…henkilöstön kanssa – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 16/52 – keinot 106-112. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
106 Kiteytä työn perimmäinen tarkoitus yhdessä henkilöstön kanssa
Miten rakennat henkilöstölle sisäistä motivaatiota? Kiteytä työn perimmäinen tarkoitus yhdessä henkilöstön kanssa. Selvät tavoitteet auttavat työn tekemisessä – konkreettisiin asioihin on helppo kohdistaa huomionsa ja tarmonsa. Huomiota ja tarmoa löytyy enemmän, jos samalla ymmärtää, mitä on tekemässä. Ja miksi. Työn merkityksellisyydestä on puhuttu viime aikoina yhä enemmän. Se on leimattu nuorempien sukupolvien vaatimukseksi organisaatioille, johtamiselle ja työelämälle yleensä. Työn merkitys ei kuitenkaan ole merkityksetön muillekaan. Se on sisäistä motivaatiota luova asia kaikenikäisille teini-ikäisistä kesätyöntekijöistä eläkeikää lähenteleville työn konkareille. Jos työ on merkityksellistä, jaksaa jatkaa myös minimieläkeiän jälkeenkin paremmin. Olisiko tässä yksi pieni ratkaisu työurien pidentämiseen.
107 Osta lisää fläppitauluja, tusseja ja teippiä – joka paikkaan
Mihin ne ideat kertyvät helpoiten? Fläppitauluille ja tarralapuille, tavallisilla kynillä ja tusseilla. Pidä siis huolta, että kaikissa neukkareissa ja muissa yhteisen työskentelyn tiloissa on riittävästi näitä maagisia työkaluja. Maksavat muuten vähemmän kuin intranetti ja ne on helpompi asentaa käyttövalmiuteen.
108 Järjestä aikaa innovointiin ja ideointiin ilman paineita – aikatauluta innovointiaika organisaatiossasi
Kiire ja ajanpuute kerrotaan yleisimmin innovointia estäviksi tekijöiksi. Tätä ei auta, vaikka yksittäiset työntekijät yrittävät allakoida itselleen ideointiaikaa. Nämä ajat eivät osu yksiin muiden kanssa, ja ideointiaika syödään usein palavereilla, keskeytyksillä, puhelinsoitoilla ja kiireisillä sähköposteilla. Mitä jos aikatauluttaisitte yhdessä tietyt ajat työviikosta innovoinnille rauhoitetuiksi hetkiksi? Niiden aikana ei saa keskeyttää toista, soittaa puhelimella, lähettää sähköpostia tai aiheuttaa muutakaan arjen hälinää. Sen sijaan sallittua on keskittyä omaan, luovaan työhön, ideointiin, ajatteluun ja innovointiin. Lisäksi sallittua olisi etukäteen sopia yhteisistä ideointisessioista uusien innovaatioiden synnyttämiseksi. Innovointiaika on siis eri asia kuin pelkkä puhelinvapaa-aika – silloinkin voi tehdä yhteistyötä.
109 Aika ja resurssit ovat sama asia, mutta eri näkökulmasta
Aika ja resurssit ovat edellytys innovoinnille. Ne ovat usein sama asia. Henkilöillä, niillä resursseilla, pitää olla aikaa innovoida. Ajan ja resurssien ajatteleminen erikseen antaa kuitenkin erilaiset näkökulmat samaan asiaan. Ideointiin ei tarvita kovin paljoa aikaa, se onnistuu usein myös työn ohessa. Kun edetään ideoiden jalostamiseen ja edelleen kehitysprojektien toteuttamiseen, tarvitaan aikaa jo selvästi enemmän. Myöskään resursseja ei siis tarvita paljon ideoinnissa, mutta niitä tarvitaan useita – ideointiin pitää saada valjastettua paljon erilaisia ihmisiä. Kun edetään ideoiden jalostamiseen ja kehitysprojekteihin tarvitaan resurssejakin enemmän, mutta ne voidaan kohdistaa tarkemmin pienempään tekijöiden joukkoon.
110 Järjestä yhteinen ideointitilaisuus projektiryhmälle ja ohjausryhmälle
Projektin tavoitteiden asettaminen on usein annettu ohjausryhmän ja projektin omistajan vastuulle. Ratkaisujen tuottaminen taas projektitiimille. Riko tätä vanhaa kuviota vähän, ja ota projektitiimi ideoimaan ja asettamaan tavoitteita yhdessä ohjausryhmän kanssa. Ohjausryhmä puolestaan kannattaa ottaa mukaan ratkaisujen ideointiin ja konseptointiin. Lisäksi se kuuluisa, mutta helposti taka-alalle jäävä asiakas kannattaa pitää menossa mukana.
111 Projektin War-Room
Projektihuoneita ja -neukkareita on usein järjestetty suurille projekteille, organisaatioiden muutosohjelmille ja muille vastaaville. Myös pienemmät ja lyhyemmät projektit ja niitä toteuttavat pienet tiimit saavat valtavan hyödyn omasta, pienestä projektin War Roomista. Tiimillä kannattaa olla yhteinen tila, johon mennä tekemään projektia yhdessä. Oma, selvä tila myös auttaa siirtymään luovaan työskentelyyn nopeasti. Yhdessä tekeminen mainitaan usein yhdeksi tärkeimmistä innovointia edistävistä tekijöistä.
112 Kohdista kehitysprojektin tavoitteet oikeiden asiakkaiden avulla
Innovaatioita ei tehdä hyvin vuoksi, vaan todellisiin asiakastarpeisiin. Miten varmistat, että uudet palvelut ja tuotteet, kehitysprojektien tavoitteet osuvat oikeisiin asiakastarpeisiin? Tee tavoitteiden asettaminen yhdessä asiakkaittesi kanssa. Selvitä asiakkaiden tarpeita yhdessä asiakkaiden kanssa. Testaa kehitysideoita prototyyppien avulla asiakkailla. Sido projekteihin resurssit vasta sitten, kun olet varmistanut tavoitteet tällä tavalla yhdessä asiakkaiden kanssa.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.