– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 13/52 – keinot 85-91. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
85 Mittaatko helppoja vai tärkeitä asioita?
Mittarit ohjaavat vahvasti toimintaa – sekä hyvässä että huonossa. Innovaatiotoiminnan mittareita valitessa on hyvä miettiä, mittaatko asioita, joita on helppo mitata vai asioita joiden kautta aidosti vähennät epävarmuutta päätöksenteossa. Tutusta ilmiöstä on kerättävä paljon dataa ennen kuin sillä on merkitystä, kun pienikin lisätieto asiasta, josta tiedät vähän, on hyödyllistä päätöksenteossa. Jos pohdit mittausta investointina, niin onko panos/tuotos suhde kohdallaan?
86 Puhukaa se todeksi
Hasher, Goldstein ja Toppino (1977) nostivat esille tieteen menetelmin monille mainonnan ja politiikan ammattilaisille tutun totuus efekti – ilmiön (illusory truth effect): toistettaessa jotain asiaa riittävän monta kertaa se muuttuu lopulta totuudeksi. Mekanismia voidaan hyödyntää myös tuottamaan positiivisia tuloksia. Valitkaa haluttu ideointia tukeva toimintamalli ja ryhtykää systemaattisesti nostamaan se esille yhteisön toimintamallina ideointitilaisuuksissa. Sitkeys palkitaan, mutta varo kuitenkin hybristä.
87 Säännöt ovat rikottaviksi?
Toimintojen luokittelu ja rutiinien muodostaminen ovat selviytymisen kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia mutta johtavat myös tottumuksiin, joiden perusteita emme helposti muista arvioida, vaikka olosuhteet muuttuisivatkin. Uusien tarkastelukulmien löytämisessä tämä kaventaa vaihtoehtojen valikoimaa oleellisesti. Ideointityöpajoissa on toivottavasti käytössä sopivia menetelmiä ajatusten avaamiseksi, mutta yritä opetella haastamaan tottumuksia kaikessa toiminnassa. Riko työtehtävissä ainakin kerran viikossa yhtä sääntöä. Vanha hyvä maalaisjärki auttaa kyllä välttämään vaaralliset rikkomukset.
88 Asenne ratkaisee
Oikealla virittäytymisellä on suuri merkitys ideoita arvioitaessa ja kehitysmahdollisuuksia punnittaessa. Osaava fasilitaattori tuntee sopivia menetelmiä, mutta helppo tapa on aloittaa ideointityöpaja keskustelemalla sopivasta yhteisestä menestystarinasta tai projektista, jossa onnistuttiin yhdessä löytämään ratkaisu hankalaan ongelmaan.
89 Kiertävä Samusirkka unilukkariksi
Organisaation tapoja ja tottumuksia on hyvä haastaa erityisesti uusia ideoita ja avauksia etsittäessä. Tottunut fasilitaattori tuntee erilaisia menetelmiä ajatustottumustemme lukkojen avaamiseen. Ryhmän uusi jäsen kykenee myös ainakin hetken näkemään aihetta läheltä pitkään tarkastelleiden näkökentän varjoihin. Kokeile tähän toisesta ryhmästä tai yksiköstä valittuja ”unilukkareita” joiden roolina on toimia kuten sadun Samu Sirkka, joka varoittaa Pinokkiota luisumisesta vanhoihin tottumuksiin ennen ”nenän kasvua””. Kiertävä rooli auttaa myös siilojen purkamisessa – ja antaa parhaan hyödyn, jos voit kouluttaa ”unilukkarit” myös ideointimenetelmien osaajiksi ja fasilitoijiksi.
90 Uusia näkökulmia väärällä kädellä
Aivojemme eri puoliskojen rooleista päätöksenteon prosesseissa on mielenkiintoisia tutkimustuloksia, ja niistä monia tulkintoja. Myös käytäntö on kuitenkin osoittanut, että erilaisin harjoittein voidaan aktivoida ja avata yllättäviä ajatuspolkuja. Monia menetelmistä voidaan hyödyntää Ilman investointeja ja ylimääräisiä varusteita. Kokeile vaikkapa ideointihaasteen kirjaamista tai sen piirtämistä mutta käytä vasenta (tai sitä ”heikompaa”) kättä. Tuntuu varmasti työläältä eikä kuvauksilla taidetta synny, mutta onnistuessaan harjoitus voi vapauttaa uusia näkökulmia.
91 Virittäydy ideointiin – mestarin naurulla
Sopivan irtonainen ote helpottaa ideointia ja tottumusten lukkojen avaamista. Nauru ja hyvämieli tarttuu nopeasti ja erityisesti mestarin esityksestä. Jean-pierre Kuselan Naurava kulkuri on oivallinen avaus ideointisessiolle silloin tällöin ja jos budjetti ei taivu aitoon esitykseen niin YouTubestakin löytyy lääke. Kokeile sopivan tilaisuuden aluksi virittäytyä ideointiin mestarin tukemana.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Pekka Rintala toimi osakkaana ja organisaatioiden innovaatio- ja uudistumiskyvyn konsulttina Innotiimi-ICG:llä vuoteen 2017 asti.