Kokeilevassa kehittämisessä uusia asioita kehitetään vaiheittain, nopeiden kokeilujen kautta. Onnistunut kokeilu tuottaa kehittäjille uutta tietoa, jonka varassa kehittämistyötä voidaan jatkaa ja tarkentaa. Kokeilut kohdistetaan kehittämistyön suurimpiin epävarmuuksiin – asioihin joista kipeimmin tarvitaan tietoa. Tämän takia nopea oppiminen on kokeilevan kehittämisen keskeinen tavoite.
Aluksi on kyettävä tunnistamaan tärkeimmät epävarmuudet, joiden selvittämiseen kokeilut suunnataan. Usein ne liittyvät asiakkaiden tarpeisiin ja heidän käyttäytymiseensä. Kohteen valinnan jälkeen alkaa kokeilun suunnittelu. Tavoitteena on löytää mahdollisimman nopea, yksinkertainen ja kustannustehokas tapa kokeilla kehitysideaa kohderyhmän kanssa. Nopean oppimisen näkökulmasta kokeilun huolellinen suunnittelu on tärkeää. Olemassa oleva tieto kannattaa koota ja testattavat oletukset kirjata näkyviin. Oppiminen on oletusten kyseenalaistamista ja korvaamista kokeiluista saatavalla tiedolla. Kehitysidea pitää myös pystyä konkretisoimaan sille tasolle, että kokeilussa käyttäjät ymmärtävät idean ja saavat käyttökokemuksen.
Kokeilussa käyttötapahtuman havainnointi ja tiedon huolellinen kerääminen käyttäjiltä mahdollistavat oppimisen ja epävarmuuksien poistamisen. Saatua tietoa ja palautteita on analysoitava systemaattisesti. Kokeilun kulkua ja asetelmaa on reflektoitava sekä yksilöinä että kehitysryhmänä oppimisen maksimoimiseksi. Kokeilun tuottamaa ymmärrystä kannattaa myös tietoisesti levittää kehitysryhmän ulkopuolelle, jotta organisaatio voi linjata kehitystyötään tarkoituksen mukaisesti. Uusi syntynyt ymmärrys kehitettävästä asiasta nostaa esiin seuraavat epävarmuudet ja tarvittavat kokeilut. Näin kehitystyö etenee iteratiivisesti kohti maalia.
Oppimisen ympyrä, Kokeilumalli, Kokeiluasetelma ja Kokeiluhypoteesi ovat esimerkkejä yksinkertaisista työkaluista, joiden avulla kokeiluista oppiminen tehdään nopeasti ja suunnitelmallisesti.
Kokeilevaa kehittämistä organisaatioosi!
Paraskaan suunnitelma ei ratkaise epävarmuuksia ja vie kehittämisprosessia eteenpäin yhtä tehokkaasti kuin huolellisesti suunniteltu kokeilu. Kysy kokeilevan kehittämisen prosesseista, käytännön työkaluista ja valmennuksista!
Katso kolmen minuutin kiteytys kokeilevan kehittämisen seitsemästä periaatteesta:
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.