– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 21/52 – keinot 141-147. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
141 Panosta esimiesten innovaatiotaitoihin!
Esimies toimii oman ryhmänsä innovatiivisuuden katalysaattorina tai latistajana riippuen siitä, millainen asenne ja taidot hänellä innovatiivisuuden edistämiseen on. Yleensä organisaatiot panostavat valmennuksissaan esimiesten tehokkuustaitoja, jotka saavat organisaation rutiinit pyörimään tuloksekkaasti ja nopeasti. Mitkä organisaatiot ovat tulevaisuuden voittajia? Minä uskon, että sellaiset organisaatiot, jotka osaavat ja uskaltavat luoda tehokkuustaidoille vastinparin innovaatiotaidoista, jotka auttavat organisaatiota uudistumaan ja erottumaan kilpailijoista. Näitä taitoja esimiesten pitää osata käyttää harkiten, siten että organisaatio on sekä tehokas että innovatiivinen.
142 Kappaa innovaatiokulttuurin kehittäjä maailman innovatiivisimmilta yrityksiltä
Sujuisiko innovaatiokulttuurin kehittäminen paremmin, jos on päässyt elämään, kokemaan ja kehittämään käytäntöjä huippuinnovatiivisessa organisaatiossa? Jos vastaus on kyllä, niin mieti miten kaappaisit tällaisen avainhenkilön maailman innovatiivisimmista organisaatioista. Katso oheinen Forbesin lista maailman innovatiivisimmista yrityksistä ja lähde liikkeelle vaikkapa SalesForcesta (#1) tai Teslasta (#2).
143 Tue työryhmän vuorovaikutusta tehokkaalla fasilitoinnilla
Yhdessä tekeminen on innovatiivisuuden yksi keskeinen kulmakivi. Se vaatii myös tukea. Käytä tehokkaita fasilitointimenetelmiä ja ammattitaitoisia fasilitaattoreita innovatiivisen vuorovaikutuksen tukemiseen ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseen.
144 Kokeile Googlen 10X tapaa!
Jos haluat ravistella organisaatiotasi hieman rajummin, ota käyttöösi Googlen 10X toiminta-ajatus. Jos toiminnassa tavoitellaan aina muutaman prosentin tehostamista, ollaan loputtoman inkrementaalisen ajattelun kierteessä. Jos tavoittelet jotakin todellista radikaalia uudistusta, laita tavoitteet riittävän kovalle tasolle ja kokeile laajentaa lähtöideasi vaikutuksia kymmenkertaiseksi. Sama vaikutus ajattelumallien haastamiseen syntyy, jos yrität tehdä asian 10 kertaa nopeammin tai kymmenysosalla nykyisistä kustannuksista. Radikaalit haasteet ruokkivat innovaatiokulttuuria. Lue lisää Googlen käytännöistä täältä.
145 Luo ketteristä kokeiluista vaihtoehtoinen kehitysmalli organisaatioosi
Kaikkea ei kannata kehittää perinteisellä tuotekehitysprojektin toteutusmallilla. Kaikkea ei kannata myöskään kehittää kokeilemalla. Tarvitaan vaihtoehtoiset toimintamallit erilaisille kehityshankkeille. Kehitä siis perinteisen innovaatioprosessin ja projektin toteutusmallin rinnalle ketterämpi kokeilevan kehittämisen malli. Arvioi uuden kehitysaihion luonne alkuvaiheessa ja valitse toteutukseen tarkoituksenmukaisin toimintamalli. Hyödynnä vaikka VUCA-mallia arvioinnissa – myös siitä kuulet lisää seminaareissamme.
146 Ja tämän vuoden innovatiivisin johtaja on…
Muutos lähtee johdosta – niin myös innovaatiokulttuurin vahvistaminen. Mitä jos ottaisitte tavaksi valita ”vuoden innovatiivisin johtaja” esimerkiksi muulle johdolle. Antakaa henkilöstölle mahdollisuus tehdä valinta ja luottakaa organisaation viisauteen. Pitäkää myös huolta siitä, että valitun johtajan toimintatavat ja käytännöt tulevat koko organisaation tietoisuuteen.
147 Potki byrokraattisin esimies pihalle!
Esimiehet ovat innovaatiokulttuurin kehittämisen kannalta kriittinen ryhmä. He luovat omalla toiminnallaan ”mikrokulttuurin” omaan ryhmäänsä – tämä voi olla ryhmän innovatiivisuutta kannustava tai tappava. Järjestä organisaatiossasi äänestys ja kysy heiltä kuka esimies heidän mielestään on pahin jarru uudistumiselle. Toimi tuloksen mukaisesti ja potki ”jarrumies” pihalle. Jos tämä kuulostaa liian radikaalilta, voit myös miettiä tämän esimiehen lähettämistä aivopestäväksi jollekin kurssille.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.