Palveletko oikeasti? – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 22/52 – keinot 148-154. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
148 Kuinka paljon vaadit asiakkaaltasi? Palveletko oikeasti?
Tarjoatko asiakkaillesi ”kokonaispalvelua”, ”avaimet käteen -toimitusta” tai ”vaivatonta kokonaisratkaisua”? Teet varmasti paljon töitä näissä palveluissa, mutta niin tekee asiakaskin. Vaikka toimittaja muuta lupaisi, joutuu asiakas usein tekemään kaikenlaista hankkiessaan ja käyttäessään ”kokonaispalvelua”. Sevice Blueprinting on menetelmä, joka auttaa konkretisoimaan asiakkaan toimet palvelussa, palveluntuottajan aktiviteetit ja palveluprosessiin liittyvät resurssit ja tuotokset. Tulokset saattavat yllättää – kokonaispalvelusi ei olekaan ihan kokonainen. Service Blueprinting sopii hyvin innovointityöpajan työkaluksi.
149 Kehitä kokeilukulttuurin rakenteita ja prosesseja
Kokeilukulttuurissa toimitaan ketterästi nopeiden kokeilujen kautta kehittämisessä edeten. Jos pienen kokeiluprojektin käynnistämiseen menee puoli vuotta, on käsissä hitonmoinen ongelma. Jos kokeilun toteuttajat joutuvat jokaisesta satasen hankinnasta tekemään hankintapyynnön, on käsissä jo toinen hitonmoinen ongelma. Luo siis yksinkertainen toimintamalli kokeilevan kehittämisen projekteille. Poista ylimääräinen hallinnollinen kuorma, mutta vaadi myös nopeita tuloksia. Muista, että kokeilut ovat nopeita, yksinkertaisia ja halpoja – et ole altistamassa organisaatiotasi suurille kustannuksille. Myös BMW otti käyttöön Rapid Results -mallin Innotiimi-ICG:n avulla.
150 Auta kaikkia hyödyntämään omia vahvuuksiaan
Miten rakennat henkilöstölle sisäistä motivaatiota? Suunnitelkaa työt niin, että kaikki pääsevät hyödyntämään vahvuuksiaan. Uuden luominen ja oppiminen edellyttävät siirtymistä pois omalta mukavuusalueelta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisen pitäisi siirtyä epämukavuusalueelle heikoimmilla taidoillaan. Luovuus, kehittäminen ja oppiminen kukoistavat, kun autat työntekijöitä siirtymään pois mukavuusalueeltaan omien vahvuuksiensa avulla. Oman osaamisen käyttäminen haastavien tehtävien tekemiseen luo sisäistä motivaatiota ja tuottaa uusia, innovatiivisia ratkaisuja.
151 Innovoi yhdessä kumppaniesi kanssa – purkakaa toimimattomat rajat
Kuntarajat muodostavat mitä merkillisempiä rajauksia palvelutuotantoon. Samanlaisia tilanteita on joskus yritysten kanssa. Vuosien varrella toimitusketjuihin muodostuu kaikenlaisia vakiintuneita ratkaisuja ja rajoja, jotka eivät välttämättä ole enää järkeviä. Innovoikaa yhdessä: millaisia uusia palveluita, tehokkaampia toimintatapoja ja tuottavampia malleja saatte yhdessä aikaan?
152 Ottakaa organisaatioon yhteinen innovointiteema
Aloitetoiminnassa ja ideoinnissa on joskus haasteena hajanaisuus. Hyviäkin ideoita ja aloitteita kyllä syntyy, mutta ne ovat vähän sieltä täältä. Kuitenkin isomman muutoksen toteuttaminen edellyttäisi useampaa ideaa samasta teemasta. Yhteinen innovointiteema auttaa ongelmaan. Esim. Vantaan kaupungilla on toteutettu kehittämistä painopistetyöskentelyn kautta. Käytännöllinen tapa potkaista ideointi liikkeelle on ideakilpailu, jonka parhaat ideat voi viedä kiihdyttämömallin kautta eteenpäin.
153 Ota kuva työryhmästäsi – onko siinä erilaisia ihmisiä?
Ota kuva työryhmästäsi. Onko kuvassa vain keski-ikäisiä miehiä? Muista, että luovuus kukkii, kun erilaiset ihmiset kohtaavat. Hae siis erilaisuutta työryhmiisi, projektitiimeihin ja vaikkapa asiakasraateihin.
154 Innovaatiokulttuuri on asiakaslähtöisyyttä
Olemme monessa vinkissä kannustaneet ideoimaan ja kehittämään yhdessä asiakkaan kanssa – tavalla tai toisella. Miksi ihmeessä? No vaikka siksi, että innovaatiot ovat onnistuneesti kaupallistettuja ideoita ja keksintöjä. Se tarkoittaa sitä, että niillä ideoilla ja keksinnöillä on maksavia asiakkaita. Jos ei löydy asiakasta, ei tule innovaatiota – ainoastaan ideoita ja keksintöjä.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.