Personal innovation trainer – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 10/52 – keinot 64-70. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
64 Palkkaa innovaatiovalmentaja – personal innovation trainer
Personal trainerit ovat tulleet kuntoiluun jäädäkseen. Mitkä ovat personal trainerin tärkeimmät hyödyt treenaajalle? 1. Osaaminen harjoitusohjelman suunnittelussa, 2. Sparraaminen ja kannustaminen treenaamisen aikana ja 3. liikkeelle potkiminen silloinkin, kun liikkuminen ei huvita pätkääkään. Innovaatiovalmentajalla on nämä samat ominaisuudet. 1. Innovaatiomenetelmien ja prosessien osaaminen, 2. ideoinnin ja innovoinnin fasilitointi ja sparraaminen ja 3. Ohjaaminen innovoinnin ääreen silloinkin, kun arjen kiireet painavat päälle.
65 Luovuus alkaa ensimmäisestä vartista
Philip Zimbardo viittaa kuuluisiin Milgramin tottelavaisuuskokeisiin sanomalla, että ”kaikki pahuus alkaa 15 voltista (videon 10.50-kohdalla)”. Samalla tavalla hyvyys alkaa ensimmäisestä hyvästä teosta, ja luovuus alkaa ensimmäisestä vartista. Zimbardo kuvaa myös ympäröivän järjestelmän ja johtajuuden merkitystä pahuuden luomisessa. Sama pätee varmasti luovuudessa. Mieti siis, miten organisaatiosi voisi antaa jokaiselle työntekijälle mahdollisuuden käyttää 15 minuuttia luovaan ajatteluun jonkin haasteen ratkaisemiseksi.
66 Pidä huolta henkisestä ja fyysisestä innovaatiokunnostasi
Työkyvyttömyyttä pidetään sairasloman perusteena. Se lienee kuitenkin eri asia kuin innovaatiokyvyttömyys. Ja innovoimattomuuslomaa ei varmaan tunneta monessa paikassa. Silti moni raahustaa zombina töihin ja taas illalla kotiin. Uusia ideoita ei tule, kun kaikki voimat kuluvat työpäivän rutiineihin, pidemmätkin tauot kuluvat kahvikupin kanssa tyhjyyteen tuijottaen. Siis ne hetket, kun olisi aikaa ideoida ja kehittää – mutta kun ei jaksa. Helppoa ratkaisua ei ole, mutta yleisestä hyvinvoinnista ja yleiskunnosta huolehtiminen auttaa tässäkin. Syö hyvin, harrasta liikuntaa, nuku riittävästi – niillä ohjeilla rakennat itsellesi myös hyvän innovaatiokunnon perustan. Jos olet johtaja, mieti miten edistät tätä organisaatiossasi.
67 Pimp your work place
Työpisteet ovat monessa organisaatiossa kliinisen kylmiä. Tehokkuutta tavoitellessa työpisteistä on tehty drive-in periaatteella toimivia kertakäyttöpaikkoja – kamat aamulla sisään ja iltapäivällä pöytä tyhjäksi. Mitä jos heittäisit tällaisen ajattelun romukoppaan. Tuunaa sen sijaan oma työpisteesi sellaiseksi, jossa omat aivosi heräävät löytämään uusia näkökulmia. Luo itsellesi sellainen ympäristö, joka ruokkii luovuutta ja totuttujen asioiden kyseenalaistamista. Katso lyhyt video, miten maailman tunnetuin muotoilutoimisto IDEO on parikymmentä vuotta sitten tuki työntekijöidensä työpisteiden tuunaamista.
68 Vältä hankeähky kehittämisessä
Innovoinnissa on luovuutta puolet ja toteutusta puolet. Jos toteutuksessa on liian paljon asioita, mikään ei etene – hoida siis yksi kehitysprojekti kerrallaan valmiiksi, vaikka tarjolla olisi kuinka paljon hyviä ideoita uusiksi projekteiksi. Kun et käynnistä liian montaa kehityshanketta kerralla, ehdit myös ohjata luovaa työskentelyaikaa tehokkaasti niihin kohteisiin, joissa sitä tarvitaan.
69 Miten vastaat esitettyihin ideoihin? Joo, ja sitten…
Meillä on refleksinomainen ja sisäsyntyinen tarve kritisoida kaikkea uutta. Valitettavasti se on tyypillisin syy siihen, miksi arjen kiireissä esitetyt ideat eivät etene ajatusta pidemmälle. Emme edes heitä ideoita ilmoille, kun tiedämme, millainen kritiikkipatteristo alkaa ampua niitä alas.
Seuraavan kerran kun kuulet alaisesi tai kollegasi pohtivan ääneen jotakin uutta, jatkojalosta kuulemaasi ideaa ennen sen kritisointia. Voi olla, että kollegasi ei vain osannut esittää ideaansa niin, että ymmärtäisit sen. Yritä sanoa ääneen kuulemasi idean pääjuju, niin ymmärrät sen, ja parannat ideaa samalla. Aloita sanoilla ”Joo, ja sitten…”
70 Käynnistä projekti avoimella ideoinnilla – siirry tiukkaan toteutukseen myöhemmin
Innovointiin kuulu avoin ideointi ja tehokas toteutus – samoin kuin projekteihin. Projekteissa avoin ideointi jää usein hyvin lyhyeksi vaiheeksi ennen tavoitteiden asettamista. Kun tavoitteet on lyöty lukkoon, siirrytään usein mahdollisimman tehokkaaseen toteutukseen. Mieti seuraavassa projektissasi, voisitko jatkaa avoimen ideoinnin moodissa pidempään. Älä lyö asioita lopullisesti lukkoon ennen kuin on pakko – näin saat hyödynnettyä erilaisia ideoita paremmin. Älä lyö tavoitteita lukkoon liian aikaisin. Älä valitse toteutettavia ratkaisuja liian aikaisin. Älä lyö toteutusmallia lukkoon liian aikaisin. Näin kehität organisaatiosi innovaatiokulttuuria parantamalla ihmisten kykyä hyödyntää joustavuutta ja epävarmuutta parempien ratkaisujen kehittämiseksi.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.