– Olet vallakkaampi kuin kuvitteletkaan – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 33/52 – keinot 225-231. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
225 Tunnista resurssisi – olet vallakkaampi kuin kuvitteletkaan
Innovaatiot ja muutokset yrityksissä käynnistyvät sitten, kun joku ne laittaa liikkeelle. Usein hyviä lähtöjä olisi mielessä useitakin, mutta niiden edistäminen tuntuu arveluttavalta. ”Ei minulla ole tähän valtuuksia tai mahdollisuuksia. Miten minä nyt tätä saisin edistettyä?” Jos törmäät tällaiseen tilanteeseeen, tarkastele tilannettasi hetkinen rauhassa. Asioiden laittaminen liikkeelle tarvitsee resursseja, ja usein meillä on niitä enemmän, kuin kuvittelemmekaan. Mitä resursseja asemasi antaa asian edistämiseen? Keitä tunnet omassa organisaatiossasi, muissa yksiköissä, muissa yrityksissä, jotka voisivat asiaa edistää kanssasi tai puolestasi? Onko sinulla työkokemuksen tuomaa uskottavuutta asian esittämiseen? Onko sinulla kenties harrastustesi kautta osaamista, jonka voit valjastaa käyttöön työpaikallasi? Kun käytä nämä asiat läpi, huomaat todennäköisesti, että voit edistää asiaasi esittämällä sen jollekulle, ja vielä perustella asiasi oman asemasi, kokemuksesi ja osaamisesi avulla. Olet siis vallakkaampi käynnistämään innovaatioita ja muutoksia, kuin ehkä kuvitteletkaan.
226 Villejä ideoita tarvitaan ajattelua herättämään
Kehoitamme usein työpajojen osallistuja heittämään ilmoille ne kaikkein villeimmätkin ideat, joita ei ehkä edes kehtaisi ääneen sanoa – ovat niin kaistapäisiä. Tälle kehoitukselle on kuitenkin syynsä. Villit ideat – sellaiset, jotka eivät oikein edes liity ideoinnin aiheeseen – tuovat syötteitä uusille ideoille. Ne virittävät ajatteluamme sellaisilla näkökulmilla, jotka eivät ilmeisiä. Villien ideoiden heittäminen laajentaa ideoinnin ja esitettävien ideoiden fokusta. Sitä tarvitaan, jos halutaan päästä tavanomaisista ratkaisuista radikaalimpaan suuntaan.
227 Ideoi prototyyppien avulla – aktivoi aivot uudella tavalla
Ideoimme usein sanoja paperille. Aivoriihessä tai ideaointiringissä ideoita syntyy nopeasti kymmeniä tai parikin sataa. Jossain vaiheessa uusia ideoita ei enää synny, vaan ajattelu alkaa kiertää samojen asioiden ympärillä. Silloin kannattaa vaihtaa menetelmää. Jatka kirjallista ideointia fyysisen prototypoinnin avulla. Jalosta kirjoitetuista ideoista konsepti, ja tee siitä prototyyppi askartelemalla tai legoilla. Kun siirryt kirjoittamisesta käsillä tekemiseen – sanojen tuottamisesta rakenteluun – aktivoit aivosi uudella tavalla. Protoilu auttaa konkretisoimaan ideoita, ja myös tuottamaan uusia ideoita.
228 Osallista toteuttajat ideointiin ja ideoiden käsittelyyn
Ideointi kehitystiimissä tempaisee mukaansa. Joskus ideointi lähtee lapasesta siinä määrin, että tuloksena on vaikeasti toteutettavia ideoita. Tähän ongelmaan auttaa se, että ottaa ideoiden toteuttajat mukaan ideointiin, ja viimeistään ideoiden arviointiin ja jatkojalostamiseen. Kun otat toteuttajia mukaan ideoiden arviointiin, käytä sopivaa menetelmää. Esimerkiksi HOPE-mallin (vinkki 185) käyttäminen auttaa kohdistamaan kommentit ja palautteet ideoihin rakentavalla tavalla. Tämä on ideoiden tuottajille palkitsevampaa, kun kritiikki ei kohdistu heihin henkilöinä.
229 Kokoa tiimisi kaikki toiveet ja kirjaa ne muistiin
”Kaikki ideat toivottuja…” Näinhän me usein sanomme, ja hyvä niin. Seuraava askel on elää ja toimia organisaatioissa niin, että se on totta. Ensimmäinen askel on toivottaa kaikki ideat tervetulleeksi kirjallisesti – kirjata ideat muistiin ja tehdä niistä näkyviä. Kun ideat muuttaa näkyviksi, näyttää samalla ideoijille, että heidän ideansa todella ovat toivottuja. Sellainen kokemus lisää aloittellisuutta, avoimuutta ja ideointia. Ja ne taas lisäävät innovaatioita ja innovaatiokulttuuria.
230 Järjestä johdolle ideoinnin ja innovoinnin valmennus
Tekemisen valmennusta tekijöille, johtamisen valmennusta johdolle. Kuulostaa loogiselta. Innovoinnin ja luovuuden voisi ajatella myös vähän eri tavalla. Käytännön valmennukset innovoinnista sopivat myös johdolle, kahdestakin syystä. 1. Kun tunnet, tiedät ja olet kokenut ideoinnin ja innovoinnin menetelmiä, osaat myös johtaa niitä käyttäviä alaisiasi paremmin. 2. Innovointi ei ole vain kehittäjien ja tekijöiden heiniä – johdon kannattaa olla mukana kädet savessa. Ja kun on mukana kädet savessa, niin on hyvä tietää, mitä tekee. Ja johdon kannattaa olla mukana kädet savessa jo senkin takia, että heillä on oma, vahva näkemys kehitettäviin asioihin – yleensä ylätason näkemys kokonaisuuksista ja niiden välisistä yhteyksistä. Innotiimin innovaatiotaitojen valmennukset ovat hyvä paikka aloittaa.
231 Hyviä syitä olla tyrmäämättä ideoita
Hei pomo, älä tyrmää ideoita, joita et ymmärrä tai joita voi parantaa. 1. Jos et ymmärrä ideaa täysin, kysy lisää. Mistä ideassa on kyse? Mihin ongelmaan se liittyy? Kenelle se voisi olla suunnattu? Mitä hyötyä siitä voisi olla? Voitko piirtää sen minulle? Anteeksi, en ihan ymmärrä, väännä tämä vielä rautalangasta. Ja kun kyselet näitä kysymyksiä, ja saat vastauksia idean esittäjältä, muista auttaa idean parantamisessa. 2. Ahaa, ja sittenhän siinä voisi olla tällainen. Mitä luulet, voisiko siihen lisätä tätä? Tuotahan me voisimme kokeilla näin. Ja kas, nyt ymmärrät idean ja olet parantanut sitä yhdessä ideoijan kanssa. Jos vielä tuntuu siltä, että idea pitää ampua alas, teet sen ainakin harkinnan jälkeen. Ehkä ei kuitenkaan tunnu.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.