insights
Jos elämäsi olisi kirja, mikä olisi vuoden 2021 kirjan nimi?
Vuoden lopussa on hyvä aika tehdä henkilökohtaista tilinpäätöstä ja vuosikertomusta menneestä vuodesta. Teemme sitä yritykselle, tiimille ja työroolille, mutta harvempi meistä tekee sen omalta osaltaan myös työn ulkopuolella. Tarkastella mennyttä ja peilata tulevaa.
Mitkä asiat ovat lisänneet energiaa ja mitkä ovat vähentäneet sitä? Miten olen itseäni kehittänyt vuoden aikana, mitä olen oppinut? Yksi keino siihen on tarkastella esimerkiksi sitä, mitä olen kuluneen vuoden aikana lukenut / kuunnellut / katsonut? Millaisiin koulutuksiin tai kehityshankkeisiin olen osallistunut? Mikä on innostanut minua kotona ja vapaa-ajalla? Ja mikä ei?
Itsensä johtaminen on paljolti sitä, että osaamme luoda elämästä meille merkityksellistä, suunnitella ja organisoida ajan ja oman energian sekä asiat sen mukaan. Isolle osalle meistä olosuhteet ovat tuoneet vuoden aikana isojakin muutoksia ja se on mahdollistanut eri tavalla myös itsensä johtamista, joko parempaan tai heikompaan suuntaan.
Sellaisia asioita on paljon, joihin emme itse voi vaikuttaa. Meillä jokaisella on kuitenkin vaikutusmahdollisuus siihen, mitä me ajattelemme, mistä puhumme ja mitä vahvistamme. Sanotaan, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus, ja varsinkin uuden vuoden koittaessa on hyvä pysähtyä sen mahdollisuuden ääreen.
Tapoja on monia – silti edelleen useissa tutkimustuloksissa ja kirjallisuudessa viitataan siihen, että vain pieni määrä kirjaa henkilökohtaiset tavoitteensa, seuraa ja päivittää niitä. Tutkimuksissa nousee esille myös se, että ihmiset, jotka kirjaavat tavoitteensa, eivätkä vain mieti tavoitteita päässään, saavuttavat tavoitteensa muita useammin.
Yksi tapa pohtia ja kirjata omia tavoitteita on hyödyntää esimerkiksi näitä kysymyksiä tulevaan vuotta ajatellen:
- Mitä aloitan? / Mitä lisään?
- Mitä lopetan? / Mitä vähennän?
- Mitä teen toisin?
Toinen tapa kirjata tavoitteita on tarkastella eri osa-alueita ja sitä mitä haluan luoda tulevan vuoden aikana. Työ, koti, perhe/ystävät, terveys ja hyvinvointi, oma kehitys, talous/vauraus ovat esimerkkejä tällaisista osa-alueista. Voit muokata ne itsellesi sopiviksi. Isolla pensselillä maalaten tai yksityiskohtaisesti kuvaten, mikä sinun toimintatyyliin parhaiten sopii.
Kuvaa tavoitteet tarpeeksi konkreettisiksi, selkeiksi seurata ja sellaisiksi, että niitä on mahdollisuus myös mitata. Jos haluan olla tasapainoisempi omassa elämässä, niin silloin on hyvä pohtia samalla myös sitä, mitä se tarkoittaa käytännön tekemisenä ja mitä teen eri tavalla, kun olen tasapainoisempi omassa elämässäni.
Tapoja on monia, löydä itseäsi innostava tapa ja kokeile.
Millaisen vuoden haluat itsellesi luoda? Ja mikä on sinun elämäsi kirjan nimi vuodelle 2021?