neljästä on myöntänyt.
Tapaturmista puolet pois
Työturvallisuudessa on pitkälti kysymys asenteista, ajattelusta ja uskomuksista. Ihmiset eivät noudata ohjeita ja/tai käytä suojavarusteita, elleivät he oikeasti usko niiden tuomaan hyötyyn. Kun koemme asian tärkeäksi ja merkitykselliseksi, teemme päätöksiä, jotka vahvistavat työturvallisuutta.
Organisaatiot, joita olen valmentanut, ovat keskimäärin puolittaneet työtapaturmat seuraavan vuoden aikana. Onnistumisen takana on ennen kaikkea osallistava johtamistapa, johon esimiehet on valmennettu.
Esimiehen on tärkeää toteamisen sijaan esittää kysymyksiä. Kun esimies osallistaa alaisensa työturvallisuuden kehittämiseen, muuttuvat annetut ohjeet vähitellen haluksi tehdä asioita turvallisella tavalla.
Pienistä askelista muodostuu suuria harppauksia
Meillä jokaisella on oma reviiri, jonne muiden hyvätkään ajatukset ja toimenpiteet eivät aina yllä. Työturvallisuus ei ole vain asioita ja toimintatapoja vaan koko organisaatiossa vallitseva kulttuuri. Jokainen toimii omalla reviirillään, mutta kulttuurin muutos tehdään yhdessä. Esimerkiksi oman haasteesi kanssa onnistut varmemmin, jos pyydät työkaveriasi antamaan palautetta edistymisestäsi. Ja samalla uskallat myös vastavuoroisesti antaa työkaverille palautetta.
Jääkiekon maailmanmestaruus voitettiin aikanaan lite bättre -periaatteella. Voimme käyttää samaa turvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisessä. Otetaan joka päivä pieni askel ja tehdään asiat hieman paremmin. Lupaan, että silloin vuoden päästä työturvallisuuden parantamisessa on jo otettu aimo harppaus.
Toivotan sinulle turvallista muutosmatkaa jokaiseen päivään!