Esimiehen roolissa on usein haasteellista päästää irti operatiivisesta tekemisestä. Arkea leimaa kiire, jolloin huomion vangitsevat rutiinien pyörittäminen ja asetettuihin tavoitteisiin pyrkiminen. Monen yrityksen tahtotilassa olisi käyttää 75–80 prosenttia esimiesten työajasta ihmisten johtamiseen. Todellisuus on kuitenkin useimmiten vain alle kymmenesosa siitä.
Esimies on enemmän alaisiaan varten kuin alaiset esimiestään varten
Haastan sinut hellittämään otettasi operatiivisesta tekemisestä ja keskittymään enemmän ihmisiin. Esimiehen pitäisi ennen kaikkea olla valmentaja, joka luo alaisilleen mahdollisuuksia onnistua omassa työssään. Varaa tälle kaksi päivää viikostasi.
Ajatteletko sen olevan mahdotonta? Se on kommentti, jonka kuulen yleensä aina ensimmäisenä. Siihen perään tulee usein vielä toteamus, että hyvähän jonkun ulkopuolisen on omasta kuvitteellisesta maailmastaan ehdottaa tällaista.
Tässä kohtaa haastan sinut uudestaan. Onko aidosti mahdotonta antaa kaksi päivää henkilöjohtamiselle? Mitä haittavaikutuksia ajoittaisella ihmisiin keskittymisellä voisi olla operatiiviseen tekemiseen?
Väitän, että onnistut, kun uskalla kokeilla. Päästä irti oletuksistasi ja olemassa olevista malleistasi. Ja ennen kaikkea omasta pätemisen tarpeestasi. Keskity sen sijaan tukemaan muiden mahdollisuutta onnistua. Se on avain entistä parempiin tuloksiin, niin ihmisten kanssa kuin viivan allakin. Loppujen lopuksi esimies on kuitenkin enemmän alaisiaan varten kuin alaiset esimiestään varten.
Odotukset voi ylittää, kun siihen vain saa mahdollisuuden
Uskotko, että jokainen haluaa tehdä työnsä hyvin ja luoda lisäarvoa sekä yritykselle että asiakkaille kun vain saa siihen mahdollisuuden? Jos vastaat kyllä, kokeilu on paljon helpompaa.
Useimmiten mahdollisuus tarkoittaa sitä, että voi testata omia ideoita ja kehittää omaa työtään. Esimiehen suunnalta tämä tarkoittaa aitoa läsnäoloa, oikeasti kuuntelemista ja ennemmin hyvien kysymysten esittämistä kuin valmiiden vastausten antamista.
Jos et usko, palataan vielä takaisin lähtöviivalle ja aloitetaan matka peiliin katsomisella sekä omien uskomusten haastamisella. Jos olet siihen aidosti valmis ja sinulta löytyy onnistumisusko, löydämme siihen myös keinot. Se kuka haluaa, keksii kyllä keinot ja kuka ei halua, keksii selitykset. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?