Laatukeskus julkaisi ennakkotietoja kansainvälisestä laatututkimuksesta, jossa myyttinen suomalainen laatu paljastui jo toistamiseen myytiksi. Mistä tämä kertoo? Onko kysymys ammattiylpeyden rappiosta vai johtamisen tappiosta?
Omat havaintoni liikkeenjohdon konsultin näköalapaikalta suomalaisesta laadusta.
- Laatu on kovin harvan johtajan agendalla – ”good enough” riittää
- Harvassa on ne johtajat, jotka uskovat,että laatu ei maksa juuri mitään ja laaduttomuus se vasta kallista on.
- Laatusertifikaatit ovat kaikilla seinällä, mutta poikkeamien käsittely, korjaavien toimien toteutus ja vaikutusten arviointi toimii jotenkin vain yhdellä kymmenestä.
- Puuttumisen puuttuminen on arkipäivää miltei jokaisessa organisaatiossa ja todellinen suorituksen johtaminen on vain harvojen herkkua.
- Jäntevä johtamisen kehittäminen ja kehittämisen johtaminen tapahtuu vain todelle erinomaisuuteen pyrkivissä organisaatioissa ja läheskään kaikki niistä eivät toimi elinkeinoelämässä.
- Moneissa yrityksessä asiajohtaminen koetaan helpoksi ja ihmisten johtaminen vaikeaksi. Tosiasiassa molemmat johtamisen suunnat ovat yhtä tärkeitä ja ihan yhtä vaikeita – ”tylysti ja tiukasti vai lujasti ja lempeästi”, kas siinä johtamisen laadun pulma.
- Johtamisen toimintamalleissa ja -taidoissa on hevosen mentäviä aukkoja todella monessa organisaatiossa.
- Laaduttomuudesta syytetään työntekijöiden löystynyttä moraalia ja huonoja asenteita – harvoin huonoa ja löperöä johtamista.
- Pyrkimys erinomaisuuteen on vain harvojen yritysten todellisena tavoitteena
EFQM on monille johtajille mystinen kirjainlyhenne, josta puhuminen on yhtä kiusallista kuin suolikaasun päästäminen hississä
Laatu ei kuulemma ole koskaan pois muodista. Mitenkäs laadun johtaminen ja johtamisen laatu?
Kirjoittajalla on lähes 30 vuoden kokemus muutosjohtamisesta metsäteollisuuden linjajohdossa sekä Innotiimi konsulttina liiketoiminnan ja organisaatioiden toimintojen uudistajana. Peruskoulutukseltaan hän on koneensuunnittelun ja tuotantotekniikan diplomi-insinööri. Lisäopintoina hänellä on mm. eMBA-tutkinto liikkeenjohdosta (Aalto Executive Education), Certified Management Consulting-tutkinto (Aalto Yliopisto/LJK ry) sekä EFQM Assessor pätevyys (Laatukeskus Exellence Finland Oy).