insights
Tunnista haitalliset kuormitus- tekijät ja lisää työhyvinvointia
Toimintamme taustalla on lukuisia inhimillisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat paitsi työn laatuun myös erilaisten poikkeamien ja jopa vaaratilanteiden syntyyn. Kun osaamme tunnistaa työn haitallisia kuormitustekijöitä ja ottaa ne ennalta huomioon, turvallisuus ja hyvinvointi lisääntyvät ja tuloksellisuus paranee.
Kuormitustekijöitä esiintyy jokaisella työpaikalla. Ne voivat olla luonteeltaan fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia tai kognitiivisia. Nykyaikana työn kuormittavuus on pitkälti kognitiivista eli tiedollista aikaisemman fyysisen kuormittavuuden sijaan.
Työterveyslaitoksen Aivotyöindeksin mukaan työntekijöitä kuormittaa eniten:
- ristiriitaiset ohjeet ja odotukset
- epäselvät ja puutteelliset ohjeet
- jatkuva huomion siirtäminen
- keskeytykset
- puhehäly tai melu.
Kuormittavuustekijät heikentävät työn tulosta ja lisäävät kuluja
Multitaskaamiseen on ehkä totuttu, mutta päällekkäisyydet vievät meiltä sen terävimmän kärjen. Monet tällainen uuvuttaa täysin. Keskittymishäiriötä ja uupumista esiintyy yhä enemmän, ja mielenterveyden häiriöstä johtuvat sairauspoissaolot kasvavat kasvamistaan.
Keskeytyksiin ja jatkuvaan tehtävänvaihtoon kuluvat kustannukset voivat olla mittavat. Vaikka ei olekaan inhimillistä olettaa, että jokainen meistä suorittaa työtään tasaisella 100 % työteholla joka hetki, on sanomattakin selvää, että aivosumussa tai heikoilla ohjeistuksilla työskentelevä ei tee työtään tuottavimmalla mahdollisella tavalla.
Mietitäänpä vaikka, että kuormittavuustekijöiden takia kuviteltu työteho olisi laskenut ja se olisi vain noin 65–70 prosentin luokkaa jatkuvasti. Jos kerrot organisaation työntekijämäärän vuodessa tehdyillä työtunneilla ja vertaat saatuja tuloksia, tulos alkaa olla huomattava.
Työkyvyn syklisyys on noussut puheenaiheeksi hektisessä toimintaympäristössämme. Flow-tilassa puurramme toisinaan uskomattomilla kierroksilla, ja tulosta syntyy, mutta toisina hetkinä käymme pahasti alikierroksilla. Hyväksymmekö sen, että näin luonnollisesti tapahtuu? Miten lisäämme työn tehokkuutta ja työrauhaa organisaatiossamme?
Kuormitustekijöiden tunnistaminen lisää tehokkuutta
Ensimmäinen askel on oppia tunnistamaan työtä kuormittavat ja toisaalta myös palauttavat tai virkistävät hetket – oli sitten kyseessä organisaatiosi, tiimisi tai oman työsi.
Kun osaat tunnistaa kuormitustekijöitä ja ottaa ne ennalta huomioon, turvallisuus ja työhyvinvointi lisääntyvät ja tuloksellisuus paranee. Onhan hyvinvoiva työntekijä tunnetusti tuottavampi ja työskentely hyvinvoivassa organisaatiossa ylipäänsä kestävämmällä pohjalla.
Aivotyöindeksin mukaan ihmisiä innostaa uusien työtapojen oppiminen, tiimityö, luova ajattelu ja innovointi. Hyvinvoiva työntekijä ovat tunnetusti tuottavampi, ja hyvinvoivassa organisaatiossa työskentely on kestävämmällä pohjalla. Opi tunnistamaan oman organisaatiosi, tiimisi tai oman työsi kuormittavat ja toisaalta myös palauttavat tai virkistävät hetket muun elämän huomioiden.
Webinaarikeskustelussa ratkottiin johtotiimien yleisiä ongelmia
ICG Innotiimin 24.11.2020 pidetyssä webinaarissa Kognitiivinen ergonomia – Inhimilliset tekijät työn kuormittavuudessa konsultit Anna Vaihinen, Mikko Hietanen, Tarja-Maaria Tuosa ja Pia Rotko avasivat työhyvinvointiin vaikuttavaa kognitiivista ergonomiaa sekä mitä tarkoittaa kognitiivinen kuormittavuus. Konsultit kertoivat myös vinkkejä siihen, miten työkuormaa voisi hallita paremmin. ja tarjosivat myös osallistujille mahdollisuuden esittää turvallisuusjohtamiseen liittyviä kysymyksiä. Tilaa webinaarin tallenne tästä linkistä.