Prototyyppien avulla konkretisoidaan, kehitetään ja jaetaan ideoita kokeilevassa kehittämisessä. Tässä kuusi hyötyä kehittäjille ja kehitysryhmille.
Olet varmaan törmännyt samaan ongelmaan kuin minäkin. Ajatus tai idea, joka tuntui omassa mielessä erinomaiselta, muuttuikin harvinaisen huonoksi, kun sanoin sen ääneen tai kirjoitin paperille. Tarvitaan taas paljon työtä ennen, kuin idea on taas hyvä, puhumattakaan erinomaisesta. Prototyyppien tekeminen auttaa tässä työssä jokaista kehittäjää ainakin kuudella tavalla.
- Prototyypin tekeminen pakottaa ja auttaa sanomaan ideoita ääneen, kirjoittamaan niitä muistiin ja kehittämään niitä. Prototyypin tekeminen pakottaa konkretisoimaan omia ideoita, vaikka ne olisivat kuinka abstrakteja.
- Prototyypin tekeminen on hyvin erilaista kuin oman pään sisällä tapahtuva ajattelu ja ideointi. Siirtyminen puhtaasta ajatustyöstä käsillä tekemiseen avaa kehitettävään asiaan kokonaan uuden näkökulman ja käynnistää hyvin erilaiset ajattelun prosessit. Prototypointi avaa uusia näkökulmia – ja usealla eri tavalla tehtävä prototypointi avaa niitä vielä enemmän.
- Prototyypin tekeminen auttaa ymmärtämään omia ideoita ja ajatuksia. Usein omassa päässä olevat ideat tuntuvat hyviltä, mutta on vaikea sanoa miksi tai miten. Samalla, kun jäsentää omia ajatuksia fyysisiksi prototyypeiksi, ymmärtää niitä itsekin paremmin. Ymmärtämällä omia ideoitaan paremmin, pystyy tuottamaan niitä vielä lisää.Kokeileva kehittäminen niin kuin kaikki kehittäminen, on usein tuotteliainta ryhmässä. Etenkin sellaiset ryhmät, joissa on mahdollisimman erilaisia jäseniä, pystyvät tuottamaan omalaatuisia ideoita – erilaiset osaamiset ja näkökulmat ruokkivat toisiaan tuottamaan uusia ideoita. Ihmisten erilaisuus luo kuitenkin merkittävän haasteen. Hyvin sekalaisessa ryhmässä viestintä ja ideoista keskustelu voi olla vaikeampaa kuin hyvin homogeenisessä ryhmässä. Prototyypit auttavat heterogeenisiä ryhmiä kehittämään ja ideoimaan tehokkaasti yhdessä.
- Prototyypin tekeminen kohdistaa kaikkien huomion kehitettävään asiaan. Niin kauan, kun prototyyppi on kesken, se vetää ryhmän jäsenten huomiota puoleensa. Työpajoissa prototyyppien tekeminen saa aikaan hyvin intensiivisen, mutta silti rennon tekemisen meiningin – prototypointi vie ryhmän helposti flow-tilaan, vaikka takana olisi jo useampi tunti ideointia ja konseptointia. Prototypointi tekee vaativasta kehittämisestä innostavaa ja hauskaa.
- Prototyypin tekeminen auttaa jakamaan ajatuksia ja keskustelemaan niistä. Aivan kuten yksittäisen kehittäjän kohdalla, myös ryhmissä prototyypin tekeminen pakottaa ja auttaa konkretisoimaan ideoita ja ajatuksia. Ryhmissä prototyyppi auttaa erityisesti puhumaan sellaisista asioista, jotka muuten jäisivät pimentoon. Prototyyppi tuo näkyville kehitettävän tuotteen tai palvelun piilevät ominaisuudet, jotka eivät tavanomaisessa suunnittelussa tule esille. Yksi prototyyppi kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa ja sen avulla saat palautetta asioista, joita et muuten osaisi edes kysyä.
- Prototyyppien tuomat uudet näkökulmat ruokkivat ryhmän luovuutta ja auttavat tuottamaan paljon uusia ideoita. Prototyyppi myös antaa vanhoillekin ideoille uusia merkityksiä ja auttaa ymmärtämään eri ideoiden arvon. Aiemmin vähäpätöinen sivuidea saattaa nousta prototyyppiä tehtäessä tärkeäksi, ja toisaalta aiempi mahtiaatos alkaakin tuntua triviaalilta sivuseikalta.
Prototyyppien hyötyjä ei kannata odottaa kehittämisprosessin loppupuolelle, vaan niihin kannattaa tarttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ensimmäiset prototyypit voi tehdä jo alustavista ideoista ja hyödyntää prototypointia kehittämisen menetelmänä, ei vain ideoiden testaamisen menetelmänä. Prototypoinnin työkaluja on monia – voit hyödyntää pahvimalleja, askartelua, videoita, legoja – konsteja on monia, eivätkä ne ole vaikeita tai kalliita.
Kokeilevaa kehittämistä organisaatioosi!
Paraskaan suunnitelma ei ratkaise epävarmuuksia ja vie kehittämisprosessia eteenpäin yhtä tehokkaasti kuin huolellisesti suunniteltu kokeilu. Kysy kokeilevan kehittämisen prosesseista, käytännön työkaluista ja valmennuksista!