– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 36/52 – keinot 246-253. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
246 Nopeat Innovaatiotoiminnan Iskujoukot liikkeelle!
Ketteryys ja nopeus ovat avaintavoitteita monissa organisaatioissa. Innovaatiotoiminnassa nämä tavoitteet voi saavuttaa käyttämällä Nopeita Innovaatiotoiminnan Iskujoukkoja. Nämä ovat itseohjautuvia ja väliaikaisia tiimejä, jotka muodostetaan strategisten innovaatiotavoitteiden ratkaisemiseen. Tiimi koostuu tyypillisesti 4-5 poikkiorganisatorisesta jäsenestä, joille annetaan 100 päivää aikaa ratkaisun kehittämiseen. Tiimillä on oma tilapäinen projektitila, pieni budjetti ja täydet valtuudet ratkaista haaste haluamallaan, tavoitteet täyttävällä tavalla. Tiimeille järjestetään ulkopuolista sparrausta ja tarvittavat työkalut onnistumiseen, jotta ratkaisu on esitettävissä ylimmälle johdolle määräaikaan mennessä. Kaipaisiko organisaatiosi innovaatiokulttuuri uutta piristysruisketta – laita Nopeat Innovaatiotoiminnan Iskujoukot liikkeelle!
247 Hulluttele ja innovoi!
Maailman johtavan muotoilutoimiston IDEO:n perustaja on sanonut, että organisaatiosta näkee yhdellä silmäyksellä, onko siellä tilaa leikkimielisyydelle. Hänen mukaansa rennossa ilmapiirissä syntyy innovatiivisempia ajatuksia, kun jäykässä organisaatiossa, jossa ”mailaa puristetaan liikaa”. Tämä sama leikkimielisyys (playfulness) on myös tieteellisissä tutkimuksissa (mm. Göran Ekvall) todettu olevan yksi keskeinen innovatiivisen organisaation piirre. Onko sinun organisaatiossasi tilaa hullutella, heitellä ajatuksia ja kokeilla radikaalimpiakin ideoita? Selvitä organisaatiosi innovaatiokulttuurin nykytila ja raivaa tilaa hulluttelulle ja rennolle innovoinnille. Järjestä innovointikilpailuja, anna mahdollisuus yhteisille ideointisessioille ja luo valmiudet kokeilla radikaalienkin ideoiden toimivuutta.
248 Mietintämyssyt päähän!
Ilman ideointia ei ole innovatiivisia ajatuksia. Joskus ideointi on helppoa ja se tapahtuu kuin itsestään, mutta toisinaan törmätään seinään – ideat tuntuvat kadonneen. Kokeile tällaisissa tilanteissa ”mietintämyssyjen” käyttöä. Edward de Bono on kehittänyt tunnetun 6 Ajatteluhattua ideointimenetelmän, jossa hatut ohjaavat osallistujia ajattelemaan ideointihaastetta erilaisista näkökulmista. Hatut tarjoavat myös erilaisia rooleja, jota kautta ideoiden esiin tuominen voi olla helpompaa. Valkoinen hattu luottaa koviin faktoihin ja punainen puolestaan ajattelee tunteella. Musta hattu on kriittinen epäilijä ja keltainen keskittyy hyötyjen ja etujen etsimiseen. Vihreä hattu velvoittaa ideoiden kehittelyyn ja hullutteluun. Siniselle hatulle lankeaa tilaisuuden ohjaaminen ja huolehtiminen siitä, että työskentely ohjautuu kohti tavoitteita. Katso de Bonon legendaarinen esitys täältä.
249 Kokeile A3-ongelmanratkaisua
Visuaalisuus on yksi Lean-ajattelun periaatteista – poissa silmistä, poissa mielestä! A3-ongelmanratkaisun tavoite on konkretisoida ja kuvata ongelma yhdelle näkymälle, jotta se on helposti ymmärrettävissä ja seurattavissa. A3-kuvauksen malli sisältää kohdat ongelman taustasta, asian nykytilasta, tavoitellusta lopputuloksesta, ongelman juurisyistä, ratkaisutoimenpiteistä sekä kehittämissuunnitelman. Jos eteen tulevat ongelmat tuntuvat kasautuvan, eikä ratkaisua löydy, kokeile voisitko saada A3-ongelmanratkaisusta piristysruiskeen organisaation innovatiivisuuden edistämiseen.
250 Luovuus syntyy rajoitteista!
Muistatko vanhan sanonnan ”luovuus syntyy rajoitteista”. Tässä vanhassa viisaudessa on varmasti perää, ainakin joillekin ihmisille. Jos luovalle prosessille ei aseta raameja, se iteroi ratkaisua loputtomiin. Kun seuraavan kerran mietit, miten aktivoida henkilöstön innovatiivisuutta, kokeile rajata tehtävä entistä tarkemmin. Mieti rajoitteita ainakin aikataulun, kustannusten, asiakastarpeen, liiketoiminnan, tuoteportfolion ja logistiikan näkökulmasta.
251 Tavoittele nopeaa oppimista!
Lähes kaikissa analysoimissani organisaatioissa kehitystoiminnan ajankäyttö ja siihen liittyvät haasteet ovat nousseet keskeisesti esiin. Organisaation parhaat kehittäjät voivat käyttää aikaansa kilpailukykyä tuoviin huippuinnovaatioihin tai haaskata aikaansa turhanpäiväiseen iterointiin. Jotta tämä haaste helpottuisi, pitäisi organisaation oppimisnopeutta saada radikaalisti lisättyä. Yksi käytännön tapa tähän on siirtää kehittämistä kokeilevampaan suuntaan, perinteisen suunnitelmallisen kehittämisen sijaan. Kokeilevassa kehittämisessä uusia asioita kehitetään vaiheittain, nopeiden kokeilujen kautta. Onnistunut kokeilu tuottaa kehittäjille uutta tietoa, jonka varassa kehittämistyötä voidaan jatkaa ja tarkentaa. Kokeilut kohdistetaan kehittämistyön suurimpiin epävarmuuksiin – asioihin joista kipeimmin tarvitaan tietoa. Tämän takia nopea oppiminen on kokeilevan kehittämisen keskeinen tavoite. Katso asiasta tarkemmin ja lyhyt videokiteytys täältä.
252 Suorita innovatiivisuuskortti!
Löytyykö organisaatiostasi paljon henkilöitä, jotka ovat suorittaneet työturvallisuuskortin? Monissa organisaatioissa iso osa henkilöstöstä on velvoitettu suorittamaan työturvallisuuskortti, jossa päivän mittaisessa koulutuksessa annetaan perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Koulutuksen päälle suoritetaan testi, joka pitää läpäistä. Tällä toimintatavalla halutaan ajaa työturvallisuuskulttuuri kaikkien ajatteluun ja toimintaan. Mitä jos tätä analogiaa käyttäisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen. Päivän mittaisessa koulutuksessa käytäisiin läpi, mitä innovaatiokulttuurin edistäminen tarkoittaa organisaation eri tasoilla ja miten eri tahojen odotetaan toimivan innovatiivisen työilmapiirin eteen. Lisäksi käytäisiin läpi asioita, jotka vaarantavat hyvän innovaatiokulttuurin työympäristössä. Olisiko tässä ideassa hieman tuoreempaa näkökulmaa innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.