– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 31/52 – keinot 210-216. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
210 Löydä oikea kysymys ideointiin
Ideointi on kovaa työtä. Se vaatii osallistujilta keskittymistä ideoinnin kohteeseen. Jos ideoinnin kohde ei ole selvillä, on itse ideointi usein tehotonta ja turhauttavaa. Ennen ideoinnin aloitusta on siis löydettävä ideointiin kutsuva kysymys, joka on relevantti. Hyvä kysymys on avoin (miten, mitä), konkreettinen ja rajattu. Vertaa näitä: Millaisen auton kehittämisimme? Millaisella autolla olisi mahdollisimman helppo peruuttaa? Jälkimmäimmäinen on paljon konkreettisempi ja rajatumpi. Ideointikysymyksen on oltava myös ymmärrettävä, eikä se saa sanella tuotettavia ideoita. Ideat ovat sitten vastauksia ideointikysymykseen. Kun ideointikysymys on hyvin asetettu, on ideoiden tuottaminen mielekästä ja tehokasta.
211 Asiakkaat arvovieraina
Miten saat kiinni asiakkaiden todellisista tarpeista. Rohkaise heitä kertomaan kokemuksistaan ja tilanteistaan työyhteisöllesi. Kutsu asiakkaita puhumaan henkilökunnallesi, kehittäjille, esimiehille ja johdolle. Kohtele asiakkaita arvovieraina. Toivota tervetulleeksi, tarjoa hyvää purtavaa ja varmista asiakkaillesi hieno vierailukokemus. Pidä huolta, että oma porukkasi on ajoissa – se viestii arvostuksesta asiakasta kohtaan. Lue esimerkki HUS-Servisiltä: asiakkaat arvovieraina.
212 Vedä roolia ideoinnissa!
Miten teräsmies ratkaisisi tämän ongelman? Millaisen tuotteen Ikea tähän kehittäisi? Mihin asioihin Steve Jobs kiinnittäisi tässä huomiota? Siinä vaiheessa, kun aivoriihi alkaa hiljenemään tai idearinki hidastumaan, ota käyttöön roolit. Jaa erilaisia rooleja ideoijille, ja pyydä heitä tarkastelemaan ideoinnin kohdetta roolista käsin. Teräsmies, Ingvar Kamprad tai Steve Jobs esittäisivät varmasti erilaisia ideoita kuin Jaska, Riitta ja Make. Näin saat tuotettua vielä lisää omaperäisiä ideoita, joista jalostamalla saat aikaa luovia ratkaisuja.
213 Ajattele negatiivisesti – negatiivinen aivoriihi
Ideointiin aivoriihin on tuttu menetelmä. Sen käänteinen versio on vähemmän tunnettu, mutta vähintäänkin yhtä tehokas. Tavallisessa aivoriihessä yritetään tuottaa mahdollisimman paljon ideoita, jotka ratkaisevat ongelman. Negatiivisessa aivoriihessä yritetään päinvastoin tuottaa mahdollisimman huonoja ratkaisuideoita. Vertaa näitä ideointikysymyksiä: Millaisella autolla olisi mahdollisimman helppo peruuttaa? Millaisella autolla olisi mahdollisimman vaikea peruuttaa? Negatiivinen aivoriihi kutkuttelee esille erilaisia ajatuksia, kuin tavallinen aivoriihi, ja siksi sen tuloksista voi löytää hyvin erilaisia ideoita. Negatiivista aivoriihtä voi käyttää myös kehiteltyjen ratkaisujen jatkokehitykseen. Ideoidaan, millä kaikilla mahdollisilla tavoilla voimme mokata tämän homma. Tuloksena löydetään parannuskohteita ja parannusideoita.
214 Älä anna valmiita ratkaisuja, kun pyydät apua ongelman selvittämisessä
Ongelmien ja haasteiden kanssa ei kannata painia yksin. Kavereilta, kollegoilta, alaisilta ja esimiehiltä saa nopeasti apua, kun vain muistaa ja kehtaa pyytää. Kun pyydät apua, älä anna auttajille valmiita ratkaisuja – keskity ensin haasteen kuvaamiseen yhdessä auttajien kanssa. Sen jälkeen anna auttajien käyttää älynystyröitään ongelman parissa. Saat tulokseksi sellaisia ratkaisuideoita, joita et itse olisi keksinyt. Tällä tavalla auttaminenkin on motivoivaa, kun pääsee pohdiskelemaan mielenkiintoista haastetta ilman valmiiksi pohdittuja rajauksia.
215 Varaa ajat säännöllisille ideointipajoille – et tarvitse agendaa
Nykyisin suurin ongelma monessa hommassa tuntuu olevan tekemisen ja tapaamisten kalenterointi. Varsinkin ideointiin ja kehittämiseen on vaikea varata yhteisiä aikoja. Lyhyellä tähtäimellä tulee eteen ideointitarpeita, mutta kalenterit ovat jo täynnä. Pidemmällä tähtäimellä aikoja olisi, mutta tiedossa ei ole, mitä kahden kuukauden päästä pitäisi kehitellä. Tätä ongelmaa voi helpottaa sopimalla säännölliset työpajat ideoinnille ja asioiden kehittämiselle. Aikojen varaamiseen et tarvitse agendaa. Muista kuitenkin tehdä näille varauksille agenda lähempänä ideointipajan ajankohtaa.
216 Järjestä tiimien välinen ideakilpailu
Kokeile ideakilpailun järjestämistä tiimeille. Voit edellyttää myös, että tiimeissä on jäseniä vähintään kahdesta eri yksiköstä. Näin aktivoit henkilöstöä ideoimaan yli yksikkörajojen. Tiimeittäin tehtävä ideakilpailu ei luo kilpailua yksilöiden välillä, vaan edistää yhteistyötä.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.