Johtajina kohtaamme arjessa loputtomasti tilanteita, jotka vaativat nopeaa reagoimista ja päätösten tekemistä. Johtajan ei tarvitse pyrkiä itse ratkaisemaan kaikkia tilanteita, vaan hän voi jakaa päätösvastuusta organisaationsa muille jäsenille. Päätöksentekoa helpottaakseen johtajan rooli on ohjata päämäärätietoista dialogia ja kirkastaa tavoitteet.
Moni johtaja asettuu tai joutuu tahtomattaan pomon rooliin eli päätösten tekijäksi. Tässä roolissa on hyväksyttävä se, että päätösten tekemiselle ei ole aina ihanteellisia olosuhteita: linjauksia on hyväksyttävä vajanaisen tiedon varassa, esitetyistä vaihtoehdoista on pystyttävä valitsemaan paras sekä ristiriitatilanteisiin on löydettävä ratkaisut.
Laadukkaiden päätösten tekeminen hankaloituu jo senkin takia, että päätöksentekotilanteita on niin paljon. Vaikka johtajalla olisi viisautta perehtyä kunnolla käsillä olevaan asiaan, päätösten taustoittamiselle ja harkinnalle ei usein jää riittävästi aikaa. Aidon dialogin käyminen tällaisessa ilmapiirissä saattaa olla vaikeaa, mikä voi johtaa tuloshakuisen ja tunnollisen johtajan uupumiseen.
Hyvä johtaja auttaa oppimaan, oivaltamaan ja vaikuttamaan vastuullisesti.
Parasta johtajuutta on auttaa ihmisiä oppimaan uusia tapoja ajatella ja toimia käytännössä. Tämä tarjoaa myös mahdollisuuden johtajalle jakaa vastuuta päätöksenteosta. Tällöin johtajan rooli muuttuu dialogia ohjaavaksi: hän ei anna suoria vastauksia, vaan esittää avoimia kysymyksiä ja haastaa ajattelemaan ja toimimaan itsenäisesti. Johtajilla on tavoitteiden suhteen siis ainakin kolme vaihtoehtoa toimia:
- Tehdä kertaluontoinen päätös itse.
- Kertoa tai näyttää, miten tiimin jäsenten jatkossa tulee toimia.
- Kysymällä auttaa ihmisiä löytämään itse paras toimintatapa.
Selkeät tavoitteet mahdollistavat vastuullisen vaikuttamisen organisaatiossa
Päämäärät ovat johtajalle ja muillekin henkilöille organisaatiossa motivaation lähde, joskin niiden määrittelyyn liittyy eettinen pohdinta. Mitä kirkkaampana päämäärät ovat mielessä, sen helpompaa on toimia linjakkaalla tavalla usein kaoottisessa ja kompleksisessa toimintaympäristössä. Selkeästi asetetut tavoitteet kertovat myös edistymisestä päämäärien suhteen. Lisäksi ne helpottavat päätösten tekemistä ja toimintaa niiden saavuttamiseksi.
Prosessoiva johtamisote auttaa ratkaisujen oivaltamisessa
Usein esimiehet kysyvät saadakseen itse tietoa tilanteesta, jotta voivat tehdä viisaan päätöksen. Kysymyksillä johtamisen haaste on ohjata dialogia päämäärätietoisesti kohti johtopäätöksiä, jossa alainen sitoutuu omaehtoiseen toteutukseen tai toimintatapaan sekä reunaehtoihin mm. aikataulun ja resurssien käytön suhteen.
Me Innotiimissä kutsumme tätä prosessoivaksi johtamiseksi. Oppiminen ja oivaltaminen alkaa taitavalla ongelman määrittelyllä tai haasteen asettamisella – ei ongelmaa, ei ratkaisua. Prosessoiva johtaminen vaatii ymmärtämiseen tähtäävää tai luovaa dialogia. Erityisesti strateginen dialogi on johtajille haaste mutta välttämätön edellytys strategiselle oppimiselle. Strategisen dialogin avulla saamme selville, mitkä ovat ne ongelmat, joiden ratkaisuun kannattaa käyttää aikaa ja resursseja.
Hanki hyvät palautteen antamisen taidot
Korjaava palaute huonosti toteutettuna voi johtaa negatiiviseen kierteeseen ja olla syyllistävää ja lamaannuttavaa sekä pahimmillaan johtaa uupumukseen. Me Innotiimissä olemme kehittäneet menetelmän rakentavan korjaavan palautteen sekä myönteisen vahvistavan palautteen antamiseen, jonka päämääränä on muun muassa parempi työturvallisuus. Tulokset ovat olleet todella erinomaisia. Rakentavasti annettu korjaava palaute ja myönteinen vahvistava palaute nostaa ihmisen itsetuntoa ja aktivoi toimimaan meille tärkeiden päämäärien puolesta.
Johtajat kohtaavat päivittäisessä työssään yhä monimutkaisempia haasteita, jotka liittyvät muun muassa digitalisaatioon, kilpailuun, kansainvälistymiseen, sähköisiin palveluihin ja uudistumiseen. Tarkastelemme tässä blogisarjassa erilaisia näkökulmia johtamiseen.
Lue blogisarjan seuraavat osat onnistumisen edellytysten luomisesta ja ketterästä muutoksen johtamisesta.
Tarvitsetko lisää voimaa tiimityöhön ja vuorovaikutuksen parantamiseen?