…ja vastuuta – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 18/52 – keinot 120-126. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
120 Rohkaise työntekijöitä ottamaan vapauksia ja vastuuta
Miten rakennat henkilöstölle sisäistä motivaatiota? Rohkaise työntekijöitä ottamaan vapauksia ja vastuuta. Haastattelimme pari vuotta sitten erään asiantuntijaorganisaation esimiehiä ja henkilöstöä. Työntekijät kehuivat esimiehiään vapauksien antamisesta työn tekemiseen ja kehittämiseen. Esimiehet kehuivat työntekijöitä vastuun kantamisesta ja autonomian ottamisesta. Näistä haastatteluista kävi hyvin ilmi se, että vapautta ja autonomiaa ei voi antaa, se pitää ottaa. Jos olet esimies, mieti, miten tuet alaisiasi vapauksien ottamisessa. Kun työntekijät sitten vapauksia ottavat, anna ne heille. Jos olet työntekijä, älä odota vapauksia – ota ne. Pyydä tarvittaessa anteeksi, älä pyydä lupaa vähän erilaisten ratkaisujen esittämiseen tai kokeilemiseen.
121 Viisi asiakashaastattelua varhaisessa vaiheessa tuo enemmän tietoa kuin viisi kuukautta tiimipalavereissa!
Keskeneräisten palveluiden ja tuotteiden esittäminen asiakkaalle voi arveluttavalta. Vielä arveluttavampaa on kuluttaa kuukausitolkulla aikaa palvelun kehittämiseen turhaan. Mieti menossa olevaa kehitysprojektiasi. Voitko nyt kirjata muistiin 5-10 kysymystä, jotka haluaisit kysyä tulevilta asiakkailtasi? Voitko nyt tehdä prototyypin kehitettävästä palvelusta paperille? Jos voit, niin voit myös näyttää prototyypin viidelle asiakkaalle, ja kysyä heiltä ne kirjaamasi kysymykset. Saat näin arvokasta tietoa kehittämiseen paljon ennen, kuin sitoudut kuukausia kestävään projektiin.
122 Opettele tuntemaan projektitiimisi jäsenet hyvin – synnytä luottamus luovalle työlle
Yhdessä tekemisen lisäksi avoin ilmapiiri ja luottamus ovat luovan työskentelyn ja innovoinnin edellytyksiä. Ponnistele määrätietoisesti luodaksesi nämä edellytykset projektitiimiisi. Opettele tuntemaan jokainen tiimisi jäsen henkilökohtaisesti, ja auta tiimin jäseniä tutustumaan toisiinsa. Käytä vaikka jokaisessa projektipalaverissa aikaa avoimen ja luottamuksellisen ilmapiirin luomiseksi. Hyvä keino tähän on nostaa projektin tavoitteet ja haasteet avoimeen keskusteluun projektitiimissä heti projektin alussa – niitä ei kannata pitää piilossa ohjausryhmän pöytäkirjoissa.
123 Kehitä kokeilukultturia organisaatiossasi
Kokeilukulttuurista puhutaan paljon – erityisesti julkisella sektorilla. Muista ainakin kolme näkökulmaa, kun ryhdyt edistämään kokeilukulttuuria organisaatiossasi. 1. Ajattelumallit, rohkeus kokeilla ja halu oppia kokeiluista. 2. Rakenteet ja prosessit, nopeiden kokeilujen kautta etenevä kehitysprosessi vaatii sopivat puitteet. 3. Työkalut, ketterä kehittäminen onnistuu asianmukaisilla työkaluilla ja menetelmillä.
124 Poista nimetyt parkkipaikat
Näin poistat myös johtamisen eritysaseman symbolin. Tasa-arvoisemmassa työpaikassa myös ideat lentelevät tasaisemmin ja useammin. Työntekijät, esimiehet, kehittäjät ja johtajat uskaltavat esittää ideoita toisilleen, eikä ideoihin väistämättä kohdistuva kritiikkikään saa liikaa pontta parkkipaikalla siunatun johtajan asemasta.
125 Käynnistä projekti edellisten projektien arvioinnilla
Projekteista oppiminen on menestystekijä projektimaisesti toimivissa organisaatioissa. Se on yksinkertainen, mutta vaikea asia. Erilaiset tietokannat projektien oppien ja arvioiden säilömiseksi jäävät usein käyttämättä. Projektien arviointiraportit jäävät helposti lukematta. Ja vaikka ne raportit lukisikin, unohtuvat niihin koostetut opit nopeasti, jos niitä ei käytetä nopeasti. Koko oppimisen logiikka toimii usein push-mallilla – työnnetään oppeja toteutetuista projekteista uusiin projekteihin. Ja se puolestaan on sellaista käärmeen tunkemista pyssyyn. Käännä tämä logiikka. Aloita uuden, haastavan projektin käynnistysvaihe samankaltaisten projektien arvioinnilla. Pyydä projektipäälliköitä ja tiimiläisiä kertomaan aiempien projektien haasteista ja onnistumisista. Ideoikaa kokemusten perusteella uuden projektin toimintamalli. Näin toimisi projektien oppien levittäminen pull-logiikalla.
126 Sisällytä ideointi ja innovointi projektisi johtamismalliin
Suuremmissa projekteissa luodaan usein johtamismalli pelkän toteutusmallin lisäksi. Saatetaan kuvata myös projektin strategia. Näiden kuvaaminen avaa mahdollisuuden ottaa mukaan perinteisestä projektijohtamisesta puuttuvia elementtejä. Tartu mahdollisuuteen ja ota mukaan innovaatiojohtamisen, ideoinnin ja innovoinnin työkaluja ja toimintatapoja. Kokeile vaikka keskitetyn suunnittelun sijaan osallistavaa suunnittelua ja varmojen tavoitteiden sijaan innovatiivisia ratkaisuja vaativia tavoitteita.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.