Näihin rumiin jääkiekkolukemiin päädytään, kun verrataan Googlen ja Suomen tekemiä panostuksia tutkimukseen ja kehittämiseen.
Google piti globaalia kakkossijaa eniten tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostavien yritysten listalla vuonna 2018 panostaen kehittämiseen 14 mrd. euroa. Suomen julkisen ja yksityisen sektorin yhteenlaskettu panostus oli vastaavasti hieman yli 6 mrd. euroa – siis koko kansantalouden! Mitä mieltä olet, panostetaanko sinun yrityksessä riittävästi tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan?
T&K investoinnit kertovat uskosta huomiseen
Jokainen innovaatiotoiminnan ammattilainen tietää, että tulosten näkökulmasta kyse ei ole pelkästään rahasta. Tästä varoittavana esimerkkinä esim. Nokian nousu ja tuho matkapuhelinliiketoiminnassa. Vastaavasti pkt-sektorilta ja startup kentästä löytyy loistavia esimerkkejä (vaikkapa Framery Oy), miten huippuinnovaatioita saadaan aikaseksi pienilläkin resursseilla. Investointitaso kertoo kuitenkin halusta panostaa yrityksen kehittämiseen ja uudistumisen varmistamiseen pidemmällä tähtäimellä. Monen suomalaisen yrityksen panostukset verrattuna esim. kansainvälisiin kilpailijoihin nähden ovat huolestuttavalla tasolla. Uudistu tai kuole – näyttäisi kuitenkin olevan sääntö yrityksen menestykselle tämän päivän kansainvälisessä kilpailussa.
Menestysyrityksen resepti
Tuore Accenturen tutkimusraportti osoittaa, että innovaatiotoiminnassa onnistuneilla yrityksellä innovaatioagenda on strategian keskiössä ja inkrementaalisten innovaatioiden lisäksi haetaan toimialaa ravistelevia radikaaleja innovaatioita. Menestyvät yritykset pyrkivät mieluummin olemaan disruption aiheuttajana kuin iskuja vastaan ottavana osapuolena.
Onnistunut innovaatiotoiminta vaatii jämäkkää innovaatiojohtamista, henkilöstön innovaatio-osaamisen kasvattamista ja systemaattista innovaatiokyvykkyyden kehittämistä. Tässä viisi käytännön vinkkiä, miten innovatiiviset yritykset varmistavat menestymisen myös tulevaisuudessa.
- Rakenna kiihdytyskaistoja radikaaleille kehitysideoille. Innovaatioprosessi ja sitä ohjaavat päätösportit ovat usein myrkkyä radikaaleille kehitysideoille – porttipäätös toimii giljotiinina ja katkaisee idean matkan ennen aikojaan. Kiihdytyskaista mahdollistaa radikaalin kehitysidean iteroinnin ja korostaa nopean protoilun tärkeyttä. Kehitysaihiot altistetaan kiihdyttämöissä nopeille kokeiluille asiakasrajapinnassa yksityiskohtaisen analysoinnin sijaan. Intensiivisellä projektityöskentelyllä ja vapaalla hauduttelulla haetaan optimaalisia olosuhteita radikaaliin innovointiin. Disruptiivisille ideoille annetaan aikaa kasvaa toimiviksi ratkaisuiksi, jonka jälkeen ne voidaan siirtää yrityksen normaalin innovaatioprosessiin. Lue lisää Innovation Accelerator -mallista.
2. Kehitä radikaaleja ratkaisuja yhdessä kumppaneiden kanssa. Disruptiivisten ideoiden ja radikaalien ratkaisujen edellytys on, että erilaista osaamista pystytään törmäyttämään systemaattisesti ja innovatiivisesti. Näkökulmien yhdistely, erilaisten teknisten ratkaisujen integrointi ja uuden synnyttäminen on hedelmällisempää silloin, kun tarjolla on täysin uudenlaista osaamista – sellaista, jota omasta yrityksestä ei välttämättä löydy. Yritykset on saatava innovoimaan enemmän yhdessä toisiinsa luottaen ja toisiaan hyödyntäen. RadiCamp -malli on yksi esimerkki alustasta, joilla yritykset saadaan yhdessä tehokkaasti ja innovatiivisesti tuottamaan radikaaleja ratkaisuja. Lue lisää RadiCamp yhteisinnovointi mallista.
3. Voita kilpailijat ottamalla varaslähtö. Huomisen voittajia ovat ne yritykset, jotka pystyvät näkemään liiketoimintaympäristön muutokset ja asiakkaiden tulevat tarpeet riittävän ajoissa. Paras tapa saada etumatkaa kilpailijoihin, on ottaa reilu varaslähtö – aloittaa kehittäminen ennemmin kuin kilpailijat edes heräävät uuteen tarpeeseen. Ketterän kehitystoiminnan lisäksi yritysten on panostettava enemmän ennakointityöhön eli systemaattisen trendityöskentelyyn, heikkojen signaalien keräämiseen ja vaihtoehtoisten skenaarioiden rakentamiseen. Katso vinkkejä, miten ennakointityö tehdään tehokkaasti ja onnistuneesti!
4. Kouluta innovaatio- ja ongelmanratkaisutaitoja. Vierailin hiljattain yrityksessä, jossa toimitusjohtaja kertoi ylpeänä koko henkilöstön suorittaneen työturvallisuuskortin. Onnittelin häntä, tämä on tärkeä ja hieno asia. Ajattelin, että samalla tavalla yrityksen uudistuminen ja kehittäminen pitäisi olla kaikkien vastuulla ja kaikilla on siihen tärkeä osansa annettavana. Pitäisikö henkilöstön suorittaa siis myös innovatiivisuuskortti? World Economic Forum listasi tarvittavia taitoja ensi vuosikymmenelle neljännestä teollisesta vallankumouksesta selviytymiseen. Top-3 listan muodostivat: 1) Complex problem solving, 2) Critical thinking, 3) Creativity. Millä tasolla innovaatiotaidot ovat sinun organisaatiossasi? Katso vinkkejä, miten innovaatiotaitojen koulutus voidaan toteuttaa.
5. Kasvata organisaation innovaatiokyvykkyyttä. Innovatiivisilla ja menestyvillä yrityksillä on myös selkeä kehitysroadmap organisaation uudistumiskyvyn kehittämiseen. Valveutuneet yritykset miettivät visionääristä innovaatiostrategiaa, vahvistavat innovaatiojohtamista, parantavat innovaatioprosessia ja ruokkivat jatkuvasti innovaatiokulttuuria. Ne myös uudelleenarvioivat palkitsemiskäytäntöjään innovaatiotoiminnan näkökulmasta, hiovat aloitetoimintaansa, miettivät avoimen innovaation erilaisia toteutusmalleja ja panostavat asiakasymmärryksen jatkuvaan kehittämiseen. Innovatiivisen ja osaavan henkilöstön lisäksi organisaatiossa pitää olla edellytykset toistuvien menestysinnovaatioiden kehittämiseen.
Kevään vaalihuumassa poliitikot ovat innostuneet korostamaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan investointien nostamista 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja tämä on varmasti kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta ainoa oikea suunta. Kokonaisvolyyminä tällä päästäisiin nyt n. 9,3 mrd. euroon eli yli Toyotan ja lähelle Applen viimevuoden lukemia. Yhteiskunta voi tehdä oman osansa mutta yrityksillä on tässä kriittinen rooli – missä suhteessa olemme valmiita lisäämään panostuksia huomisen kilpailukyvyn varmistamiseen tämän päivän tuloksenteon kustannuksella?
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.