Innovation Accelerator – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 9/52 – keinot 57-63. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
57 Innovation Accelerator – kiihdytä innovaatiotoimintasi uuteen vauhtiin!
Nykyisessä toimintaympäristössä pitää olla ketterä ja nopea. Siksi monet yritykset ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia kiihdyttämö-malleja antamaan vauhtia päivittäiselle kehittämistyölle. Yksi meidän käyttämä tapa boostata asiakkaamme kehittämistä on seuraava: 1) Järjestä kuukauden mittainen ideakampanja lähtöideoiden keräämiseen. 2) Valitse lupaavimmat kehitysideat ja innostuneimmat kehittäjät ”Innovation Boot Campille”, jossa 2-3 päivän aikana innovoidaan asiakastarpeeseen kohdistuva ratkaisu, jota voidaan kokeilla asiakasrajapinnassa – tavalla tai toisella. 3) Hio konseptia kokeilusta saadun asiakaspalautteen pohjalta ja viimeistele ratkaisu. 4) Esittele ratkaisut johdolle, joka valitsee lupaavimmat jatkokehitykseen.
58 Anna jokaisen löytää oma flow-tilanteensa
Olen valmentanut innovaatiotaitoja kymmenille organisaatiolle. Valmennuksen aikana esitän monesti kysymyksen: missä tilanteessa saatte parhaat ideanne? Tyypillisiä vastauksia ovat suihkussa, kotona, lenkillä, lounastauolla, autossa, nukkumaan mennessäni… Vastauksena on harvoin mitään työpaikkaan liittyvää. Työpaikka koetaan monesti liian hektisenä ja häiriöalttiina, jossa syventymiseen uusiin asioihin ei jää tilaa. Järjestä siis organisaatiosi kehittäjille enemmän joustoa oman työntekopaikkansa järjestämiseen, oli se sitten työpaikalla tai työpaikan ulkopuolella. Anna jokaisen löytää oma flow-tilanteensa – paikka, jossa aivot syttyvät näkemään uusia mahdollisuuksia ja omaperäisiä ratkaisuja.
59 Analysoi työryhmäsi luontaiset taipumukset – tiimin MBTI!
Yksilöt ja kehitystiimit ovat uusien innovatiivisten ratkaisujen moottori organisaatiossa. Tiimitasolla kehitystyön tulokset riippuvat paljolti siitä, miten tiimin jäsenet tukevat toisiaan ja tekevät yhteistyötä. Yksi käyttämäni keino kehitystiimien tukemiseen on seuraava: Sukella syvälle kehitystiimisi anatomiaan ja tee tiimitason MBTI-analyysi. Analysoi millaisia luontaisia taipumuksia tiimisi jäsenillä on ja tunnista tiimiisi toiminnan vahvuudet sekä heikkoudet. Kartoita miten tiimisi taipumusprofiili selittää toiminnan vahvuuksia ja erityisesti heikkouksia, ja mieti miten toimintaa voisi tämän pohjalta kehittää. Poista työryhmäsi sokeat pisteet ja anna sille kirkkaampi tulevaisuus. Lue lisää luontaisista taipumuksista työryhmissä.
60 Hanki uutta osaamista Tuubista
Youtube on maailman suurin videokirjasto – myös ammattiosaamisen näkökulmasta. Ryhdy siis hyödyntämään ”tuubia” tosissasi ja hanki itsellesi uutta osaamista uusien kehittämisideoiden pohjaksi. Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely – todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Koskaan aiemmin ei ole ollut näin helppoa kuulla maailman parhaiden asiantuntijoiden selittävän jotakin asiaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Esimerkit ja uudet ajatukset leviävät ennen näkemättömällä nopeudella. Jos et ole esimerkiksi kuullut mitä ovat ”expotential organizations” ja miten ne muuttavat liiketoimintaympäristöä, niin katso tämä ravisteleva esitys. Kokeile ja ylläty!
61 Tunnista luovan ajattelusi sokeat pisteet
Kaivatpa melkein minkä tahansa ”luovuusoppaan”, niin se sisältää erilaisia harjoituksia luovan ajattelun herättämiseksi. Kokeile näitä harjoitteita tosissasi. Harjoitusten tärkein anti on oppia ymmärtämään luovuutta ilmiönä, miten aivoisi toimivat ja miten ne synnyttävät uusia ajatuksia. Harjoitusten avulla huomaat myös, mikä estää aivojasi näkemästä uutta ja löytämästä uusia ja omaperäisiä ideoita. Harjoitteiden avulla voit oppia löytämään sellaisen lähestymistavan asioihin, jossa uusien ideoiden syntyminen on todennäköisempää. Toisaalta voit tietoisesti pienentää sellaisten ajatusten vaikutusta, jotka haittaavat sinun luovaa ajatteluasi. Katso muutama luovuusharjoitus täältä.
62 Ole tietoisesti laiska!
Laiskuus voi olla mitä parhain luovuuden lähde, ole siis tietoisesti laiska. Mieti miten voisit tehdä jonkun organisaation päivittäisen toiminnan tai tehtävän yksinkertaisemmin ja vaivattomammin – siten että pääset itse paljon helpommalla. Kuvittele, mitä kaikkea voisit tehdä uudenlaisen ratkaisun mahdollistamalla lisäajalla ja anna ”laiskuuden kärpäsen” puraista itsesi vauhtiin. Kaikki me olemme kuulleet lausahduksia ”on niin kiire soutaa, ettei kerkeä kiskaista perämoottoria käyntiin” – nyt on aika tehdä asialle jotakin.
63 Viritä aivoisi matkalla kotoa töihin
Synnyttääkseen jotakin uutta aivomme tarvitsevat uusia ärsykkeitä – asioiden näkemistä uudella tavalla. Mitä jos ajattelisit työmatkasi tarkoituksen täysin uudella tavalla. Sen sijaan että yrittäisit päästä mahdollisimman nopeasti töihin, virittäisitkin aivosi löytämään uusia ratkaisuja. Tee siis työmatkasi kotoa töihin täysin eri tavalla. Oman autoisi sijaan, kokeile seuraavalla viikolla polkupyörää. Mennessäsi bussilla aja kaksi pysäkkiä ohi ja kävele loppumatka. Ottaessasi auton alle, kokeile jotakin täysin uutta reittiä, vaikka se veisikin vartin kauemmin. Silmäsi näkevät ja kokevat jotakin uuttaa ja aivosi saavat uudenlaisia ärsykkeitä.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.