– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 26/52 – keinot 176-181. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
176 Kutsu meidät kylään!
Jos ideat ja osaaminen loppuvat kesken tai haluat vain ulkopuolisen näkemyksen innovaatiokulttuurin kehittämiseen, niin soita meille. Täällä on iso joukko innovaatiotoiminnan ammattilaisia, jotka palavat halusta saada auttaa juuri sinua ja sinun organisaatiotasi. Yhteystietomme löydät täältä.
177 Anna ajatuksesi virrata!
Ajatusvirta on ideointimenetelmä, joka perustuu ideointiin sattumanvaraisten sanojen ja niistä johdettujen assosiaatioiden avulla. Ajattelumme on monesti urautunutta, ja mitä kauemmin olemme organisaatiossa tai työtehtävässä olleet, sitä urautuneempaa se tyypillisesti on ilman tietoista toimintaa. Ajatusvirta on työkalu, joka antaa systemaattisen lähestymistavan löytää uusia ideoita totuttujen näkökulmien ulkopuolelta. Menetelmää voidaan verrata yllätyslaatikkoon. Menetelmän avulla osallistujat käyvät kurkistamassa satojen ”yllätyslaatikoiden” sisään ja sitä kautta lisäävät uusien ideoiden löytymisen todennäköisyyttä. Anna siis ajatuksesi virrata Ajatusvirran avulla!
178 Tee innovaatiotoiminnan kuntokartoitus
On vaikea lähteä kehittämään innovaatiokulttuuria, jos ei tiedä mikä ”talossa” on vikana. Asuntokauppojen yhteydessä on tullut tavaksi teettä kuntokartoitus ulkopuolisilla puolueettomilla asiantuntijoilla. Mikset kokeilisi tätä samaa ideaa innovaatio- ja uudistumiskyvyn kunnon mittaamiseenkin? Ulkopuolisen ammattilaisen silmä saattaa nähdä pullonkaulat kirkkaammin ja pystyy analysoimaan asioita ilman organisaation historian tuomaa painolastia. Samalla saisit vahvistuksen omalle aavistuksellesi asioista, joihin ensimmäiseksi tarttua. Lue lisää Innovaatiotoiminnan kuntokartoituksesta täältä!
179 Laita Ideointirinki pyörimään
Ideointirinki erittäin tehokas tapa synnyttää ja kerätä erilaisia kehitysideoita haasteen ratkaisemiseksi. Menetelmän avulla pystytään 5 – 6 hengen ryhmällä tuottamaan ja keräämään helposti satakin ideaa (riippuen toki aiheesta) n. 20 minuutin aikana. Ideointirinki on yksi kirjallisen aivoriihen sovellus, jossa yhdistyy hiljainen ideointirauha (yksilötyö) ja ideointia ruokkivat stimulantit (ringin muiden jäsenten ideat). Menetelmä poistaa tehokkaasti vapaan ideoinnin pari perusongelmaa, ulospäin suuntautuneiden puheliaiden ekstroverttien dominoinnin vapaassa ideointikeskustelussa ja ideoiden katoamisen huonon dokumentoinnin johdosta. Laita siis Ideointirinki pyörimään!
180 Rekrytoi kilpailijan parhaat innovaattorit
Mitä jos kohdistaisit seuraavan rekrytointikampanjan hiukan eri tavalla. Yritä kaapata kilpailijoiden parhaat innovaattorit itsellesi. Tiedetään, tiedetään – tässä saattaa olla ylimääräisiä haasteita, kilpailukieltopykäliä ja muita vastaavia. Mutta mitä jos kokeilisit. Kilpailijasi huippuinnovaattorit saattavat olla erittäin tuskastuneita nykyisen organisaation byrokraattiseen kulttuuriin. Ehkä he odottavat mielenkiintoista yhteydenottoa juuri nyt ja palavat halusta luoda uraa uudessa organisaatiossa.
181 Lisää vapaa-aikaa innovoimalla
Mikä olisi kaikkein paras palkinto, jonka voisit saada innovatiivisesta ratkaisusta ja sen kehittämisestä? Aika moni on vastannut tähän kysymykseen sanomalla ”enemmän vapaa-aikaa”. Nykyorganisaation työtahti saa monet meistä haikalemaan muutaman päivän ylimääräisestä vapaasta, jolloin voisi latailla akkuja ja tehdä sellaisia asioita, joita arjen kiireessä ei ehdi tehdä. Eräässä organisaatiossa tästä ylimääräisestä ”vapaudenkaipuusta” oli tehty porkkana, jolla motivoitiin henkilöstöä innovoimaan. Määritellyllä kaavalla henkilöstö keräsi pisteitä ideoiden esittämisestä, osallistumisesta ideoiden kehittämiseen ja tietenkin myös laatupisteitä ratkaisujen innovatiivisuudesta. Vuodenvälein tämä pistesaldo muutettiin vapaapäiviksi ja päästettiin firman parhaat aivot ylimääräiselle vapaalle.
182 Ongelmanratkaisu-klinikka 112, kuinka voin auttaa?
Kun työntekijä sairastuu, hän alkaa hapuilla työterveyskeskuksen numeroa saadakseen apua alkavaan sairauteensa. Kenelle tämä sama henkilö voisi soittaa, jos hänellä on ongelma tai haaste, johon tarvitaan innovatiivisia ideoita ja toimivia ratkaisuja? Voisiko Ongelmanratkaisu-klinikka olla vastaus tähän. Organisaation innovaatiotoiminnan ammattilaiset pyörittävät ongelmanratkaisu-klinikkaa, jonne apua tarvitsevat voisivat tuoda haasteensa innovaattoreiden käsittelyyn. Kokeneet ammattilaiset mentoroisivat haasteen omistajaa uusien näkökulmien löytämisessä, ratkaisujen miettimisessä ja tarvittavien innovointimenetelmien hyödyntämisessä. Samalla he tukisivat haasteen omistajaa, jotta hän jaksaisi puurtaa eteenpäin esteistä huolimatta.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.