…luovalle ajattelulle – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 20/52 – keinot 134-140. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
134 Käsittele huolet ja murheet, saat tilaa luovalle ajattelulle
Huhut, huolet ja murheet kuluttavat paljon energiaa työpaikoilla. Epäselvyys tiimien ja yksiköiden asemaista, tulevaisuudesta, viimeisimmistä neuvotteluista jne. täyttävät helposti kahvipöytäkeskustelut. Silloin niihin ei mahdu enää sitä kuuluisaa kahvikupin ääressä ideointia. Kaikista kokouksista joudut käyttämään puolet epäselvyyksien oikomiseen ennen, kuin pääset asiaan. Sitten onkin jo niin kiire, että asioita ei ehditä kehittelemään, vaan ainoastaan runnotaan agenda läpi. Käsittele siis huhut, huolet ja murheet avoimesti ja nopeasti. Näin saat työpaikkasi ajatusenergian kohdistettua olennaiseen – siis innovointiin.
135 Kehitä kokeilukulttuurin ajattelumalleja
Kokeilukulttuurin yhteydessä nostetaan usein esille rohkeus kokeilla ja epäonnistua. Hyvä niin. Lisäksi pitää olla halu oppia kokeiluista ja uskallus muuttaa suuntaa oppien perusteella. Nämä ovat keskeisiä ajattelumalleja, mutta niiden taustalla on koko joukko muita ajattelumalleja, jotka vaikuttavat yhtä lailla ihmisten toimintaan. Myös nämä täytyy tunnistaa ja linjata kokeilukulttuuria tukeviksi – muuten se valtava rohkeus jumittuu vaikkapa byrokraattisen tunnollisuuden taakse. Tunnista ja uudista ajattelumallisi – ne keskeiset, ja niiden taustalla olevat ajattelumallit. Lue vinkkejä muutostoimijaksi.fi -sivustolta.
136 Palkitse muiden ideoiden käyttämisestä
Aloitepalkkioita maksetaan usein niille, joiden idea arvioidaan hyväksi ja toteutetaan. Se saattaa kannustaa omien ideoiden esittämiseen. Se ei kuitenkaan kannusta muiden ideoiden hyödyntämiseen. Palkitse siis myös ne, jotka hyödyntävät vaikkapa ideapankista löytämiään ideoita, joita muut ovat esittäneet. Näin kannustat porukkaa käyttämään ideapankkia ja myös näytät, että on oikein hyödyntää myös muiden esittämiä ideoita.
137 Ota lapset mukaan työpaikan ideointiin
Filosofeista on sanottu, että he kysyvät kysymyksiä, joita lapset kysyvät luonnostaan. Sitten he vastaavat niihin tavalla, joka on luontevaa lakimiehille. Hyödynnä tätä ajatusta konkreettisesti. Ota lapsesi mukaan työpaikalle, ideointipalaveriin. Kuusivuotias lapsesi kysyy juuri oikeat kysymykset, kun yrität esittää käsittämättömän hyvää ideaasi. Harkitse kuitenkin, lähdetkö vastaamaan niihin lakimiehenä, vai oppimisesta innostuneena innovaattorina.
138 Käsittele epäonnistumiset ja yllättävät tilanteet yhdessä
Käsittele epäonnistumiset ja yllättävät tilanteet yhdessä – mitä niistä voidaan oppia? Muista, että haastavien tilanteiden käsittelyssä ei saa etsiä syntipukkeja eikä nolata ketään. Pieleen menneet tilanteet saattavat jälkikäteen tuntua triviaaleilta, ja epäonnistuminen hölmöilyltä. Mutta se on jälkiviisauden tuomaa harhaa. Kun tilanne on päällä, se on syystä tai toisesta vaikea – ja siksi se triviaalikin tilanne voi mennä pieleen. Käsittele siis triviaalitkin epäonnistumiset kunnioittavalla asenteella. Muista myös, että organisaatiossasi on aina myös uusia työntekijöitä, joille ne arkipäiväiset jutut tulevat eteen ensimmäistä kertaa.
139 Analysoi asiakaspalautteesi ja opi
Asiakaspalautetta kerätään usein. Melkein yhtä usein se jää analysoimatta ja käyttämättä. Samalla jää käyttämättä merkittävä oppimisen ja kehittymisen mahdollisuus. Liikenneturvan slogania mukaellen: Jos keräät, niin käytä – jos et käytä, et opi.
140 Organisoi projektitiimi työpareiksi
Projekteissa on tapana edetä hajoita ja hallitse -otteella. Projektin sisältö pilkotaan ensin pieniksi palasiksi erilaisilla rakenteilla (Work Breakdown Structure, Product Breakdown structure, …) ja sitten jokaiselle palaselle etsitään vastuuhenkilö, jolle palanen annetaan toteutettavaksi. Sitten odotetaan, että palaset tulevat tehdyksi oikeassa järjestyksessä. Pienet ja päivänselvät projektit onnistuvat ehkä näinkin, mutta yleensä eteen tulee jotakin odottamatonta. Tulee eteen ongelmia, jotka pitää ratkoa. Ja ne ratkaisut aiheuttavat muutoksia moneen rinnakkaiseen palikkaan. Mitä jos pilkkoisit projektiasi vähän vähemmän ja organisoisit toteutuksen isompiin kokonaisuuksiin, jotka annetaan työpareille toteutettavaksi. Ei kuulosta suurelta muutokselta projektin organisointiin, mutta saattaa tuoda ison muutoksen projektin toteutukseen.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.