Riitojen taustalla on usein jokin pelko. Pelko hylkäämisestä, pelko siitä mitä muut ajattelevat, pelko jonkun asian, aseman tai arvostuksen menettämisestä, pelko häpeästä tai pelko siitä, ettei tule kuulluksi ja nähdyksi. Pelon voimalla osapuolet kaivavat itsensä syviin poteroihin, jolloin riitatilanteiden käsittely jumiutuu.
Olen ohjannut useita ryhmiä ja sovitellut niin sidosryhmien välisiä kuin organisaatioiden sisäisiä näkemyseroja ja riitoja. Molemmissa toistuvat samat ilmiöt. Esimerkiksi tilaisuuteen tullessaan osallistujilla voi olla erittäin vahvat ja lukkoon lyödyt mielipiteet sekä ajatukset käsiteltävästä aiheesta.
Alkutilanteessa myös usein osallistujien pelot ovat aistittavissa heidän kehonkielestään; kädet ovat puuskassa, ollaan melko hiljaisia ja odotetaan. Toisilla taas jalka heiluu hermostuneesti tai puhe nousee kovaääniseksi. Keho on jännittynyt ja odottava. Usein pelkoja ei kyetä tai voida ilmaista, mutta ne kanavoituvat herkästi käsiteltävän aiheen kautta, josta puhutaan vahvallakin äänensävyllä ja osittain asian vierestä.
Näe minut, kuule minua
Oleellisinta hankalien asioiden käsittelyssä on, että kaikki osallistujat tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi heti alussa. Vaikeissa tilanteissa varmistan kuulluksi tulemisen kahdenkeskisillä etukäteishaastatteluilla. Ryhmätilaisuudessa jo nimikierros tekee osallistujat toisilleen näkyviksi. Jos ihmiset saavat myös heti kertoa odotuksistaan tai peloistaan, eli siitä mikä usein päällimmäisenä painaa mieltä, ja heitä kuullaan ja arvostetaan, heidän olonsa helpottuu ja kehon asento rentoutuu.
Ohjauksella helpotan osallistujien jännitystä ja lisään turvallisuuden tunnetta. Ryhmätilanteessa käydään usein parikeskusteluja ensin, jonka jälkeen yhdessä suuremmalle joukolle puhuminen on jo helpompaa. Toisinaan esim. yhteiskunnallisissa asioissa (tai sitten vain toisiinsa tutustumisessa) voi olla hyödyllistä kuulla ihmisiä myös maantieteellisesti eri paikoista. Lattialle hahmotetulla kartalla seisten osallistujat voivat kertoa naapurille itselleen tärkeistä paikoista ja kuvailla omia tavoitteitaan esimerkiksi kuvakorttien avulla. Niihin tukeutuminen auttaa lisäämään spontaaniutta.
Solmut aukeavat
Alkuvirittämisen jälkeisessä toiminnassa tutkitaan asioita, ilmiöitä ja ristiriitoja ja tehdä niistä näkyviä, ei siis välttämättä edes ratkaista ongelmia. Tämä toteutetaan tarpeen mukaan pienryhmissä tai suuremmalla joukolla. Luotetaan siihen, että kun tehdään turvallisesti näkyväksi ihmisten mielessä olevia suhteita ja asioita, prosessin aikana on mahdollista syntyä uudenlaisia suhteita toisiin ihmisiin ja asioihin.
Huolet on syytä nostaa avoimesti esiin ja pohtia, miten eri intressien yhteensovittamista voidaan parantaa. Usein voi jopa käydä ilmi, että kaikki näkemyserot eivät sittenkään ole niin syviä kuin luultiin. Pelkästään lisätieto ja pelkojen hälveneminen voivat jo helpottaa tilannetta.
Oleellista käsittelyssä on, että kaikki asian osapuolet ovat ansainneet yhtä suuren arvostuksen. Ohjausmenetelmillä varmistetaan, että myös hiljaisemmat ihmiset pääsevät osallistumaan tasapuolisesti. Ohjaajan vastuulla on, että kaikkien puheenvuoroja arvostetaan ja niiden äärelle pysähdytään.
Omien pelkojen kautta rohkeutta ja ymmärrystä
Omien pahimpien pelkojen, kuten läheisen menettämisen, todeksi muuttuminen on jättänyt jäljen sisimpään. Niistä selviytyminen on opettanut kuitenkin rohkeaksi ja ne kokemukset ovat muuttuneet taustaksi, jota vasten muut värit näkyvät kirkkaampana. Niiden kautta on syntynyt uudenlaisia merkityksiä ja näkemyksiä, jotka tuovat ymmärrystä.
Suurten pelkojen jälkeen aika moni asia tuntuu pienemmältä. Silti rohkeutta täytyy jatkuvasti harjoitella ja omaa mieltä vakuutella. Rohkeutta on varmistaa, mutta uskaltaa. Se on harjoittelua pienin askelin. Matkalla pitää pysähtyä kuulemaan neuvoja ja ottaa vastaan rohkaisuja.
Omat pelot ja rohkeus pelkojen edessä on auttanut näkemään ja tuntemaan myös muiden epäluuloja sekä auttamaan heitä niiden yli. On helpompi olla silmät ja sydän avoinna muita kuunnellen ja kuullen. Ristiriitojen sovittelussa halu nähdä asiat kauempaa ja ymmärtää sanojen taakse sekä pyrkimys pysähtymiseen ja läsnäoloon ovat olleet hyödyksi. Kun saan osallistujat asettumaan toistensa rooleihin, edes mielessään, syntyy mahdollisuus yhteisymmärrykselle.
Autan mielelläni vuorovaikutustaitojen harjoittelussa sekä ristiriitatilanteiden ratkaisemisessa. Ota yhteyttä, niin pohditaan yhdessä, miten asian kanssa kannattaa lähteä liikkeelle!
Pia Rotko
040 8681 577