Tyypillinen tilanne organisaatiossa on, että turvallisuustilanne ei vastaa odotuksia. Turvallisuustavoitteiden osalta täytetään vain minimitaso, joka on vielä mahdollisesti tulospalkkioperusteinen. Tapaturmia ja vaaratilanteita sattuu eikä organisaatiossa turvallisuuden tilannekuva ei ole selkeä. Vastuu sekä roolit turvallisuuden johtamisen suhteen ovat epäselviä. Henkilöstö ei koe tulevansa kuulluksi ja nähdyksi eikä puutteita ja kehityskohteita tuoda ilmi. Organisaatiossa on tunnistettu tarve muutokselle, mutta käsitystä siitä, mitä muutos vaatisi ja mistä muutos tulisi aloittaa, ei ole. Kuulostaako tutulta? Olisiko sinun organisaatiossasi tarve selvittää, oletteko kartalla turvallisuuskulttuurin suhteen?
Millaisia vaiheita turvallisuuskulttuurin nykytilan kartoitus pitää tyypillisesti sisällään?
Turvallisuusturvallisuuskulttuurin kartoitus aloitetaan tyypillisesti selvittämällä turvallisuusjohtamisjärjestelmän rakenne ja dokumentaatio, joita ovat mm. johtamisen periaatteet, tavoitteet, mittarit, prosessit ja ohjeet. Tämä muodostaa käsitystä johtamisjärjestelmän rakenteellisista vahvuuksista ja puutteista. Samalla ne luovat pohjaa kartoituksen seuraavien vaiheiden suunnittelulle ja toimenpiteille.
Dokumentaation tarkastelun pohjalta saadun lähtötiedon perusteella rakennetaan ja toteutetaan koko henkilöstölle turvallisuuskulttuurin nykytilan kartoituskysely, jossa kartoitetaan henkilöstön suhtautumista turvallisuuteen, sen kehittämiseen ja turvallisuusjohtamisjärjestelmän toimivuuteen.
Kolmas vaihe turvallisuuskulttuurin kartoituksessa on avainhenkilöiden haastattelut, joissa syvennetään ymmärrystä kulttuurin nykytilasta ja kehittämisen tarpeesta perustuen kyselykartoituksesta ja johtamisjärjestelmän dokumenteista tehtyihin havaintoihin.
Neljäs keskeinen vaihe turvallisuuskulttuurin kartoituksessa on myös tutustuminen organisaation arkeen työpaikkakäynnin kautta. Näillä käynneillä tarkastellaan, miten turvallisuutta käytännössä organisaatiossa johdetaan, miten turvallisuusasiat näyttäytyvät arjessa, millaista yhteistyötä ja vuorovaikutusta organisaatiossa ilmenee sekä miten aikaisemmissa kartoituksen vaiheissa esiin nousseet asiat näkyvät organisaation päivittäisessä johtamisessa, kohtaamisissa ja toiminnassa.
Näiden neljän vaiheen jälkeen tehdään turvallisuuskulttuurin analyysi ja yhteenveto, joiden tarkoitus on luoda mahdollisimman laaja, syvä ja kattava käsitys organisaation turvallisuuskulttuurin nykytilasta ja kehittämisen tarpeesta. Yhteenvetoraportin osallistavaan käsittelyn avulla muodostetaan yhteinen ymmärrys nykytilasta ja tavoitetilasta sekä luodaan jäntevä kehittämistoimenpiteiden tiekartta, jolla turvallisuuskulttuuri nostetaan seuraavalle tasolle.
Mitä turvallisuuskulttuurin kartoituksella saavutetaan?
Turvallisuuskulttuurin kartoituksella saavutetaan selkeä yhteisesti hyväksytty ymmärrys nykytilasta, tavoitetilasta ja tavoitetilaan pääsemiseksi vaadittavista toimenpiteistä sekä aikataulusta, johon kaikki pystyvät sitoutumaan. Loppujen lopuksi kartoitusprosessin aikana synnytetään osallisuuden kokemus koko organisaatioon, jonka seurauksena turvallisuus ja sen kehittäminen mielletään vahvasti kaikkien asiaksi – ei pelkästään turvallisuusorganisaation tai johdon agendalla olevaksi tehtäväksi. Lisäksi turvallisuuskulttuurin nykytilakartoitus käynnistää organisaatiossa ajatteluprosessin, joka jo sinällään johtaa turvallisuusasioiden tuomisen jokaisen agendalle.