– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 12/52 – keinot 78-84. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
78 Tee tukirakenteita, älä rajoitusrakenteita – käytä rakenteita tukena, älä rajoitteina
Joku puhuu rajoituksista, toinen rakenteista, kolmas ehkä byrokratiasta ja neljäs himmelistä – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tähän kiteytyy myös organisaation rakenteiden ja toimintamallien haaste ja mahdollisuus. Samat asiat voi nähdä joko rajoituksina tai tekemistä tukevina asioina. Kuulin jokin aika sitten hyvän arvoituksen: ”Kumpi on viisaampi, ihminen vai rakenne? Tietenkin rakenne, koska se joustaa joutuessaan törmäyskurssille ihmisen kanssa. Ihminen puolestaan on härkäpäinen ja puskee läpi rakenteista.” Rakenteiden täytyy joustaa ihmisten edessä, ja ne myös joustavat, koska ne ovat ihmisten toiminnassa, eivät kivisissä seinissä. Jos näet rakenteet vain rajoituksina, et ymmärrä, että ne joustavat.
79 Tee palaverin agenda yhdessä osallistujien kanssa
Palavereilla on taipumus edetä vakiintuneiden rutiinien mukaan. Pomo tekee agendan. Kokoustajat kokoontuvat neukkariin. Pomo paukuttaa agendan mahdollisimman nopeasti läpi. Kaikki lähtevät syömään. Kokouksessa käsitellään vain ne asiat, jotka ovat agendalla. Kokouksen lopussa, kohdassa ”muut asiat”, ei kenelläkään ole enää energiaa ottaa esille uutta asiaa, tai jos onkin, niin muilla ei ole enää aikaa keskustella siitä. Kokeile ”agendavapaata” kokouskutsua. Sen sijaan, että lähetät valmiin agendan kaikille, pyydä kokoustajia kokoamaan listalle kolme asiaa, jotka heidän mielestään pitäisi käsitellä yhdessä. Aloittakaa palaveri käymällä nämä asiat läpi, ja koostamalla tärkeimmistä asioista palaverin agenda. Huomaa – tämä ei ole agendaton palaveri.
80 Ota etätyö luovan työn käyttöön – muista asettaa tavoitteet!
Etätyö on monelle ainoa keino keskittyä ajatteluun, ideointiin ja innovointiin. Se on voimavara ja mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää täysipainoisesti. Moni kuitenkin unohtaa, että innovoinnista vain puolet on luovaa ideointia. Toinen puoli on raakaa toteutusta. Luovalle työlle, ehkä erityisesti etätyönä tehtävälle luovalle työlle, on tärkeä asettaa konkreettisia tavoitteita. Tavoitteiden toteutumista on myös syytä seurata. Muuten rauhallinen innovointiaika kuluu kokonaan avoimen ideoinnin parissa, eikä johda konkreettiseen toteutukseen.
81 Tee salkunhallinnasta projektia tukeva malli
Tyypillinen projektisalkun hallintamalli keskittyy projektien valintaan ja arviointiin – sanalla sanoen kontrollointiin. Projekteista tuotetaan erilaisia briiffejä päätöksentekijöille, jotka arvioivat, saako projekti edetä porttipäätöksestä eteenpäin. Käännä tämä päälaelleen. Tee salkunhallinnasta projekteja ja projektipäälliköitä tukeva toimintamalli. Mieti, miten salkunhallinta tukee projekteja. Miten projektipäälliköt ja -tiimit voivat luotsata projektejaan järjestelmällisesti eteenpäin niin, että ne tuottavat salkkuun mahdollisimman suuren lisäarvon? Miten tuet projektipäälliköitä itsenäisesti arvioimaan projekteja ja porttipäätösten tarvetta?
82 Rakenna sisäistä motivaatiota ulkoisen palkitsemisen sijaan
Tulospalkkauksen perusidea on maksaa enemmän niille, jotka suoriutuvat paremmin työssään. Tämä on järkevää, koska oletetaan suuremman palkan motivoivan meitä kaikkia tekemään työmme paremmin. Yllättävää kyllä, tämä oletus pätee ainoastaa yksinkertaisissa, toistuvissa työtehtävissä. Monimutkaisessa, luovassa ja ainutkertaisessa työssä tulokset voivat olla päinvastaisia. Kyse ei ole oikeastaan siitä, ettemmekö tulospalkka mielessä yrittäisi työskennellä kovemmin. Ongelma on siinä, että tulospalkka kaventaa näkökulmaamme dramaattisesti, kun sitä pitäisi luovassa työssä pikemminkin laajentaa. Siksi luovan työn motivoinnissa pitää tavoitella sisäistä motivaatiota ulkoisen palkkauksen sijaan. Katso Dan Pinkin hyvä esitys sisäisestä motivaatiosta – The puzzle of motivation | Dan Pink.
83 Luo projektiryhmälle työskentelyn mahdollisuudet sinne, missä niitä tarvitaan
Monet työt eivät enää nykyisin ole sidottuja työn tekemisen paikkaan. Etätyön tekniset mahdollisuudet mahdollistavat myös yhteistyön tekemisen virtuaalisesti. Harkitse siis työn tekemisen mahdollisuuksien järjestämistä tilanteen mukaan parhaalla tavalla. Tässä muutamia ajatuksia pohdittavaksi: Missä työntekijät haluavat tehdä töitä? Missä työntekijät pystyvät keskittymään luovaan työhön parhaiten? Missä työn kohde ja tarkoitus (asiakkaat) olisivat parhaiten länsä? Miten erilaisille töille voisi luoda erilaisia puitteita?
84 Ovatko ideat kirkkaampia naapuriyksikössä?
Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella – ovatko naapuriyksikön idea kirkkaampia? Ota selvää ja käy varjostamassa kollegaasi toisessa liiketoimintayksikössä, organisaatiossa, ryhmässä tai projektissa. Seuraa tällaisia asioita: Miten hän toimii? Mitä voit oppia häneltä? Millaista palautetta voit antaa hänelle? Millaisiin ideoihin kollegasi tarttuu päivän aikana? Näitkö ja kuulitko ideoita ja ajatuksia, joita kollegasi ei noteerannut?
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.