…jotta sotesta ei tulisi suolakaivos
Sote on rakenteellinen vallankumous, jollaista yksityispuolella nimitettäisiin liiketoimintamallin muutokseksi. Siihen allokoitaisiin lisäbudjetti, koska kaikki ylimääräinen työ tulee normaalin toiminnan päälle, ja siihen palkattaisiin lisävoimia, suursavotan vaatimia erikoisosaajia.
Yle hehkutti vastikään (29.5.), että ”maakunta- ja sote-uudistus on konsulttien kultakaivos”. Jutussa Kuntaliiton johtaja kertoi, että virkamiesresurssit eivät riitä muutoksen läpiviemiseen, vaan avuksi tarvitaan myös konsultteja ja lakimiehiä. Hyvä, että muutoksen työmäärään on herätty.
Sote on rakenteellinen vallankumous, jollaista yksityispuolella nimitettäisiin liiketoimintamallin muutokseksi. Siihen allokoitaisiin lisäbudjetti, koska kaikki ylimääräinen työ tulee normaalin toiminnan päälle, ja siihen palkattaisiin lisävoimia, suursavotan vaatimia erikoisosaajia. Aikaa varattaisiin useita vuosia. Sotesta puuttuvat sekä raha että aika, eikä valmista toimintatapaa ole.
Haasteet ovat massiivisia. Niitä pitää käsitellä hyvällä rytmillä, koetelluin menetelmin ja yhteistä ymmärrystä vahvistaen. Ulkopuolista valmentajaa tai konsulttia tarvitaan rakentamaan motivaatiota ja asenteiden muutosta, joka on muutokselle välttämätöntä. Hän auttaa kääntämään mahdollisimman monta vastustavaa mielipidettä neutraaliksi tai puolesta puhuvaksi ja suuntaa porukan yhteisöenergian uuden rakentamiseen.
Sote-muutoksella on järkipohjainen tarkoitus, mutta sen kommunikointi on jäänyt poliitikkojen tiedotustilaisuuksien varaan. Tavoite mielletään sekavaksi. Uskottava tarina voidaan luoda ja joukot saada liikkeelle vasta sitten, kun tarve muutokselle (hyvä ja muuttunut palvelutaso) on selvä ja kaikki ymmärtävät sen. Jos tavoitetila on epäselvä, sotesta tulee suolakaivos meille kaikille.
18 kuukauden aikataulu on ennätyksellisen kireä. Siinä ajassa muutoksen aikaan saaminen edellyttää jämeriä poliittisia toimia ja päätöksiä. Muutos on pilkottava palasiin, jolloin voidaan nähdä tärkeimmät muutostarpeet.
Sote-malli ei tule koskaan olemaan lopullisesti valmis, vaan kehittyy vaiheittain. Puolessatoista vuodessa voidaan saavuttaa oppimisprosessi, jolla muodostuu polku edetä Sote 1.0:sta Sote 2:een. Ratkaisuja edistetään jatkuvan parantamisen periaatteella.
Älä siis etsi viimeistä totuutta, mutta pidä ajatusmallisi, ketteryytesi ja käyttäytymisesi jatkuvassa muutostilassa.
Kirjoitus on julkaistu alun perin Kauppalehdessä 8.6.2017