Työturvallisuus ja koko turvallisuuskulttuuri kehittyy romuttamalla talon huonot tavat
Työturvallisuuden kehittäminen on Suomessa edennyt isoin harppauksin, mikä on hieno juttu. Tapaturmat ja varsinkin vakavien tapaturmien määrä on laskenut merkittävästi. Vaikuttavia tekijöitä on monia; mm. koneiden ja laitteiden turvallisuus sekä erilaisten suojavarusteiden laatu ja käyttö on parantunut. Tämän ohella ohjeistuksia ja normeja on kehitetty ja johto sekä esimiehet ovat sitoutuneet turvallisuuden parantamiseen.
Monilla työpaikoilla ollaan jo hyvää vauhtia siirtymässä reagoivasta ennakoivaan turvallisuustyöhön. Siihen auttavat mm. uudet järjestelmät ja mobiiliratkaisut, joilla riskien kartoitusta, turvallisuushavaintoja ja seurantaa pystytään tekemään entistä nopeammin ja luotettavammin. Tapaturmataajuus on laskenut aiemmin turvattomina pidetyillä toimialoilla – on selkeästi pystytty vaikuttamaan myös organisaation kulttuuritekijöihin.
Edgar H. Schein, tunnettu organisaatiokulttuurin tutkija, määrittelee organisaation kulttuurin näkyviksi tai näkymättömiksi ilmentymiksi. Näkyviä organisaatiokulttuurin ilmentymiä ovat mm. rakenteet, ulkoiset puitteet, aikaansaannokset, organisaation ilme ja näkyvä toiminta. Esimerkiksi millaiset toimitilat organisaatiolla on, miten organisaatio viestii ulospäin tai miten yleensä hommat hoituvat. Työturvallisuuden osalta näkyviin ilmentymiin voidaan lukea mm. suojarakenteet, -välineet ja -varusteet sekä myös ohjeistukset ja niiden noudattaminen (= näkyvä käyttäytyminen).
Näkymättömiä ilmentymiä ovat Scheinin mukaan sekä arvot, normit ja periaatteet, että organisaation pohjimmaiset perusoletukset. Arvot ja normit voidaan nostaa tietoisuuden tasolle yhteisillä määrittelyillä, mikä on tärkeää ja miten tämä pitäisi näkyä käytännön toiminnassa. Turvallisuuteen ja turvalliseen työn tekemiseen liittyvät pelisäännöt ovat tästä yksi käytännön tason esimerkki.
Haasteellisimpia tekijöitä kulttuurissa ovat perusoletukset – kirjoittamattomat ja usein myös sanattomat sisäiset sitoumukset, joita kutsumme ”talon tavoiksi”. Ne ovat luonteeltaan tiedostamattomia käsityksiä ja uskomuksia, jotka ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa organisaatiossa työskentelevien ihmisten välityksellä ja vaikutuksesta. Ajan saatossa niistä on tullut itsestään selvyyksiä, joita ei tunnisteta ja ne ovat ikään kuin liimautuneet organisaation ”seiniin”. Nämä uskomukset ja käsitykset omaksutaan nopeasti epävirallisissa kohtaamisissa. Uusi työntekijä saattaa alussa ihmetellä, miten hänelle syntynyt organisaation ulkoinen kuva onkin sisältä katsottuna ihan erilainen. Mutta nopeasti hän oppii talon tavoille ja sopeutuu olemassa olevaan kulttuuriin.
Tarvitaan turvallisuuskulttuuri, jossa jokainen ottaa vastuun
Miten luodaan sellainen kulttuuri, jossa jokainen ottaa vastuun omasta toiminnastaan? Myös silloin, kun ei ole valvontaa. Ja silloinkin, kun näkyvissä ei ole suoranaista vaaraa tai riskitekijää. Ja kulttuuri, jossa jokainen ottaa vastuun myös omasta puheestaan; miten puhuu muiden kanssa ja miten ilmaisee omaa suhtautumistaan asioihin.
Miten luodaan sellainen kulttuuri, jossa jokainen ottaa vastuun toisistaan? Työkaverista, esimiehestä, pomosta, johtajasta, asiakkaasta, satunnaisesta vierailijasta, alihankkijan edustajasta, tavarantoimittajasta. Jokaisesta, joka työpaikan alueella liikkuu. Ja miten luodaan kulttuuri, jossa edistyneempi turvallisuusajattelu siirtyy myös työmatkoille ja vapaa-aikaan?
Kun turvallisuusjohtaminen muuttuu, myös turvallisuuskulttuuri muuttuu
Kun kulttuuria halutaan muuttaa, pitää myös johtamisen muuttua. Arvot, uskomukset ja piilossa olevat kirjoittamattomat sopimukset on tuotava näkyviin. Ne muuttuvat ainoastaan hyvässä, tavoitteellisessa vuorovaikutuksessa. Tarvitaan enemmän tilanteita ja tilaisuuksia, joissa ihmiset saavat mahdollisuuden itse ja yhdessä työkavereiden kanssa pohtia, oivaltaa ja vaikuttaa oman työnsä kehittämiseen. Ja myös vaikuttaa siihen, millaista toimintakulttuuria halutaan vahvistaa ja mistä pitää päästä eroon. Luennoiminen, saarnaaminen ja ohjeistus ei riitä. Entisillä toimintamalleilla saadaan entisenlaisia tuloksia.
Olemme Innotiimissä kehittäneet johdolle, esimiehille, asiantuntijoille ja työntekijöille malleja ja työkaluja, joilla päästään vaikuttavasti työstämään organisaatiossa vallitsevia perusoletuksia, ajattelutapoja ja asenteita. Niitä näkymättömiä muureja, jotka turvallisuuskulttuurin kehittämisessä pitää ylittää, että päästään 100 % turvalliseen työn tekemiseen.
Ota yhteyttä tai tule kuulemaan ajatuksistamme lisää Eurosafety-messuilla syyskuussa 2022 Tampereella!