insights
Tiimiläisten itsensä johtamisen etäjohtaminen
Paras johtaja – minäkö?
Etätöissä jokainen joutuu enemmän vastuuseen itsestään, kun työkavereiden, esimiehen ja työpaikan tuoma tuki, turva ja tsemppi eivät ole automaattisesti tarjolla. Osalle tämä tarjoaa mahtavan tilan kehittää itseään ja hioa työpäiviä optimiin, osalle yksinäinen puurtaminen käy päivä päivältä puuduttavammaksi ja työteliäämmäksi.
Jokainen meistä kokee etätyöskentelyyn eri tavoin ja eri asiat tuntuvat mukavilta ja haastavilta eri hetkinä. Itsensä johtamisessa on kyse itsensä tuntemisesta ja sen kautta ajattelun sekä tavoitteellisesta toiminnan ohjaamista. Näin olleen voidaan luotsata itseä oikeaan suuntaan erilaisten tehtävien ja tunnelmien tullessa vastaan. Mitä asioita etätyöskentelyssä tulisi huomioida ollakseen itsellensä paras johtaja?
Niin työpäivän optimoijalle kuin läpi laahustavalle työnteko tarjoaa omat onnistumisen paikat ja haasteet. Taitavana johtajana voit väistää ylisuorittamisen ja uupumuksen karikot, tsempata ja haastaa itseäsi aikaansaavempaan työskentelyyn tai kiinnittää huomiota siihen tapaan, millä itsellesi omana johtajanasi itsellesi sisäisesti puhut. Askel kerrallaan voit tulla omaksi parhaaksi johtajaksesi.
Miten voin johtaa itseäni tiimiläisenä?
- Huomioida itseäsi kokonaisuutena: työ on vain yksi, mutta usein hyvin tärkeä ja aikaa vaativa elämän osa-alue. Optimaalista olisi, jos työ ja palautuminen ovat tasapainossa.
- Tarkistaa, onko tiimin ydintehtävä ja oma roolisi vastuineen sinulle selkeä.
- Luoda rutiinin, jossa työpäivä alkaa ja loppuu jollain tavalla.
- Luoda itsellesi mahdollisimman mieluisan työskentely-ympäristön.
- Suunnitella työpäivän tai –viikon ennakkoon ja priorisoida uusia tehtäviä verrattuna jonossa oleviin tehtäviin. Suunnittelussa voi ottaa huomioon työtehtävien lisäksi omien energiatasojen luonnollisen vaihtelun, tauotuksen ja muun elämän ihmisineen sekä harrastuksineen.
- Pitää kirjaa tehdyistä tehtävistä, jotta näet, mihin työaikasi on kulunut ja mitä olet saavuttanut.
- Pilkkoa isot tehtävät ja tavoitteet pienempiin osiin
- Muistaa järjestää ja pitää tauot.
- Vaatia ja haastaa sekä palkita itseä itselle sopivalla tavalla.
- Rakentavat ajatusmallit vievät pidemmälle kuin esimerkiksi itsekseen jupiseminen tai itsensä sättiminen. Huomioi omaa sisäistä puhettasi, se vaikuttaa mielialaasi!
- Moni asia on viitsimisestä kiinni. Valintoja tehdessä, voi pitää hyvän lopputuleman mielessä: jos nousen nyt sängystä, saan työpäivän valmiiksi aikaisemmin ja enemmän vapaa-aikaa illalla.
Minkälaisia asioita voin tehdä tiimin esimiehenä?
- Keskustella yhdessä tiimin ja yksilöiden tehtävien tavoitetasoista ja suoriutumisesta. Näin tiimiläiset pystyvät ohjaamaan toimintaansa tarkemmin ja vältetään tarpeeton ali- tai ylisuoriutuminen.
- Kysyä, miten tiimiläisesi voivat ja tarvitsisivatko he apua jossakin asiassa? Jokaisen sen hetkinen draivi ja haasteet tulevat kuulluiksi ja tätä kautta niihin voidaan reagoida sopivalla tavalla.
- Tarjota apua, tukea ja ratkaisuja eri tarpeisiin: järjestää sosiaalisuutta kaipaaville tapaamisia tai muodostaa sparripareja, kerrata uuden ohjelman käyttö vielä kerran ja toisenkin, rauhassa ja käyttäjälähtöisesti, antaa työrauha niille, ketkä porskuttavat mainiosti itsenäisesti työskennellen.
- Näyttää esimerkkiä: lähettää sähköpostit ja olla järjestelmissä kirjautuneena virka-aikaan, uskaltaa sanoa ”en tiedä, selvitetään ja opetellaan yhdessä” ja kertoa haasteista, huomioida myönteisesti kaikkia tasapuolisesti sekä tuoda esille taukojen ja palautumisen tärkeydestä.
Miksi minä olen paras johtajani? Koska harva tuntee juuri sinua paremmin, kuin sinä itset. Todennäköisesti osaat vedellä parhaiten oikeista naruista ohjataksesi itseäsi tehokkaampaan, mukavampaan tai luovempaan työpäivään kuin kukaan muu. Tälle täytyy antaa aika ja tila: Itsereflektointi, oppien jakaminen kollegojen kanssa ja yhteinen oppiminen sekä pieni viitseliäisyys voivat aloittaa hyvää lisäävän kierteen.