Kokeileva kehittäminen ja kokeilut ovat nousseet innovaatiotoiminnan uudeksi ”ismiksi”.
Syitä tähän on monia. Esim. uusi Hallitusohjelmamme on nostanut kokeilut keskiöön ja tuonut kokeilevan kehittämisen julkisen sektorin innovaatiotoimintaan. Tyytymättömyys uusin radikaalien innovaatioiden syntymiseen on puolestaan korostanut kokeilujen merkitystä yksityisellä sektorilla.
Mitä kokeileva kehittäminen itse asiassa on? Kokeileva kehittäminen on vastakohta perinteiselle suunnitelmalliselle kehittämiselle, jossa tuotteiden, palveluiden tai prosessien kehittäminen perustuu huolelliseen etukäteissuunnitteluun. Kokeilevassa kehittämisessä korostuvat mm. seuraavat asiat:
Ratkaisun toimivuuden kokeileminen todellisessa käyttöympäristössä (asiakkaan tai käyttäjän kanssa) jo alkeellisen idean asteella.
Idean nopea konkretisointi erilaisten prototyyppien avulla
Iteratiivisuus, yksinkertaisuus ja nopeasti saatavilla olevien resurssien hyödyntäminen.
Valmiin ratkaisun syntyminen erilaisten ja eriasteisten kokeilujen kautta – kokeileva kehittäminen ei siis ole valmiin ratkaisun pilotointia!
On hyvä muistaa, että perinteiselle suunnitelmalliselle kehittämiselle on edelleen oma tärkeä paikkansa ja valtaosa organisaatioiden kehittämistoiminnasta tulee edelleenkin perustamaan siihen. Suunnitelmallinen kehittäminen on tyypillisesti tehokkain kehittämistapa inkrementaaliselle innovaatioille (esim. vanhojen tuotteiden, prosessien, politiikka-aloitteiden tai palveluiden parantaminen), koska uuteen kehitysideaan liittyvä epävarmuus voidaan poistaa huolellisella etukäteissuunnittelulla.
Miten on – kokeilisitko sinäkin kokeilevaa kehittämistä?
Lataa selvitysraportti aiheesta: Kokeileva kehittäminen – Mitä, Miksi, Miten?
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.