Miten hyödyt ketteryydestä?
Ketterän toiminnan tuloksiin voi aluksi pettyä. Kanban ja standup-kokoukset eivät tuokaan tuottavuushyppyä toimintaan. Sen sijaan voi sanoa, että toiminta parani sen verran, että kokeilua ei kannata lopettaa – tuottavuusparannus on luokkaa ”better-than-not-doing-it”. Kokemus uusista käytännöistä on tiimille positiivinen. Merkittävät hyödyt tulevat kuitenkin vasta sitten, kun sisäistää toimintamallin taustalla olevat periaatteet ja arvot, ja oppii hallitsemaan työkalut hyvin. Ketterät menetelmät ja ketterä organisointi on helppo oppia, mutta vaikea hallita huipputasolla.
Varsinainen organisaation ketteryys ja tuottavuuden kasvu syntyy sitten, kun yksinkertaisen työkalujen soveltamisen lisäksi myös organisaation rakenteissa, ohjaamisessa ja johtamisessa tartutaan ketterien periaatteiden mukaiseen toimintaan. Tässä seitsemän vinkkiä polulle kohti ketteryyttä. Ensimmäinen on keskeinen kaikille, ja se kannattaa varmistaa ensin. Sen jälkeen voi omaa polkuaan rakentaa tilanteen mukaan erilaisten vaihtoehtojen kautta.
Seitsemän vinkkiä kohti ketterää organisaatiota
1 Tarkista organisaatiosi päämäärä ja perustehtävä. Ovatko ne selvillä? Jos eivät ole, niin ne eivät selviä ketteriä menetelmiä käyttäen, vaan joudut ne selvittämään. Konkreettinen ja jaettu visio on edellytys ketteränkin organisaation toiminnalle.
2 Joustavat rakenteet tarkoittavat sitä, että voit valita tilanteeseen sopivan tavan organisoida tekemistä. Joskus perinteisellä tavalla johdettu projekti toimii – joskus tarvitset ketterän projektin.Ketterä organisointi on tasapainottelua pysyvien ja sopeutuvien rakenteiden välillä.
3 Ketterä ohjaus edellyttää ajantasaista tietoa ja palautetta edistymisestä. Tukevatko johtamisjärjestelmänne tiedon jakamista? Tutustu vaikkapa OKR-malliin. Älä jää kiinni pelkästään OKR mallin tapaan jäsentää ja kuvata tavoitteita, vaan kiinnitä huomiota tavoitteiden pieneen lukumäärään, kunnianhimon tasoon ja tavoitteiden seurannan rytmiin ja niiden jatkuvaan esillä pitämiseen.
4 Ketterässä organisaatiossa kehittämisen perusote on systemaattinen kokeileminen. Todennäköisesti haluat muuttaa organisaatiosi ketteräksi, koska joudut toimimaan epävarmassa ja monimutkaisessa ympäristössä. Tällöin ei perinteinen, suunnittelulähtöinen kehittämisen tapa toimi, vaan kehittämisessä pitää edetä systemaattisesti kokeilujen ja oppimisen kautta askeltaen. Kun kehität liiketoimintaasi, tartu LeanStartup -mallin periaatteisiin ja työkaluihin.
5 Henkilöstön osaamisen jatkuva kehittäminen ja kannustavien johtamisjärjestelmien rakentaminenontärkeää. Miten kehität henkilöstön valmiuksia ja asenteita ketteryyteen siirtymisessä? Miten luot mahdollisuuksia opetella ja kokeilla ketterää toimintaa kunkin omassa työssä ja tiimeissä? Järjestä mahdollisuus kokea ketterän työskentelyn työkalut ja periaatteet turvallisessa tilanteessa, ilman stressiä ja pelkoa tärkeän työtehtävän epäonnistumisesta vain siksi, että sen toteuttaminen organisoidaan yhtäkkiä uudella tavalla.
6 Ketterät työkalut ja menetelmät yhdistettynä osallistavaan dialogiin lisäävät luovuutta ja ideoita. Kun organisaation perustehtävä on selvä, voi seuraava askel polulla kohti ketteryyttä olla arkipäiväisen työn ohjaaminen ketterien käytäntöjen avulla. KokeileKanban-taulua tiimisi työn ohjaamisen keinona. Pidä yhteisen Kanban-taulun äärellä viikottainen tiimin stand-up, niin voitte harjoitella dialogisia kokouksia säännöllisesti. Tämän jälkeen voit laajentaa käytäntöjä ketterän projektinhallinnan suuntaan ja tuoda vähitellen lisää käytäntöjä ja työkaluja tiimillesi. Näin pääsette yhdessä kokeilemaan ja opettelemaan ketterän toiminnan periaatteita käytännössä.
7 Ketterä organisointi nojaa valmentavaan johtamisotteeseen ja itseohjautuvuuteen. Tämä on helppo sanoa, mutta monelle vaikea muutos käytännössä. Voit pohtia omaa ja organisaatiosi johtamisotetta reflektoimalla viimeisiä johtamisen tilanteita.Miten organisaatiosi esimiehet tukevat itseohjautuvuutta? Kun alaisesi kysyi neuvoa, annoitko vastaukseksi valmiin ratkaisun, ja pohditteko asiaa yhdessä? Valmentava johtaja auttaa muita löytämään ratkaisuja sanelematta niitä valmiiksi.
Ketterän organisoinnin seitsemän elementtiä – keskeisin on fokus arvonluontiin.
Polku kohti ketteryyttä on ketterä polku. Se kulkee kokeilujen ja oppimisen kautta – ketteryys syntyy ketteryyttä toteuttamalla. Jokaisella organisaatiolla on oma askelluksensa kohti omaa ketteryyden visiotaan, eikä yhtä kaikille sopivaa karttaa ole. Lähtökohta kaikilla on kuitenkin sama – organisaation perustehtävän pitää olla selvä. Muuten siirtyminen ketteryyteen ei tuo hyötyjä.