– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 7/52 – keinot 43-49. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
43 Kokeile liiallisen suunnittelun sijaan!
Joskus uudistumisen suurin este on liika suunnittelu – analysoimme uuden idean kuoliaaksi jo lähtöviivoilla. Kokeile uutta ideaa mahdollisimman nopeasti aidon käyttäjäpalautteen saamiseksi. Kokeileminen on erityisen hyödyllistä tilanteissa, joissa organisaatio kehittää jotakin täysin uutta ja radikaalia tai kun asiakkaan käyttäytyminen palvelun onnistumisessa keskiössä. Tällaisissa tilanteissa suunnittelemalla ei välttämättä pääse pitkälle. Kokeile kokeilevaa kehittämistä! Katso lyhyt videokiteytys ”kokeilevan kehittämisen” periaatteista.
44 Viritä aivosi lukemalla jotakin uutta joka päivä
Lukemalla oppii tai saa ainakin uusia näkökulmia. Jos haluat virittää aivojesi luovaa ajattelua sukella johonkin uuteen asiaan. Uuden tiedon ja näkökulmien ajattelu ja jäsentely triggeroi ajatteluasi. Aivosi alkavat automaattisesti luomaan yhteyksiä olemassa olevan tiedon ja uuden informaation välillä – pian huomaat automaattisesti ajattelevan uusia kehitysideoita. Aloita vaikka tästä: Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset mahdollisuudet.
45 Luo tietoisesti uutta
Luovuus on ennen kaikkea uuden luomista. Mitä enemmän uusia asioita synnytetään sitä paremmin organisaation innovaatiokulttuuri ”pöhisee”. Jokainen voi vaikuttaa tähän omilla valinnoillaan ja teoillaan. Ala siis tietoisesti synnyttämään erilaisia uusia vaihtoehtoja ja tuo ne myös esiin. Aloita jostakin helposta esim. jostakin turhauttavasta tiimisi käytännöstä ja tuo seuraavaan tiimipalaveriin pari vaihtoehtoista etenemistapaa. Luo tietoisesti uutta ja näytä tiimillesi esimerkkiä.
46 Tunnetta peliin – MBTI!
Innovaatiokulttuuri syntyy konkreettisten tekojen, kehittämisen kautta. Innovatiiviset ratkaisut edellyttävät, että erilainen osaaminen ja ajattelu törmäävät. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään, myös luontaisten taipumusten näkökulmasta. F-ajattelutyylin (MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) luontainen vahvuus on nähdä valintatilanteissa vaihtoehtoisten ratkaisujen inhimillinen ulottuvuus, miten ratkaisu vaikuttaa asiakkaaseen tai käyttäjään. He painottavat päätöksissä vahvasti arvoja ja tunteita kylmän loogiseen päättelyyn sijaan. Pidä siis huoli, että kehitysryhmästä löytyy riittävästi myös F-taipumuksen omaavia henkilöitä, niin varmistat että syntyneissä ratkaisuissa on automaattisesti käyttäjänäkökulma riittävästi huomioitu. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, katso lyhyt esittelyvideo täältä.
47 Perinteinen työnkierto kunniaan
Perinteinen tapa ”leipääntymisen” ehkäisyyn on ollut työnkierto. Organisaation uudistamisen ja innovatiivisten ratkaisujen löytymisen kannalta tässä vanhassa käytännössä on edelleen potkua. Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely – todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Työnkierron avulla työntekijä rakentaa erilaisia osaamisalueita oman päänsä sisään. Uusia ratkaisuja haettaessa hänellä on siis enemmän yhdisteltävää ja todennäköisyys löytää uusia ja omaperäisiä näkökulmia ongelman ratkaisemiseen kasvaa.
48 Yhdistele vanhoja asioita uudella tavalla
Luovissa ratkaisuissa ei aina tarvitse luoda uutta – monesti riittää vanhojen olemassa olevien asioiden yhdistely jollakin uudella tavalla. Otetaanpa esimerkiksi perinteinen murtomaahiihto. Kun Startex toi pitoteipit markkinoille parikymmentä vuotta sitten, se syrjäytti nopeasti perinteiset liisterit ja purkkivoiteet suurten käyttäjäryhmien keskuudessa. Pienissä teknisissä yksityiskohdissa oli varmasti uusiakin ratkaisuja mutta perusidea oli kahden vanhan asian laittaminen yhteen. Teipistä ja liisteristä tehtiin uusi menestystuote. Keskity siis yhdistelemään vanhoja asioita uudella tavalla!
49 Ison pomon huomio
Aineeton palkitseminen (= ei rahallinen) ruokkii innovatiivisten työntekijöiden sisäistä paloa ja innovaatiokulttuuria. Innovatiivisten suoritusten huomiointi, mitä isommalta pomolta sitä parempi, on yksi tehokas keino. Yhdessä suomalaisessa pörssiyrityksessä oli luotu tapa, jossa yrityksen toimitusjohtaja tarjosi innovatiivista ratkaisua edistäneelle henkilölle aamiaisen pääkonttorilla kerran kuukaudessa. Aamukahvien tarkoitus oli keskustella kehitysideasta ja sen edistymisestä, mutta myös laajemmin kuulla tämän innovatiivisen henkilön ajatuksia siitä, miten organisaatiota ja sen kulttuuria voisi kehittää innovaatiomyönteisemmäksi. Joissakin organisaatioissa tämä voi kuulostaa ”rangaistukselta”, mutta tässä organisaatiossa menettelyllä oli suuri arvostus, joka konkreettisesti kertoi isoimman pomon kiinnostuksesta yrityksen käytännön uudistamiseen.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.