– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 29/52 – keinot 196-202. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
196 Luo aika ja paikka luovalle työskentelylle
John Cleese on kiteyttänyt luovan työskentelyn edellytyksistä erinomaisen viiden kohdan listan. Päästäksesi luovaan, avoimeen työmoodiin arjen suljetusta työmoodista näin. 1. Tarvitset paikan, josta saat suljettua arjen huolet pois. 2. Tarvitset aikaa luovan työn tekemiseen, vaikka pari tuntia kerrallaan. 3. Se aika sinun täytyy käyttää luovan työn tekemiseen – sinnittele ongelmasi ja ideoidesi kanssa niin pitkään, kuin pystyt. 4. Tarvitset luottamusta siihen, että ideasi eivät voi sinua vahingoittaa – ryhmässä sinun täytyy luottaa myös muihin, ja olla muiden luottamuksen arvoinen. Ei siis kritiikkiä ideoiden tuottamisessa. 5. Huumori auttaa pääsemään luovaan, avoimeen työmoodiin. Bonuksena tähän listaan: tarvitset tavoitteen, jonka toteuttamiseen ohjaat luovan työsi. Katso John Cleesen oivallinen esitys YouTubesta.
197 Tapaa verkostoasi viikoittain
LinkedIn ja muut sosiaalisen median kanavat lienevät monelle se konkreettisin verkostoitumisen ja yhteydenpidon tapa. Kannattaa myös tavata verkostoasi ainakin viikottain. Samalla voit keskustella viimeisimmästä ideastasi tai haasteesta. Uusi näkökulma ja osaaminen tuo uusia virikkeitä. Hyödynnä vaikka lounastauko verkostosi tapaamiseen.
198 Sinnittele kehityshaasteen parissa pidenpään – BrainGrouping
Perinteinen aivoriihi on nopea ja helppo prosessi. Ensin tuotetaan paljon ideoita, sitten niistä valitaan parhaat. Kannattaa kuitenkin sinnitellä ongelman ja ideoiden kanssa pidempään. Käytä vaikka Innotiimin BrainGrouping -prosessia. 1. Tuota ryhmässä raakaideoita mahdollisimman paljon. 2. Keskustelkaa hetken aikaa ideoista. Millaisia ideoiden ryhmiä tai kokonaisuuksia niistä löytyy? Mitkä ideoista tuntuvat erityisen hyviltä. 3. Jokainen ryhmän jäsen tuottaa omasta mielestään hyvien raakaideoiden avulla pidemmälle jalostetun konseptin. Tässä vaiheessa olette jo edenneet paljon aivoriihtä pidemmälle. 4. Esitelkää konseptit ryhmässä. 5. Valitkaa nyt parhaat konseptit. 6. Jalostakaa valittuja konsepteja pareissa tai kolmikoissa vaikka prototypoimalla. 6. Esitelkää prototyypit ryhmässä. 7. Priorisoikaa prototypoidut konseptit tarvittaessa ja päättäkää jatkoaskeleista. Aikaa tähän prosessiin kuluu toki aivoriihtä pidempään, mutta tuloksena on pidemmälle kehiteltyjä konsepteja.
199 Valokuvaa muistiinpanot ja idealistat
Vanhoina aikoina fläpeille ja tarralapuille tehtyjen muistiinpanojen ja idealistojen dokumentointi oli viheliäistä puuhaa. Suttuisella käsialalla tuherretut ideat piti kirjoittaa puhtaaksi ja jakaa työpajan osallistujille. Se valopää, joka kehtasi esittää ideansa piirtämällä sai kirjurilta julmia katseita. Toista se on nykyisin. Kännykkäkameralla saa nopeasti dokumentoitua isonkin määrän tuotoksia. Kännykkäkameraa kannattaa käyttää myös muutenkin, kuin työpajoissa. Valokuvaa muistiinpanot ja idealistat kahvipöydässä, bussissa, baarissa ja kotona. Kokoa nämä pikamemot yhteen ja jaa vaikka intranetin tai ideajärjestelmän kautta.
200 Nyt nopeat arviot kaikilta – käytä arviointijanaa
Esititkö uuden konseptin ryhmälle? Sitten pitäisi saada porukka arvioimaan esitys. Käytä yksinkertaista arviointijanaa fläpillä tai valkotaululla. Piirrä jana ja siihen asteikko 1-7. Kirjoita sen yläpuolelle arviointikysymys. Kuinka tärkeä esitetty konsepti on liiketoiminnallemme? Kuinka toteutuskelpoinen esitetty malli on? Alapuolelle voit kirjoittaa toisen arviointikysymyksen. Kuinka vahvasti uskot itse onnistumiseen? Kuinka suuri riski esitetyssä muutoksessa on? Kuinka paljon olet itse valmis panostamaan tähän konseptiin / muutokseen? Jätä janan ja kysymysten väliin tilaa arviointirasteille. Pyydä kaikkia miettimään oma arvio vastaukseksi kysymyksiin. Anna hetki aikaa miettiä, ja pyydä kaikki kerralla merkkaamaan rastilla oma arvionsa janalle.
201 Valmenna henkilöstösi kokeilemaan
Kokeilevasta kehittämisestä ja kokeilukulttuurista on nyt puhuttu pari vuotta. Vähitelle monelle on jo tullut sellainen tunne, että ehkä sitä voisi jotakin kokeilla ja kehittää. Mutta miten? Jos haluat edistää kokeilevaa kehittämistä ja kokeilukulttuuria organisaatiossasi, valmenna henkilöstösi kokeilemaan. Tilaa vaikka Innotiimi-ICG:n kokeileva kehittäminen palvelukehityksessä valmennus organisaatiollesi.
202 Järjestä yksiköiden välinen ideakilpailu
Haluatko aktivoida henkilöstöä ideointiin ja innovointiin. Järjestä ideakilpailu. Saat siihen mukavasti jännitystä, jos kilpailussa yksiköt kisailevat keskenään vaikkapa esitettyjen ideoiden määrällä. Saat tulokseksi todennäköisesti paljon ideoita, jotka eivät kuitenkaan sovi mihinkään tiettyyn yksikköön – perusta niiden pohjalta eri yksiköiden osaamista hyödyntävät kehitystiimit parhaiden ideoiden toteuttamiseksi.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.