– Käynnistä Innovaatioryhmän toiminta! – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 30/52 – keinot 203-209. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
203 Soihdunkantajat kehiin, käynnistä Innovaatioryhmän toiminta!
Innovaatioryhmä on organisaatioon hajautettu johdon ”oikea käsi”, joka huolehtii organisaation innovaatiopotentiaalin valjastamisesta hyötykäyttöön ja systemaattisesta innovaatiokulttuurin kehittämisestä. Sen jäsenet ovat asiasta innostuneita ”soihdunkantajia”, joille on annettu mahdollisuus omassa roolissaan tukea oman yksikkönsä/funktionsa innovatiivisuuden kehittämistä. Ryhmällä on selkeä visio, systemaattinen toimintasuunnitelma ja osaamista viedä organisaation innovaatiokulttuuri uudelle tasolle. Olemme auttaneet useita organisaatioita Innovaatioryhmien perustamisessa, toimintasuunnitelman laatimisessa ja tarvittavien taitojen valmentamisessa. Lue lisää Innovaatioryhmän toiminnan synnyttämistä hyödyistä täältä.
204 Kokeile Kuva-assosiaatioita
Radikaalit ideat synnyttävät uutta tekemisen kulttuuria. Ajattelumme on kuitenkin monesti urautunutta ja todella uusien ideoiden löytäminen voi olla haastavaa. Kuva-assosiaatiot on työkalu, joka antaa systemaattisen lähestymistavan löytää uusia ideoita totuttujen ajattelualueiden ulkopuolelta. Menetelmän avulla osallistujat käyvät kurkistamassa kymmenien kuvien maailmaan, hakevat uusia näkökulmia assosiaatioiden kautta ja sitä kautta lisäävät uusien ideoiden löytymisen todennäköisyyttä. Ota siis Kuva-assosiaatiot systemaattisen käyttöön ja ruoki organisaatiosi innovatiivisuutta.
205 Opettele käsittelemään konflikteja
Innovatiiviset ratkaisut syntyvät erilaista osaamista ja erilaisia ihmisiä törmäyttämällä. Olemme aiemmissa blogeissa käsitelleet ihmisten erilaisuutta ja sen hyödyntämistä kehitystiimejä kasattaessa (kts. esim. Vinkki 46 täältä). On kuitenkin muistettava, että mitä erialisempia ihmisiä kasataan yhteen, sitä varmemmin syntyy konflikteja, pieniä tai isoja. Jos siis panostat ihmisten erilaisuuden hyödyntämiseen, sinun on myös syytä miettiä, millä malleilla käsittelet syntyneet konfliktit, nopeasti ja tehokkaasti. Katso vinkkejä konfliktien käsittelyyn täältä.
206 Laita ideaviesti pyörimään
Monet organisaatiot järjestävät erilaisia ideakilpailuja innovatiivisten ratkaisujen löytämiseen ja innovaatiokulttuurin edistämiseen. Kokeile tätä paljon käytettyä keinoa mutta tee se täysin eri tavalla. Pyydä kilpailijoiksi esim. neljän hengen poikkiorganisatorisia tiimejä. Tiimin jäsenet organisoituvat sitten, että kullakin tiimin jäsenellä on viikko aikaa ideoida ja kehittää ideoita eteenpäin. Seuraavalla viikolla toinen tiimin jäsen jatkaa viestiä ideoimalla lisää ideoita ja jalostamalla kollegan synnyttämiä ideoita. Tiimin muut kaksi jäsentä saavat oman viikkonsa. Voittajatiimi on se, joka on keksinyt parhaan pisimmälle viedyn idean.
207 Hyödynnä ideoiden Valintapyramidia
Ideointi on monesti hauskaa puuhaa, osallistujat osaavat ottaa sen rennolla otteella. Ideoiden arvioinnista on sen sijaan monesti hauskuus kaukana. Ideoiden Valintapyramidi on osallistava, erilainen mutta silti systemaattinen tapa tehdä ideoiden arviointia työryhmänä ja antaa uutta sykettä innovaatiokulttuurille. Se onnistuu toistamalla nämä seuraavat askeleet. Ensimmäiseksi, laita idea kuvaukset pyramidin pohjalle ”ideasammioon”. Toiseksi, valitse tärkein valintakriteeri (esim. tuottaa asiakkaalle lisäarvoa) ja anna työparien käydä poimimasta sammioista kaikki sellaiset ideat pyramidin toiselle tasolle, jotka täyttävät tämän kriteeriin. Kolmanneksi, siirry seuraavaksi tärkeimpään kriteeriin (esim. on kannattavaa liiketoimintaa organisaatiolle) ja anna työparien poimia pyramidin kakkostasolta (eli ne ideat jotka täyttivät ensimmäisen kriteerin) kaikki ne ideat, jotka ovat tämän toiseksi tärkeimmän kriteerin mukaisia. Neljänneksi, etene tällä tavalla eri kriteerejä käyttäen pyramidin huipulle ja katso mitkä ideat jäivät jäljelle.
208 Kokeile morfologiaa
Ideointihaasteet ja ongelmat ovat joskus hyvin monitahoisia ja kompleksisia. Aivojemme kapasiteetti käsitellä monia muuttujia, muuttujiin liittyviä eri vaihtoehtoja ja vaihtoehtojen välisiä yhteyksiä on hyvin rajallinen. Morfologia-matriisi (analyysi) on sveitsiläisen fyysikon Fritz Zwickyn kehittämä ideointimenetelmä, joka pyrkii jakamaan tutkittavan asian mielekkäisiin osiin, löytämään ensin kullekin osalle kaikki mahdolliset vaihtoehdot ja löytämään sitten uusia ideoita erilaisia vaihtoehtoja yhdistämällä. Kokeile saisiko organisaatiosi innovaatiokulttuuri uutta potkua Morfologia-matriisista.
209 Vaadi mahdottomia
Minulla oli kerran tilaisuus keskustella erään Suomen top-5 patenttikuninkaisiin kuuluvan henkilön kanssa. Halusin tietää, mikä motivoi huippuinnovaattoria työskentelemään teollisuusyrityksessä. Monien erilaisten käytännön vinkkien lisäksi minulle jäi mieleen tarina tavoitteen asettamisesta ja mahdottomien asioiden vaatimisesta: ”Normaalissa organisaatiossa tavoitteet asetetaan innovoinnissa aika vaatimattomalle tasolle. Tuotekehittäjät ovat fiksuja, pienellä innovoinnilla ja viilaamisella he kyllä keksivät keinot, miten tavoitteisiin päästään, tai ainakin lähelle niitä. Innovatiivisessa organisaatiossa vaaditaan mahdottomia aina silloin tällöin. Tavoite on niin kova, että kehittäjät ymmärtävät nykyisen ratkaisun lähtökohdan mahdottomuuden tavoitteen saavuttamisen kannalta. Tällöin he ovat valmiita kyseenalaistamaan kaiken ja innovoimaan radikaalisti uudenlaisia ratkaisuja.”
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.