– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 8/52 – keinot 50-56. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
50 Ota innovointiinkin kvarttaalitavoitteet
Yritysten tulosta tarkastellaan nykyisin kvarttaaleittain. Se on johtanut pitkäjänteisen kehittämisen kannalta haastavaan tilanteeseen, kun resursseja ohjataan lyhytjänteisen tuloksenteon kannalta kriittisiin kohteisiin. Ainakin ihmisten mielissä kvarttaalitulos on kirinyt pitkäjänteisen kehittämisen edelle. Voisiko innovoinnissakin ottaa kvarttaalisprintin? Aseta kvarttaalitavoitteet ideoinnille ja innovoinnille. Kuinka monta ideaa, ideointisessiota, uutta innovaatioaihiota, uuden tuotteen tai palvelun konseptia on luotu kvarttaalin aikana. Aseta tavoitteet riittävän koviksi, muuten niiden avulla ei saavuta mitään merkittävää, eivätkä ne ohjaa toimintaa. Näin saat innovoinnin tasavertaiseen asemaan operatiivisen tuloksenteon kanssa.
51 Mene metsään lataamaan idea-akkujasi
Uusien eläkemallien välähtäminen mieleen hiihtolenkin aikana saattaa olla vain tarina, mutta luonnossa olemisen vaikutuksia hyvinvoinnille ei voi kiistää. Ennen oli tapana sanoa, että ongelmat ratkesivat ulko-oven kupeessa vietetyn tupakkatauon aikana. Enää se ei kuulosta kovin hohdokkaalta. Mitä jos kävisit pienellä kävelyllä luonnossa, metsän keskellä, puutarhassa, puistossa tai meren rannalla. Kirjoita tarralapulle muistiin, mitä ongelmaa olet ratkomassa. Etsi sen jälkeen tilaa hengittää ulkona, katsele ympärillesi ja kävele hieman. Palaa sitten työpisteelle, ja jatka töitä vartin ideoinnilla – mieti mahdollisimman monta erilaista vaihtoehtoa haastavan asian ratkaisemiseksi. Kuinka monta uutta ajatusta saat kasaan?
52 Kirjaa ideat ryhmämuistiin
Palavereissa heitetään usein kaikenlaisia ideoita – ihan tavallisissakin palavereissa. Usein ideat kuitenkin jäävät pelkäksi puheeksi, eikä niitä moni edes muista palaverin jälkeen. Kirjaa siis palavereissa heitetyt ideat ryhmämuistiin, vaikka fläppitaululle, yhteiseen powerpointtiin, sharepointtiin tai johonkin muuhun paikkaan, josta ne löytyvät myös palaverin jälkeen. Erinomainen paikka ideoille on tietenkin ideoiden hallintaan tarkoitettu järjestelmä, jos organisaatiossasi sellainen on käytössä. Erityisen tärkeää ideoiden kirjaaminen on tietenkin ideointityöpajoissa, mutta siellä se tuleekin usein hoidettua itsestäänselvyytenä. Jos ideoiden hallintaan tarkoitetut järjestelmät kiinnostavat, niin tsekkaa Orchidea.
53 Tehosta palavereitasi, niin saat aikaa luovaan työskentelyyn
Ajanpuute on yleisimmin koettu este innovoinnille. Jos olisi aikaa, niin innovoisimme ja ideoisimme enemmän. Mistä se aika tulee? Ylitöinä innovointi ei yleensä ole tehokasta, joten joudut muuttamaan jotakin, jotta saisit aikaa luovaan työskentelyyn. Kehitä palaverikäytäntöjäsi, ja tavoittele kahden tunnin säästöä viikossa. Varaa siis viikossa kaksi tuntia vähemmän aikaa niihin palavereihin, jotka joudut järjestämään. Mieti, miten tehostat palavereita, jotta saat kuitenkin asiat käsiteltyä. Käytä säästynyt aika luovaan työskentelyyn. Tässä kolme vinkkiä tehokkaaseen palaveriin: Selvä agenda ajoissa, oikeat osallistujat valmistautuneena ajoissa paikalla ja selvä muistio heti palaverin jälkeen. Käytä myös fasilitointia vaikeampien asioiden tehokkaaseen käsittelyyn. Lue lisää kokousten tehostamisen mahdollisuuksista kansallisesta kokousbarometrista 2015.
54 Järjestä projektitiimillesi yhteinen innovaatiovalmennus
Koulutuksista ja valmennuksista sovitaan usein kehityskeskusteluissa – jokainen pääsee vuosittain yhdelle tai kahdelle kurssille. Tärkein peruste kurssitukselle on työntekijän mielenkiinto ja urasuunnittelu. Kannattaa harkita myös projektikohtaisia valmennuksia. Järjestä vaikka innovaatiotyökalujen kertauskurssi projektitiimillesi. Näin kannattaa tehdä, vaikka tiimisi jäsenet jo tuntisivat työkalut ja menetelmät. Uuden tiimin pitää löytää yhteinen sävel ja rytmi työskentelyyn, ja sen voi löytää myös yhteisen valmennuksen avulla. Tsekkaa aluksi vaikka Innotiimi-ICG:n järjestämät avoimet valmennukset.
55 Arvioi projektin tavoitteet ja lisää niihin innovaatioita
Erityisesti pitkissä kehitysprojekteissa on syytä arvioida tavoitteita säännöllisesti ja varmistaa, että projektin suunta on oikea. Arviointien välillä tehdään töitä täysillä tavoitteiden eteen. Erityisesti pitkissä tavoitteiden tarkistus on tärkeää – maailma muuttuu nopeasti projektin ympärillä. Kun arvioit tavoitteita, älä tyydy varmistamaan jo asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Arvioi lisäksi projektin innovatiivisuuden aste. Lisää tavoitteisiin uusia innovaatioita, jos haluat tuottaa projektillasi enemmän kuin ne varmat, pienet kehitysaskeleet.
56 Luo projektillesi oma aloitelaatikko
Aloitelaatikko, ideoidenhallintajärjestelmä, Sharepoint – palautteiden ja ideoiden keräämiselle on monia erilaisia keinoja. Jos haluat kerätä palautetta yhteen projektiin liittyen, mieti sille oma, selkeä kanava. Projektikohtaisia ideoita ei kannata kierrättää ison järjestelmän kautta, ellei se salli ideoiden kohdistamista heti ideoiden kirjausvaiheessa.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.